Δήλωση - «φωτιά» από την Πυροσβεστική: «Ψάχνουμε τους αρμόδιους... και δεν τους βρίσκουμε»

Κρήτη
Δήλωση - «φωτιά» από την Πυροσβεστική: «Ψάχνουμε τους αρμόδιους... και δεν τους βρίσκουμε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του διοικητή του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού Ηρακλείου κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ

“Φωτιές” έχουν ανάψει οι επισημάνσεις του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και των αντιπροσώπων Ηρακλείου της Πυροσβεστικής στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης, με θέμα τα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης στην Π.Ε. Ηρακλείου.

Η σύσκεψη έγινε προκειμένου να εξετάσουν οι συμμετέχοντες τον συντονισμό και την ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών που θα ξεσπάσουν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Οι αρμόδιοι υπογράμμισαν τη στάση μερίδας εκπροσώπων Δήμων και Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας που έλαμψαν διά της απουσίας τους, όχι μόνο από τη σύσκεψη, αλλά όπως τόνισαν και κατά τη διάρκεια συμβάντων. Στάση, όπως τονίστηκε, που μόνο ετοιμότητα δε δείχνει, την ώρα που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

«Έχουμε ξαναπεί ότι η Υπηρεσία δίνει μεγάλη σημασία στην πρόληψη και έχει τα ανακριτικά γραφεία και περιπολούν, όπως και άλλα συμβατικά αυτοκίνητα και μηχανές που κινούνται νυχθημερόν στην ύπαιθρο. Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω, λόγω των ημερών και της επικινδυνότητας που υπάρχει με διάφορες πυρκαγιές που σημειώνονται γενικότερα στην Ελλάδα και που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», τόνισε ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης.

«Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς όταν τους καλούμε να τους βρίσκουμε. Υπήρξαν περιπτώσεις αρμόδιων φορέων που τους ψάξαμε για πυρκαγιές στον δήμο τους και δεν τους βρήκαμε. Δε μας ευχαριστεί αυτό, διότι επιθυμία μας είναι να έχουμε καλή συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της κάθε υπηρεσίας. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αυτή την ενέργειά μας διότι θεωρούμε πως είχαμε εξαντλήσει τα περιθώρια εκκλήσεων προς τους αρμοδίους. Νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο διοικητής του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού Ηρακλείου Μιχάλης Σεληνιωτάκης.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης επέρριψε ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και στη νέα κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «ξέρουν μόνο να δίνουν εντολές χωρίς να δίνουν πόρους»!

Σε ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και Πολιτική Προστασία στους κατά τόπους Δήμους της Κρήτης παραμένουν σε συνεχή και επαυξημένη ετοιμότητα ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε έκτακτο περιστατικό, και δη τις πυρκαγιές τη θερινή περίοδο που διανύουμε. Αντίστοιχες μάλιστα συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Λασίθι τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Αθήνα, ζητήθηκε - και πραγματοποιήθηκε - η έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο Ρέθυμνο, στο οποίο και επισημάνθηκαν τα “εύφλεκτα” σημεία στη νέα πόλη αλλά και τα σημεία στην παλιά πόλη, όπου παράνομα ο δημόσιος χώρος καταλαμβάνεται από επιχειρήσεις. Αστυνομία και Πυροσβεστική, όπως τονίστηκε, θα επιδώσουν έγγραφα που επισύρουν ακόμα και ποινική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί το κακό.

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε προχθές και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων “Αντώνης Στρατάκης”, με θέμα “Πρόσθετα μέσα ενίσχυσης του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης στην Π.Ε. Λασιθίου”. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη ζήτησε την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα όλων των φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις του ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λασιθίου, κ. Μιχάλης Βασιλάκης, επισήμανε ότι, λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα, αποφασίστηκε από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα έκτακτα ΣΟΠΠ (Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας) για περαιτέρω ενέργειες που μπορούν να γίνουν σε περίπτωση εκτάκτων συμβάντων. «Καταθέσαμε προτάσεις και απόψεις και ελπίζω ότι δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα στο υπόλοιπο του καλοκαιριού. Είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε συμβεί και από την πρώτη στιγμή θα είμαστε μπροστά στο συμβάν», επισήμανε ο κ. Βασιλάκης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι φορείς επισήμαναν τον σημαντικό ρόλο που έχουν στον σχεδιασμό οι εθελοντικές ομάδες αλλά και το ΕΚΑΒ, ενώ αναφέρθηκαν και στις συντηρήσεις των αγροτικών δρόμων.

3.000 περιστατικά από την αρχή του χρόνου

Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν αναφερθεί περίπου 3.000 συμβάντα με έναρξη φωτιάς, από τα οποία 1.100 έχουν καταγραφεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, με επίκεντρο τα νότια παράλια. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του νομού ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση σε βάρος υπευθύνου, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε σε καμία σύσταση, μετά από επανειλημμένα κρούσματα φωτιάς σε χωματερή.

«Οι φωτιές είχαν όλες πρόθεση»

Πέρα από τους αρμοδίους, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έρχονται αντιμέτωπες και με τη σκοπιμότητα. Συγκεκριμένα, ένας 29χρονος άνδρας συνελήφθη χθες στην περιοχή του Ηρακλείου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ενώ είχε πυροδοτήσει τρεις εστίες φωτιάς στα Δύο Αοράκια, σε απόσταση αναπνοής από το Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου και το ραντάρ του αεροδρομίου.

«Οι φωτιές αυτές ήταν όλες από πρόθεση. Είχε πρόθεση να προκαλέσει πυρκαγιές και να δημιουργήσει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτό και κατηγορείται από την Υπηρεσία μας», τόνισε ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης με αφορμή τη σύλληψη του 29χρονου.

Κλιμάκιο του Ανακριτικού Τμήματος έφτασε στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τρεις εστίες, και κατάφερε να συλλάβει τον 29χρονο, ο οποίος έβαζε φωτιά με ένα φλόγιστρο. «Το Ανακριτικό της Υπηρεσίας μας κινητοποιήθηκε και συνέλαβε τον 29χρονο κάτοικο Ηρακλείου, ο οποίος κατηγορείται από την Υπηρεσία μας για εμπρησμό από πρόθεση. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε την κράτησή του», πρόσθεσε ο κ. Λαγουδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News