Στη Βουλή η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς

Ηράκλειο
Στη Βουλή η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση από τους τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Ηρακλείου

Με κοινή ερώτηση που καταθέτουν οι τρεις βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, φέρνουν στη Βουλή το θέμα της Γεωργικής Σχολής της Μεσαράς.

Η ερώτηση απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει ως θέμα την «Ενίσχυση του εκπαιδευτικού ρόλου της Γεωργικής Σχολής της Μεσαράς».

Οι τρεις βουλευτές του Ηρακλείου τονίζουν ότι η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό ρόλο για την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα στη χώρα.

Οι τρεις βουλευτές του Ηρακλείου τονίζουν ότι η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό ρόλο για την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα στη χώρα

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Ηρακλειώτες βουλευτές, «η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό ρόλο για την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα στη χώρα. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Πχ. με την ψήφιση του Ν. 4384/2016 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ενισχύθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους δημόσιους φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας (και μετά από εισήγηση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”), μπορούν να δημιουργούνται νέες ειδικότητες για τις εθνικές/περιφερειακές ανάγκες της αγροτικής οικονομίας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν κρίσιμες διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους παράγοντες και, όχι τυχαία, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα να παρέχεται σε εκδηλώσεις της Σχολής η από κοινού αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την πραγματική αξιοποίηση της ιστορικής Γεωργικής Σχολής της Μεσαράς και τον σχεδιασμό του μέλλοντος της Σχολής».

Οι τρεις βουλευτές σημειώνουν επίσης ότι «στον πυρήνα όλων των ενεργειών της προηγούμενης περιόδου βρέθηκε ο εκπαιδευτικός και ερευνητικός χαρακτήρας της Σχολής, ως κύριος παράγοντας μακροπρόθεσμης διασφάλισης-ενίσχυσης της αξιοπιστίας και του δημόσιου χαρακτήρα της».

Επισημαίνουν ακόμα ότι είναι σημαντικό να λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις της Σχολής τα εργαστήρια του αντίστοιχου τμήματος του ΕΠΑ.Λ. Μοιρών και Μεταλυκειακό Έτος Σπουδών-Τάξη Μαθητείας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” ώστε να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση των νέων αγροτών το σύνολο της περιουσίας της Σχολής, ενώ προσθέτουν ότι είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσει Πρόγραμμα Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης διετούς φοίτησης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας.

«Είναι κομβικό ζήτημα για τη Σχολή να έχουν λόγο στο περιεχόμενο και τα προγράμματα σπουδών της τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΤΕΙ Κρήτης, ΙΤΕ, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων)», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ερώτηση κάνει λόγο και για τις εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως «είναι ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα στην ανακαίνιση όλων των εγκαταστάσεων της Σχολής οι αρμόδιοι φορείς, δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με προεξάρχοντες τους Δήμους Γόρτυνας και Φαιστού».

Οι κ. Βαρδάκης, Ηγουμενίδης και Μαμουλάκης ρωτούν, τέλος, τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τον σχεδιασμό λειτουργίας της Σχολής από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα για τον εκπαιδευτικό, ερευνητικό και επιστημονικό ρόλο της και τον καθορισμό του προγράμματος σπουδών, καθώς επίσης και με ποια επιστημονικά και ερευνητικά εργαλεία θα αξιοποιηθεί το σύνολο των εκτάσεων της Σχολής εξασφαλίζοντας την πραγματική περιουσία και τον δημόσιο χαρακτήρα της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News