Επιτέλους, η οικοδομή στο Ηράκλειο παίρνει τα... πάνω της

Ηράκλειο
Επιτέλους, η οικοδομή στο Ηράκλειο παίρνει τα... πάνω της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

895 οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί από την αρχή του χρόνου

Ανοδικά κινείται η οικοδομική δραστηριότητα στον δήμο Ηρακλείου, με τον αριθμό των αδειών να ανέρχεται από 1/1/2019 μέχρι 8/8/2019 σε 895, με την πλειοψηφία να είναι οικοδομές μικρής κλίμακας.

Αναμφισβήτητα συνιστά ένα θετικό νέο, αφού αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο αισιοδοξίας σε όλους τους εργαζόμενους του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος πέρασε δύσκολα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γιάννη Γωνιανάκη, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, ο οποίος μίλησε για την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κατασκευαστικός κλάδος πέρασε μια μεγάλη κρίση πανελλαδικά αλλά και τοπικά, που δεν μπορεί να συνεχιστεί», ενώ συνέχισε λέγοντα ότι «το 2009, βάσει των στοιχείων του ΙΚΑ, είχαμε 8.000 ασφαλισμένους και σήμερα φτάνουμε να υπολογίζουμε γύρω στους 3.000».

Και ο Κώστας Πραττικάκης, οικοδόμος στο επάγγελμα, μίλησε για την κρίση του κατασκευαστικού κλάδου μέσα από το προσωπικό του βίωμα.

«Δέκα χρόνια είμαι ανασφάλιστος. Τώρα ξεκινάω να βάζω ένσημα. Έχω οικογένεια και παιδιά. Οι οικοδομές έχουν να δουλέψουν εδώ και δέκα χρόνια. Τώρα ξεκινάει σιγά-σιγά η οικοδομή, αλλά όχι και πάρα πολλά πράγματα», επισήμανε.

Φαίνεται πλέον πως η κρίση έχει μείνει στην ιστορία και υπάρχει μια ανάκαμψη. Όπως καταγράφεται στο σύνολο της χώρας, τον Μάιο φέτος ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σημείωσε αύξηση 5,8%. Την ίδια ώρα και στον καλλικρατικό δήμο Ηρακλείου, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 8 Αυγούστου είχαν εκδοθεί 895 άδειες, στην πλειοψηφία τους μικρής κλίμακας.

Για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στον δήμο Ηρακλείου έκανε λόγο στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ TV και τη Μαίρη Καριωτάκη η Μαίρη Φραγκιουδάκη, η οποία είναι προϊσταμένη στο Τμήμα Οικοδομικών Αδειών της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου. Η ίδια, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από την αρχή του χρόνου είναι 895 και οι περισσότερες είναι μικρής κλίμακας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, αλλά έχω την αίσθηση, εγώ και οι συνάδελφοί μου, πως η οικοδομική δραστηριότητα είναι αυξημένη στον καλλικρατικό δήμο Ηρακλείου. Οι πράξεις που έχουμε δώσει είναι ενδεικτικά 519 από 1/1/2019 μέχρι 8/8/2019 για επτά μήνες και είναι μικρής κλίμακας, που περιλαμβάνουν επισκευές κτηρίων. Περιλαμβάνουν περισσότερες επισκευές από εκείνες που υπαγόρευε ο προηγούμενος νόμος, που είναι ο Ν. 4495/2017. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί σε αυτό το επτάμηνο είναι 224 και περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους νέες οικοδομές. Στην πλειοψηφία τους μιλάμε για οικισμούς που είναι γύρω στο Ηράκλειο, αλλά και μέσα στην πόλη. Περιλαμβάνουν επισκευές των οποίων ο προϋπολογισμός υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ. Μέχρι 25.000 μπορούν να βγουν με μικρή κλίμακα, με βάση αυτό που υπαγορεύει ο Ν. 4495/2017. Υπάρχουν αναθεωρήσεις 152 παλαιών αδειών, γιατί υπάρχουν αποκλείσεις από τις άδειες και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι οικοδομές είναι υπό κατασκευή ή στα τελειώματά τους, για να προσαρμοστούν στην πραγματική κατάσταση».

Μεταξύ άλλων, η κ. Φραγκιουδάκη είπε:

«Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με βάση τον Ν. 4495/2017, άρθρο 107, λέει τις εργασίες και τις επισκευές που μπορούν να πάρουν τα αυθαίρετα με βάση τις άδειες. Είναι αρκετές. Μπορεί να αποπερατώσει ένα αυθαίρετο, εάν δεν είναι σε παραλία, δάσος. Εάν δεν εμπίπτει στην απαγόρευση της ένταξης, μπορεί να αποπερατωθεί ένα αυθαίρετο».

Τέλος, η ίδια ανέφερε πως στο τέλος του χρόνου ο αριθμός των οικοδομικών αδειών θα έχει υπερβεί τις 1.000.

Συγκεκριμένα, είπε: «Αισιοδοξούμε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα αυξηθεί ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, που στο σύνολό του είναι 895, και μέχρι τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τον αριθμό 1.000. Αυτό σημαίνει ότι τα συνεργεία που δουλεύουν στην οικοδομή θα έχουν δουλειά. Εδώ στο Ηράκλειο, εάν κάνεις μια βόλτα, μπορείς να παρατηρήσεις επισκευές. Εμείς αυτήν την αίσθηση έχουμε. Το ίδιο πιστεύουν και οι μηχανικοί. Και πιστεύω ότι και τα ξενοδοχεία έχουν συμβάλλει σε αυτήν την αύξηση».

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ γέννησε ελπίδες»

Στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ ΤV μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου, Κώστας Αράπογλου, ο οποίος έδωσε τη δική του εκτίμηση για την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, o κ. Αράπογλου είπε: «Έχει αυξηθεί γιατί έχει εξαγγελθεί ότι υπάρχει μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, είναι σημαντικό ότι έχει ψηφιστεί η κατάργηση του ΦΠΑ στις καινούργιες οικοδομές. Αυτό σημαίνει ότι θα ξαναρχίσει η οικοδομική δραστηριότητα από εργολάβους και κατασκευαστές, και επειδή η ρύθμιση αυτή βρίσκεται στις αρχές, έχει βοηθήσει ψυχολογικά στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και θα δούμε στο προσεχές διάστημα ότι θα αυξάνεται ακόμη περισσότερο».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News