Αυτές θα είναι οι τιμές στα οινοστάφυλα

Ηράκλειο
Αυτές θα είναι οι τιμές στα οινοστάφυλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνητρα σε όσους παραγωγούς την εμπιστεύτηκαν δίνει η ΕΑΣΗ - Οι μεταποιητές σταφίδες προσανατολίζονται σε 1,50 ευρώ το κιλό στο δυάρι

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι σε όλες τις ποικιλίες, πλην της ποικιλίας των λευκών σταφυλιών, όπου η τιμή είναι κατά 5 λεπτά πιο κάτω και συγκεκριμένα στα 30 λεπτά το κιλό, αρχίζει την παραλαβή οινοσταφύλων η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, που είναι έτοιμη να ανοίξει το οινοποιείο της Παλιανής τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη σταφίδα, στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» υπήρξε μια πρώτη καταγραφή, καθώς ο μεταποιητής Γιάννης Περδικογιάννης δεσμεύτηκε ότι η τιμή παραγωγού δε θα πέσει ούτε φέτος κάτω από το 1,50 ευρώ το κιλό στο δυάρι. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία Τοσκούδης και η ΚΣΟΣ θα διατηρήσουν το πλαίσιο τιμών παραγωγού της περυσινής χρονιάς, με σταφίδες εξαιρετικής ποιότητας να έχουν πληρωθεί μέχρι και 1,70 ευρώ το κιλό.

Αναλυτικότερα, για τα νέα στον τομέα της αμπελουργίας ξεχωρίζει η χθεσινή ανακοίνωση τιμών της ΕΑΣΗ, που στα λευκά οινοστάφυλα θα δώσει 30 λεπτά το κιλό, από 35 λεπτά το κιλό που είχε δώσει πέρυσι. Όμως, στις υπόλοιπες ποικιλίες οι τιμές είναι όπως και πέρυσι: Στη βιλάνα Α’ 0,35 ευρώ το κιλό, στη βιλάνα Β’ 0,25 ευρώ το κιλό, στο ροζακί 0,35 ευρώ το κιλό, στο λιάτικο 0,35 ευρώ το κιλό, στο κοτσιφάλι 0,35 ευρώ το κιλό, στο μαντηλάρι 0,30 ευρώ το κιλό και στο Syrah 0,45 ευρώ το κιλό.

Στα ποικιλιακά οινοστάφυλα, που δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα, η τιμή θα καθορίζεται μετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο από τον αρμόδιο γεωπόνο. Η παραλαβή οινοσταφύλων θα γίνεται μόνο από παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν την Ένωση Ηρακλείου και ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους σε αυτή.

Στο πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης Οργάνωσης και παραγωγών, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, από τις προαναφερόμενες τιμές 0,10 € ανά κιλό προϊόντος θα δίδεται με τη μορφή κουπονιού για αγορά αγροτικών εφοδίων από τα Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων της Ένωσης Ηρακλείου.

Η παραλαβή των οινοσταφύλων θα γίνεται από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Όλοι οι παραγωγοί που προσκομίζουν οινοστάφυλα στο οινοποιείο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά την επικαιροποιημένη δήλωση αμπελοκαλλιέργειας 2019.

Στα πλαίσια αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η οργάνωση συνιστά στους παραγωγούς-μέλη της τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας τουλάχιστον 12 Be για τις ερυθρές ποικιλίες και 11 Be για τις λευκές.

- Να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα.

- Οι παραγωγοί που είναι ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους το Δελτίο Αποστολής προς αποφυγήν εκκρεμοτήτων.

Μοναδικός τόπος παραλαβής των οινοσταφύλων για όλους τους παραγωγούς θα είναι το οινοποιείο στην Παλιανή.

Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα (2810) 378.110, 378.135 και 791.250.

Έκτακτη σύσκεψη για τις ζημιές

Στο μεταξύ, σε έκτακτη σύσκεψη προχωρούν για τις 6 το απόγευμα τη Δευτέρα, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, οι εμπλεκόμενοι φορείς για το θέμα των ζημιών στα αμπέλια της Κρήτης. Τη σύσκεψη διοργανώνει η διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης.

Οι ενισχύσεις της ΚΑΠ

Την ανάγκη ενιαίας εκπροσώπησης των συνεταιρισμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θέματα που αφορούν στο πλαίσιο για την κλωνική επιλογή αμπέλου, αλλά και στον προσανατολισμό των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, στους αγρότες που παράγουν, έθεσαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι του αμπελουργικού κόσμου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με αντικείμενο την εκτενή ατζέντα θεμάτων που είχε υποβάλει για ενημέρωση η ΚΕΟΣΟΕ στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπία της ΚΕΟΣΟΕ, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρός της Χρήστος Μάρκου, ο αντιπρόεδρος Άγγελος Ραψανιώτης και ο διευθυντής Παναγιώτης Κορδοπάτης.

Εκτός των ειδικών θεμάτων, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ ξεκινώντας έκανε μια συνοπτική παρουσίαση στον υπουργό των δεδομένων του αμπελοοινικού κλάδου, δίνοντας έμφαση στη συνεχιζόμενη μείωση των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα, σαν αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του αμπελουργικού εισοδήματος.

Τα κυρίως θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση αφορούσαν μεταξύ άλλων: Την αναγκαιότητα ελέγχων στον αμπελοοινικό τομέα για την περιστολή της παραοικονομίας και την παρακολούθηση διακίνησης εισαγόμενων οίνων, την επιτακτικότατα της συνέχισης εκπόνησης της μελέτης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ελληνικής αμπελουργίας, τα θέματα της ΚΑΠ μετά το 2020 σχετικά με τον προσανατολισμό των ενισχύσεων στους αγρότες που παράγουν, τη διαχείριση των επιδοτήσεων, αλλά και στα ειδικά θέματα του αμπελοοινικού τομέα, όπως αυτό της αναγραφής στις ετικέτες των οίνων της χρήσης ζάχαρης, την κλωνική επιλογή ποικιλιών αμπέλου κ.ά.

Σε κάθε ένα από τα προαναφερθέντα θέματα υπήρξε αναλυτική παρουσίαση και διάλογος με τον υπουργό, ο οποίος στα περισσότερα από αυτά δεσμεύτηκε για τη θετική αντιμετώπισή τους.

Περδικογιάννης: «Συμφέρει τον παραγωγό η σταφίδα»

Με βάση τις τιμές στο οινοποιείο και στον οψιγιά, ο μεταποιητής σταφίδας Γιάννης Περδικογιάννης τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι και για φέτος είναι πιο συμφέρουσα για τον παραγωγό η λύση της σταφιδοποίησης. Όμως, ο κ. Περδικογιάννης πιστεύει ότι γενικότερα ο κόσμος θέλει να αποφύγει την όλη «φασαρία» της σταφιδοποίησης. Ωστόσο, στέλνει μήνυμα προς τους παραγωγούς να αυξήσουν τις ποσότητες της σταφιδοποίησης.

«Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα δεν παράγει πάνω από 1.200 τόνους σουλτανίνας και η ζήτηση στην εγχώρια αγορά δεν πέφτει κάτω από 5.000 τόνους. Πέρυσι χρειάστηκε να εισαχθούν πάνω από 3.000 τόνοι σταφίδας», είπε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο Γιάννης Περδικογιάννης.

Στο ερώτημά μας για τις δυνατότητες καλύτερων τιμών, σημείωσε ότι τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα, αλλά εκτίμησε ότι το 1,50 ευρώ στον νομό Ηρακλείου θα είναι η κατώτερη τιμή που θα προσφέρουν όσοι αγοράσουν σταφίδα, και από ’κει και πέρα θα υπάρξουν και καλύτερες τιμές σε εξαιρετικές ποιότητες.

Τέλος, ο Γιάννης Περδικογιάννης έχει δεχτεί μηνύματα από περιοχές που θα σταφιδοποιήσουν, ως εξής: Πρώτος και με διαφορά και φέτος ο Προφήτης Ηλίας. Ακολουθούν οι Δαφνές και άλλα χωριά του Μαλεβιζίου.

«Βέβαια, ακόμα δεν έχει αρχίσει η παράδοση της σταφίδας προς τους μεταποιητές. Όμως, έτσι κι αλλιώς, είναι νωρίς ακόμα. Πιστεύω ότι από τις επόμενες μέρες, που θα μπει ο Σεπτέμβριος, θα αρχίσουν να έρχονται οι παραγωγοί και να μας παραδίδουν»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News