Jean Hanlon: «Σπάει τη σιωπή του» ένας εκ των υπόπτων για το θάνατό της - Το στοιχείο που θα «λύσει» το μυστήριο

Ηράκλειο
Jean Hanlon: «Σπάει τη σιωπή του» ένας εκ των υπόπτων για το θάνατό της - Το στοιχείο που θα «λύσει» το μυστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Peter Verschueren ήταν ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε η Jean Hanlon προτού εξαφανιστεί και έπειτα βρεθεί σε κατάσταση αποσύνθεσης στο λιμάνι του Ηρακλείου - Όσα αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας, Απόστολος Ξυριτάκης  

Να μη βρεθεί ύποπτος για δεύτερη φορά ελπίζει ο Βέλγος Peter Verschueren, μιλώντας στην εφημερίδα «Sunday Mail» της 4ης Αυγούστου και το dailyrecord.co.uk.

Πρόκειται για τον καλύτερο φίλο της 53χρονης Jean Hanlon, η οποία μετακόμισε μόνιμα στο Ηράκλειο το 2008 και το Μάρτιο του 2009, έμελλε να αφήσει την τελευταία της πνοή στο νησί μας, υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Οι Ελληνικές Αρχές απέδωσαν το θάνατό της σε ατύχημα, ωστόσο, ο φάκελος της υπόθεσης θανάτου της αναμένεται να «ανοίξει» ξανά, έπειτα από ενέργειες ενός εκ των τριών γιων της, Michael.

Ο 56χρονος Peter Verschueren ήταν ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε η αδικοχαμένη Jean, λίγες ώρες προτού τα ίχνη της εξαφανιστούν, το βράδυ της 9ης Μαρτίου του 2009, στέλνοντάς του τη λέξη «βοήθεια» με SMS στο κινητό του τηλέφωνο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στη δημοσιογράφο Emylie Howie, η ζωή του έγινε «άνω - κάτω» μετά το μυστηριώδη θάνατο της Jean, καθότι κλήθηκε από την ΕΛΑΣ ως ύποπτος για το θάνατό της.

Τόσο το γεγονός ότι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε η Jean, όσο και το ότι η ίδια διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί του, οδήγησαν την ΕΛΑΣ στα «ίχνη» του Peter, ωστόσο, οι έρευνες έπεσαν στο «κενό», όπως επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Sunday Mail».

«Ελπίζω να μην είμαι ύποπτος ξανά»

10 χρόνια μετά την ανάσυρση του άψυχου σώματος της Jean από το λιμάνι του Ηρακλείου, ο 56χρονος - σήμερα - Peter, ο οποίος εξακολουθεί να διαμένει στην Κρήτη - όπου και εργάζεται ως αρχιτέκτονας τοπίου - ζει με το φόβο πως θα βρεθεί εκ νέου στη θέση του υπόπτου, όταν «ανοίξει» και πάλι η μυστηριώδης υπόθεση του θανάτου της 53χρονης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στη «Sunday Mail»:

«Επρόκειτο για μία πολύ άσχημη κατάσταση… Αφότου μίλησα μαζί της, εξαφανίστηκε κι έτσι κατηγορήθηκα εγώ. Ελπίζω να μην είμαι ύποπτος ξανά. Είναι πολύ άσχημο να κατηγορείσαι για το θάνατο ενός τόσο καλού σου φίλου».

«Ήταν με έναν άνδρα στη μαρίνα Ηρακλείου»

Για το θάνατο της Jean Hanlon προβλήθηκε, τον περασμένο Ιούνιο στη Βρετανία, το ντοκιμαντέρ «Δολοφονία στον Παράδεισο: Ο φόνος της Jean Hanlon», στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιεγράφησαν και οι τελευταίες κινήσεις της άτυχης 53χρονης, την ημέρα που εξαφανίστηκε.

Όπως αποκάλυψε το ντοκιμαντέρ, η 53χρονη μητέρα συνάντησε τυχαία ένα φίλο της, ο οποίος έπειτα ισχυρίστηκε στην αστυνομία πως η Jean του εκμυστηρεύτηκε ότι ένα αυτοκίνητο την ακολουθούσε.

Την 9η Μαρτίου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Βρετανικής εφημερίδας, η Jean παρέστη σε συνέντευξη για δουλειά σε ταβέρνα και έπειτα πέρασε το απόγευμά της με έναν Έλληνα σε καφετέρια του Ηρακλείου.

Τότε ήταν που πήρε τηλέφωνο το Βέλγο φίλο της.

Όπως δήλωσε, αρχικά, στην αστυνομία ο Peter, η Jean σε εκείνο το τηλεφώνημα ακουγόταν σα να βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών («drugged»).

Βέβαια, σε συνέντευξή του, o 56χρονος αναθεώρησε και ανέφερε πως η Jean, πιθανότατα, δεν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών («drugged»), αλλά μεθυσμένη («drunk»).

Ο Peter επιμένει πως δε γνωρίζει με ποιον άνδρα πέρασε εκείνο το απόγευμα στο Ηράκλειο η φίλη του:

«Μου είπε μόνο πως ήταν έξω στο Ηράκλειο. Δε θυμάμαι να μου λέει γιατί ή πως πήγε στην καφετέρια με τον άνδρα. Είχε πιει κρασί και ήταν λιγάκι ζαλισμένη, αλλά ήταν καλά. Μου είπε πως είναι με έναν άνδρα στη μαρίνα Ηρακλείου. Ακουγόταν χαρούμενη.

Με πήρε ξανά τηλέφωνο και εκείνη - τη δεύτερη φορά - ακούστηκε αρκετά μεθυσμένη. Μπορεί να είχε πάρει ναρκωτικές ουσίες, μπορεί να αποκοιμήθηκε κάπου, ή μπορεί ο άνδρας να έριξε ναρκωτικά στο ποτό της, δεν ξέρω. Κανείς δεν ξέρει τι της συνέβη.

Η Jean δε μιλούσε Ελληνικά, μιλούσε μόνο αγγλικά, έτσι δεν ξέρω πως μπορούσε να συζητήσει με εκείνο τον άνδρα.», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «(Ο άνδρας) μίλησε στο τηλέφωνο μαζί μου, στα Ελληνικά. Ήταν Έλληνας».

«Δε συζητήσαμε κάτι συγκεκριμένο, τίποτα σημαντικό, όμως εκείνος δεν ακουγόταν μεθυσμένος», συμπλήρωσε ο Peter.

«Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την ημέρα»

Ο Peter ήταν ένας από τους ανθρώπους που κλήθηκε να αναγνωρίσει το άψυχο σώμα της 53χρονης Jean Hanlon, όταν αυτό ξεβράστηκε από το νερό στο λιμενοβραχίονα Ηρακλείου, κοντά στο φρούριο του Κούλε, το απόγευμα της 13ης Μαρτίου του 2009, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Οι ίδιοι ήταν φίλοι από το 2005, όποτε και γνωρίστηκαν σε ένα κλαμπ, αναφέρει ο Βέλγος, συμπληρώνοντας πως του λείπει.

«Μερικές ημέρες αργότερα (σσ. από την ημέρα της εξαφάνισης, όποτε και η Jean επικοινώνησε για τελευταία φορά μαζί του) βρήκαν το σώμα της. Ήταν μια πολύ άσχημη ημέρα. Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν μπόρεσα να την αναγνωρίσω, εξ’ αρχής», δήλωσε ο 56χρονος.

«Ήταν πρησμένη και έπρεπε να ήμουν 100% σίγουρος πως είναι εκείνη, επειδή υπάρχουν πολλοί τουρίστες στο νησί. Τα ρούχα της έμοιαζαν, όμως το θέαμα ήταν φριχτό. Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την ημέρα. Δεν περίμενα πως είναι εκείνη, δεν ήθελα να είναι εκείνη», είπε στην Emylie Howie.

«Δεν γνωρίζω τι συνέβη, όμως χαίρομαι που η υπόθεση “ανοίγει” ξανά. Δεν ξέρω γιατί κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς συνέβη, μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Είναι, όμως, σημαντικό για την οικογένεια της Jean να διερευνηθεί η υπόθεση και να διαλευκανθούν οι αιτίες του θανάτου της.

Σκεφτόμουν, πριν από μερικούς μήνες πως αντέχουν οι γιοί της να μη γνωρίζουν τι συνέβη στη μητέρα τους. Θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για αυτούς και τώρα θα πρέπει να χαίρονται και οι ίδιοι που υπόθεση θα “ανοίξει” και πάλι και - αν όλα πάνε καλά - θα πάρουν απαντήσεις.

Μπορεί να αποκαλυφθεί πως η Jean δολοφονήθηκε, όμως μπορεί να ήταν και ατύχημα και η Jean να ήταν μόνη όταν έπεσε στη θάλασσα. Θα ήταν καλό να βρουν τον υπεύθυνο για το θάνατό της και η υπόθεση, πλέον, να “κλείσει”, όμως το βέλτιστο θα ήταν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο Peter Verschueren.

Το νέο... «παλιό» στοιχείο που εξετάζει ο εισαγγελέας

Υπενθυμίζεται ότι, για τελευταία φορά, η υπόθεση «άνοιξε» το 2016, όταν βρέθηκαν νέα στοιχεία, όμως «έκλεισε» και πάλι το 2018, καθότι δεν έγιναν συλλήψεις.

Όπως δήλωσε ο ένας από τους τρεις γιους της 53χρονης, Michael: «Είναι αξιοσημείωτο ότι η υπόθεση του θανάτου της μητέρα μας ερευνάται για τρίτη φορά».

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που απασχολεί τώρα το δικηγόρο μας και το οποίο ερευνά και ο Εισαγγελέας. Πρόκειται για ένα στοιχείο που ταιριάζει με μια παλιότερη υποψία, όμως τώρα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με αυτό», συμπλήρωσε.

Τι δηλώνει ο δικηγόρος της οικογένειας, Απόστολος Ξυριτάκης

Όπως δήλωσε στη «Sunday Mail» ο δικηγόρος της οικογένειας, Απόστολος Ξυριτάκης, υπάρχει ένα νέο στοιχείο το οποίο μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο, προκειμένου να λυθεί το μυστήριο του θανάτου που «στοιχειώνει» τους γιους της Jean∙ Michael, Robert και David.

Ο ίδιος σχολίασε στη Βρετανική εφημερίδα:

«Το ντοκιμαντέρ “ξύπνησε μνήμες” σε κάποιους ανθρώπους. Τώρα, έχουμε, λοιπόν, κάτι το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί και να διερευνηθεί εκ νέου. Και στο παρελθόν υπήρχαν κάποιες υποψίες, ωστόσο τώρα, έχουμε περισσότερα στοιχεία για να τις υποστηρίξουμε».

«Δεν μπορώ να αποκαλύψω εάν οι εν λόγω υποψίες σχετίζονται με κάποιον παλιό ύποπτο, όμως μπορώ να πω πως το συγκεκριμένο στοιχείο έχει να κάνει με την έρευνα σχετικά με έναν άνθρωπο. Παρόλα αυτά, είναι καλύτερο να μην αναφερθούμε σε τι στοχεύουμε.

Πάντως, θεωρώ πως το παρόν είναι ένα μεγάλο βήμα για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς το στοιχείο θα μπορούσε ακόμη και να “λύσει” το μυστήριο. Οι αστυνομικοί, εξάλλου, εργάζονται σκληρά με τα στοιχεία που τους παραγγέλθηκαν», συμπλήρωσε ο κ. Ξυριτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη της 53χρονης Jean Hanlon, στο λιμενοβραχίονα Ηρακλείου. Εκεί, όπου βρέθηκε νεκρή πριν από 10 ολόκληρα χρόνια κι όμως ακόμη δεν ξέρει κανείςτο πως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News