default-image

«Όμηροι» στις λίστες χειρουργείων 3.500 ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο
«Όμηροι» στις λίστες χειρουργείων 3.500 ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλλειψη προσωπικού, κλίνες στις ΜΕΘ, τεράστιες λίστες χειρουργείων, μισθοί και επιδόματα εργαζομένων τα προβλήματα

Επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, για τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου, έστειλαν οι Ενώσεις Εργαζομένων Βενιζέλειου-Πανάνειου Γ.Ν. Ηρακλείου.

Η επιστολή αρχικά αναφέρει: «Η έλλειψη προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, αποτελεί το βασικό και κύριο πρόβλημα σε όλες τις δομές υγείας. Οι αναλογίες υπαλλήλων/ασθενών είναι κατά πολύ υποδεέστερες από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, δεδομένο που προκαλεί τρομερές πιέσεις στην ποιοτική εκτέλεση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το δυσμενές αυτό γεγονός επιτείνεται από την αύξηση προσέλευσης των ασθενών στις δημόσιες δομές υγείας, την αναντιστοιχία προσλήψεων/αποχωρήσεων, τη γήρανση του υπάρχοντος προσωπικού, την αυξημένη νοσηρότητα των υπαλλήλων, την εκτέλεση αλλότριων καθηκόντων και τις μετακινήσεις/αποσπάσεις υπαλλήλων.

Η ανάπτυξη όλων των κρεβατιών στις ΜΕΘ, η μείωση του χρόνου αναμονής στα χειρουργεία, η μείωση του χρόνου αναμονής και του συνωστισμού στα ΤΕΠ, η ανάπτυξη εξειδικευμένων μονάδων και τμημάτων, η ταχύτερη εξυπηρέτηση στα εργαστήρια και η ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη στα γραφεία κίνησης είναι ενδεικτικά κάποιες από τις δραστηριότητες του νοσοκομείου που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η μειωμένη χρηματοδότηση των δομών υγείας αναπόφευκτα προκαλεί δυσμενές και ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο εν πολλοίς περιορίζει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Η οικονομική ένδεια, αν όχι υποβαθμίζει, στην καλύτερη των περιπτώσεων διατηρεί στάσιμη την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τον στρατηγικό σχεδιασμό, τις στοχοθεσίες και την επιδιωκόμενη ανάπτυξη, προς όφελος των παρεχόμενων υπηρεσιών και του πολίτη γενικότερα».

Και η επιστολή συνεχίζει αναφέροντας ότι «η μη ύπαρξη επικαιροποιημένων οργανισμών στα νοσοκομεία, εναρμονισμένων με τα σύγχρονα ποιοτικά, ποσοτικά και επιστημονικά δεδομένα, δημιουργεί λειτουργικές δυσχέρειες και καθίσταται απαγορευτική στην ανάπτυξη νέων σύγχρονων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών. Η ενοποίηση επίσης υπηρεσιών ή η υποβάθμισή τους (η διεύθυνση π.χ. Τεχνικής Υπηρεσίας καταργείται και γίνεται υποδιεύθυνση της Διοικητικής Υπηρεσίας) μόνο προβλήματα και κωλύματα θα προκαλέσει επί των λειτουργικών διαδικασιών, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, που τρέχει το μεγάλο έργο της επέκτασης του νοσοκομείου.

Η επί χρόνια εκτέλεση καθηκόντων θέσεων ευθύνης με ανάθεση κάθε άλλο παρά δίκαιη, αξιοκρατική και σύννομη μπορεί να θεωρηθεί, καθώς οι κρίσεις των θέσεων αυτών έχουν παγώσει εδώ και πολύ καιρό, ευνοώντας το κλίμα καχυποψίας, σκοπιμοτήτων και αναξιοκρατίας μεταξύ των υπαλλήλων, που σε μεγάλο βαθμό πλέον έχουν εμπλουτίσει κατά πολύ το επιστημονικό τους υπόβαθρο, τα προσόντα και τις δεξιότητές τους.

Η μη ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αποτελεί μια διαχρονική αδικία εις βάρος μας, καθώς, όπως και εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε, λόγω της επαγγελματικής σας ιδιότητας και ενασχόλησης, η φύση της εργασίας μας είναι άκρως επικίνδυνη, ανθυγιεινή και επιβαρυντική για την υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.

Η απώλεια των μισθών μας, οι μισθολογικές περικοπές, η μείωση της αποζημίωσης για εφημερίες, νυχτερινά και αργίες, η κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, αλλά και η ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεών μας προς το κράτος έχουν οδηγήσει τον υγειονομικό κόσμο σε μια εξαιρετικά δεινή και αδιέξοδη κατάσταση, δυσανάλογη με την προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο και στο σύστημα υγείας.

Το νοσοκομείο οφείλει στο προσωπικό δεδουλευμένα δύο ετών (2012-2013), τα οποία ανέρχονται σε 302.000 ευρώ. Όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας έκτοτε έχουν δεσμευτεί ότι θα επιλύσουν το θέμα και θα αποζημιώσουν τους δικαιούχους. Δυστυχώς όμως, παρά τις πάμπολλες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει λυθεί, διαιωνίζοντας μια αδικία εις βάρος του προσωπικού μας».

“Όμηροι” στις λίστες χειρουργείων 3.500 ασθενείς

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε η “ΚΡΗΤΗ TV”, 3.500 ασθενείς που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης μένουν “παγιδευμένοι” στις λίστες αναμονής του ΠΑΓΝΗ, οι οποίες, αντί να συρρικνώνονται, καθημερινά μεγαλώνουν, καθώς οι δυνατότητες του νοσοκομείου εξαντλούνται ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης όλων των κλινικών και των καίριων τμημάτων του νοσοκομείου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Βρύσαλη, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «από 3.100 που ήταν το Δεκέμβριο του 2018, σήμερα που μιλάμε είναι πάνω από 3.500 μόνο στο ΠΑΓΝΗ».

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς πρέπει να αναμένουν τη σειρά τους στη λίστα αναμονής, η οποία κυμαίνεται από μερικούς μήνες μέχρι ενάμιση χρόνο στα σύνθετα περιστατικά, όπου απαιτείται και νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς κρεβάτι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Η κατάσταση στο νοσοκομείο με 300 και πλέον κενές οργανικές θέσεις αναμένεται να γίνει ασφυκτική το επόμενο διάστημα, καθώς θα ξεκινήσει το κύμα απολύσεων. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση της κ. Κατερίνας Στρατάκη, η οποία είναι συμβασιούχος και εργάζεται εδώ και 22 μήνες στο Τμήμα Διατροφής του νοσοκομείου, ενώ από τα τέλη του Σεπτέμβρη θα είναι άνεργη. «Είμαστε λίγα άτομα και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Και εμείς που είμαστε εδώ δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Θέλουμε κι άλλα τόσα άτομα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News