Κινήσεις - «ανάσα» για τη σχολική στέγη στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Κινήσεις - «ανάσα» για τη σχολική στέγη στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοπράτηση νέου νηπιαγωγείου και εξαγορά ακινήτου για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού

Δύο θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο σηματοδότησαν πρόσφατες συνεδριάσεις των Επιτροπών του Δήμου. Η μία ευχάριστη είδηση αφορά στο έργο κατασκευής νέου ολοήμερου νηπιαγωγείου δυναμικότητας 75 νηπίων στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, έργο για το οποίο η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τα τεύχη και τους όρους δημοπράτησης.

Η άλλη ευχάριστη είδηση έρχεται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, η οποία και άναψε το “πράσινο φως” για την εξαγορά ακινήτου στην περιοχή της Κηπούπολης( το οποίο έχει δεσμευτεί ως κοινωφελής χώρος από το 1978), με σκοπό τη μελλοντική ανέγερση στο οικόπεδο ενός νέου, σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού.

Αναλυτικότερα, το έργο για το οποίο εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή τα τεύχη δημοπράτησης και θα προγραμματιστεί προσεχώς η δημοπράτηση από τον Δήμο Ηρακλείου αφορά στην κατασκευή νέου ολοήμερου νηπιαγωγείου στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης.

Το νέο νηπιαγωγείο θα μεταστεγάσει τα ήδη υφιστάμενα 65ο (2θέσιο) και 6ο (μονοθέσιο) Νηπιαγωγεία, τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα ακατάλληλα κτήρια. Το νέο ολοήμερο νηπιαγωγείο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 988 τ.μ. και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κάντια και Φιλικής Εταιρείας στη συνοικία Αγίας Αικατερίνης και θα είναι δυναμικότητας 75 νηπίων.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγίας Αικατερίνης, που έχει παλέψει και διεκδικήσει το έργο εδώ και πάνω από μια δεκαπενταετία!

Το έργο ξεμπλόκαρε οριστικά στα μέσα Μαρτίου... όταν και δόθηκε το “πράσινο φως” για την κατάθεση της πρότασης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020, για την κατασκευή του νέου ολοήμερου νηπιαγωγείου στην Αγία Αικατερίνη από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Και τώρα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, αφού επίκειται η δημοπράτησή του.

Όπως αναφέρει η απόφαση έγκρισης των τευχών και των όρων δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, «το έργο αφορά στην κατασκευή νέου ολοήμερου νηπιαγωγείου στο Ο.Τ. 138 της Π.Ε. “Πόρος- Πατέλες- Κατσαμπάς- Μπεντεβή” σε οικόπεδο που έχει χαρακτηριστεί από το σχέδιο πόλης για χρήση νηπιαγωγείου και είναι επιφάνειας 988,66 τ.μ. Το νέο νηπιαγωγείο θα μεταστεγάσει τα ήδη υφιστάμενα 65ο και 6ο Νηπιαγωγεία, τα οποία λειτουργούν σε μισθωμένα κτήρια. Το νέο νηπιαγωγείο θα είναι δυναμικότητας 75 νηπίων, σύμφωνα με το Κτιριολογικό Πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας. Το νηπιαγωγείο θα εκτείνεται μόνο σε ισόγειους χώρους και η επιφάνειά του θα είναι 526,82 τ.μ. Θα αποτελείται από 3 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κουζίνα-τραπεζαρία, γραφεία για τους εκπαιδευτικούς, WC για τους εκπαιδευτικούς, τα νήπια και τα ΑμεΑ, καθώς και αποθηκευτικούς χώρους. Το νέο νηπιαγωγείο θα έχει περιβάλλοντα χώρο 460 τ.μ. περίπου, o οποίος θα επιστρωθεί με χυτό δάπεδο ασφαλείας. Στον χώρο αυτό έχει προβλεφθεί σύνθετο παιχνίδι, καθιστικά και μία θέση στάθμευσης».

Άνοιξε ο δρόμος για την αγορά δεσμευμένου ακινήτου στην Κηπούπολη

Προοπτικές ανέγερσης ενός νέου βρεφονηπιακού σταθμού μέσα στα επόμενα χρόνια στο Ηράκλειο, κάτι που θα δώσει σημαντική “ανάσα” στην τοπική κοινωνία, “αναδύονται” μέσα από την προωθούμενη εξαγορά δεσμευμένου ακινήτου στην περιοχή της Κηπούπολης και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ιτάνου και Φιλελλήνων.

Ο δρόμος για την εξαγορά άνοιξε με την πρόσφατη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

Με τη με αρ. πρωτ. 43060/7.5.2019 αίτησή τους, οι... συνιδιοκτήτες οικοπέδου εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης Ηρακλείου, επιφάνειας 2.712,93 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιτάνου και Φιλελλήνων στην περιοχή της Κηπούπολης και έχει χαρακτηριστεί ως κοινωφελής χώρος, ζητούν την εξαγορά του από τον Δήμο Ηρακλείου.

Στη σχετική αίτησή τους αναφέρονται στη γειτνίαση του οικοπέδου τους με το οικόπεδο συνιδιοκτησίας των... το οποίο είχε δεσμευτεί από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ως κοινωφελής χώρος και, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η καταβολή αποζημίωσης στους συνιδιοκτήτες.

Οι συνιδιοκτήτες έχουν ζητήσει επανειλημμένως την άρση της δέσμευσης του ακινήτου τους που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης από το έτος 1978 ή την καταβολή της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στο προς απαλλοτρίωση οικόπεδό τους.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου την εξαγορά του εν λόγω ακινήτου, επισημαίνοντας πως η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου στην περιοχή της Κηπούπολης, όπως προκύπτει από το σχετικό φύλλο υπολογισμού αξίας ακινήτου, είναι 449 ευρώ ανά τ.μ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News