Δήμος Ηρακλείου: Το δύσκολο «παζλ» των μετεκλογικών συνεργασιών

Κρήτη
Δήμος Ηρακλείου: Το δύσκολο «παζλ» των μετεκλογικών συνεργασιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενόψει του τελικού διαλόγου για τις συνεργασίες στη Λότζια, συνήλθε χθες η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” του Γιάννη Κουράκη

Λίγα 24ωρα πριν από την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, οι διεργασίες για να επιτευχθούν συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Χθες Πέμπτη το βράδυ, η δημοτική ομάδα της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” του Γιάννη Κουράκη συνήλθε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με σκοπό να συζητήσει γύρω από τις εξελίξεις ενόψει της επερχόμενης ορκωμοσίας, όσο και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την παράταξη “Δύναμη Πολιτών”. Η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” είναι και η πλειοψηφούσα παράταξη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και συνεπώς δε θα μπορούσε να αγνοηθεί ως προς μια ενδεχόμενη συνεργασία με την παράταξη του επανεκλεγέντος δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της ομάδας Κουράκη τέθηκαν όλα τα ενδεχόμενα στη συζήτηση. Ακούστηκαν πολλές απόψεις, οι οποίες δε διαφοροποιούνται από τις απόψεις που υπήρχαν εξαρχής. Συνοψίζοντας, θα έλεγε κάποιος ότι ακούστηκαν περίπου αυτά:

  1. Τα μέλη της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πρωτίστως το καλό των δημοτών. Η φράση «μας ενδιαφέρουν οι δημότες...» επαναλήφθηκε πολλές φορές κυκλικά απ’ όλους ως βάση για τη χθεσινοβραδινή συζήτηση.
  2. Τονίστηκε ότι η απλή αναλογική θέλει συνεργασίες, προκειμένου να αποδώσει καρπούς το πνεύμα με το οποίο συντάχθηκε ο “Κλεισθένης”, με τον οποίο μπορεί να διαφωνούν όλοι, όμως είναι παραδεκτό ότι ο νόμος με τον οποίο έγιναν εκλογές δεν μπορεί να αλλάζει αμέσως μετά και πριν αρχίσει η εφαρμογή του στην πράξη, δηλαδή επί της διοικήσεως.
  3. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης, που πραγματοποιεί τις επαφές με τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, φαίνεται να ενημέρωσε την ομάδα του για τις εξελίξεις γύρω από το νομοθέτημα που προσφάτως πέρασε από τη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά “νοθεύεται” η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και πως θα πρέπει, παρά τον νόμο, να προέχουν οι συνεργασίες στο πνεύμα του αρχικού νόμου του “Κλεισθένη”.
  4. Με εμφατικό τρόπο τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση ως επισφράγιση μιας ενδεχόμενης συνεργασίας. Μια προγραμματική σύγκλιση θα μπορούσε θεωρητικά να αποτυπώνεται σε ένα δημόσιο κείμενο, το οποίο θα μπορεί να ελέγχεται από τον πολίτη.
  5. Η πρωτοβουλία του διαλόγου ανήκει στον Βασίλη Λαμπρινό, που μπορεί να συζητά με όλες τις παρατάξεις, όμως η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” συζητά μόνο με τη “Δύναμη Πολιτών” και όχι με άλλες παρατάξεις, όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων.

Οι παρατάξεις και ο διάλογος

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις άλλες παρατάξεις, φαίνεται ότι με την παράταξη Σισαμάκη έχει ήδη διαρρεύσει ότι θα υπάρξει συνεργασία, αν και πριν από τις εκλογές πληροφορίες και φήμες έκαναν λόγο για “φλερτ” με την παράταξη Λαμπρινού, ενώ με τις παρατάξεις Κουκιαδάκη και Σχοιναράκη φαίνεται ότι θα προκύψει ένας κοινός βηματισμός, που όμως απομένει να αποτυπωθεί και στη νομή της εκτελεστικής εξουσίας και όχι μόνο με τη θετική ψήφο στις εισηγήσεις των θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για την παράταξη “Ενεργοί Πολίτες” του Ηλία Λυγερού είναι “κόκκινη γραμμή” η εφαρμογή του “Κλεισθένη” όπως αυτός είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν υπάρχει απολύτως κανένα πεδίο συνεννόησης, ενώ θεωρείται δύσκολη η συνεργασία και με την παράταξη Ινιωτάκη, που δε φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει λόγω του πρότερου κοινού βίου του ίδιου και της “Δύναμης Πολιτών”.

Εκείνο που απομένει είναι να αποδειχτεί αν τελικά θα υπάρξει συνεργασία των παρατάξεων Κουράκη-Λαμπρινού και αν όχι, με τίνος την υπαιτιότητα.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Βασίλης Λαμπρινός φαίνεται να βρίσκεται ήδη εγκλωβισμένος ως προς την τελική απόφασή του, μεταξύ των προσωπικών δημοκρατικών πεποιθήσεών του και της στενής “ολιγαρχίας” (διαφωνούντες σύμβουλοι) της παράταξής του! Είναι σαφές ότι οι διεργασίες στο εσωτερικό της κάθε παράταξης βρίσκονται στην κορύφωσή τους και εν αναμονή του τελικού διαλόγου, ο οποίος προφανώς θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με ορόσημο την ορκωμοσία της Δευτέρας 26 Αυγούστου και πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής περιόδου, που επισήμως άρχεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Συνεπώς, οι τελευταίες επτά ημέρες του Αυγούστου φαίνεται ότι θα καθορίσουν όλες τις υπόλοιπες ημέρες διοίκησης ως τις επόμενες δημοτικές εκλογές το 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News