Κίνδυνος να γεμίσει λύματα το Ηράκλειο

Ηράκλειο
Κίνδυνος να γεμίσει λύματα το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χειρόφρενο» τράβηξαν οι βυτιοφορείς και διαμαρτύρονται

Μια υγειονομική βόμβα απειλεί το Ηράκλειο μεσούσης της θερινής περιόδου.

Βυτιοφορείς που μεταφέρουν λύματα από ιδιώτες, αλλά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα «τράβηξαν χειρόφρενο» σήμερα διαμαρτυρόμενοι καθώς από μέρες βρίσκουν κλειστή τη πόρτα του συγκροτήματος βιολογικού καθαρισμού μιας και εξαιτίας της κακής εφαρμογής της νομοθεσίας, όπως καταγγέλλουν, βρέθηκαν να χρωστούν χιλιάδες ευρώ στην εφορία.

«Μας μετατρέπουν παράνομα σε εισπράκτορες» καταγγέλλουν οι βυτιοφορείς που εξαιτίας των χρεών αυτών εξαιρούνται από τη διαδικασία εναπόθεσης των λυμάτων καθώς με απόφαση της επιχείρησης, η ΔΕΥΑ Ηρακλείου ζητά να εισπράττει από τους μεταφορείς των λυμάτων το ανταποδοτικό τέλος αποχέτευσης που θα έπρεπε να βαρύνει τους ιδιώτες καταναλωτές ιδιοκτήτες ακινήτων του δήμου Ηρακλείου.

Όπως τονίζουν οι βυτιοφορείς η επιχείρηση μονομερώς προχώρησε στη μεταβολή απόφασης που απο κοινού είχε παρθεί βάση της οποίας οι βυτιοφορείς παρέδιδαν τριπλότυπα έγγραφα στο βιολογικό τα οποία περιείχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το που έπρεπε να βεβαιωθεί το τέλος. Ωστόσο στα τέλη του 2018 η ΔΕΥΑΗ επέστρεψε τα τιμολόγια στους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων αξιώνοντας να πληρώσουν αυτοί τα ανταποδοτικά τέλη. Μάλιστα έστειλε τα χρέη στην εφορία. 

Από την πλευρά της η επιχείρηση τονίζει πως υπάρχει απόφαση διοικητικού συμβουλίου για την οποία μάλιστα έχει γνωμοδοτήσει θετικά  και η ΑΑΔΕ

Σήμερα οι βυτιοφορείς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του βιολογικού, με τη διοίκηση να καλεί την αστυνομία καταγγέλλοντας παρακώλυση έργου.  Στο Αστυνομικό Μέγαρο βρέθηκαν τόσο η ιδιοκτήτρια εταιρείας βυτιοφόρων, ο οδηγός ενός βυτίου και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΗ όσο και ο προϊστάμενος του βιολογικού.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Χάρης Παπαματθαιάκης, τόνισε πως η απόφαση της βεβαίωσης των ανταποδοτικών τελών στους μεταφορείς ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης είναι καθόλα νόμιμη και θα πρέπει οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων να την εκτελούν.

Οι βυτιοφορείς έχουν παρατάξει τα βυτία τους και μάλιστα φορτωμένα με λύματα έξω από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε περαιτέρω αντλήσεις ούτε από ιδιώτες αλλά ούτε και από τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Και βέβαια το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τα λύματα, καθώς τόσο η μη άντλησή τους όσο και άντληση και η παραμονή τους μέσα στα βυτία αποτελεί βραδυφλεγής «βόμβα» για την υγεία των πολιτών αλλά και για την εικόνα ενός κατεξοχήν τουριστικού προορισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News