Οργή στους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο

Οικονομία
Οργή στους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειώνουν την προθεσμία διόρθωσης λαθών στο Κτηματολόγιο κατά 6 χρόνια

Νέο “πονοκέφαλο” στους ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται να προκαλέσει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη 8 Αυγούστου, με το οποίο μειώνεται η προθεσμία διόρθωσης εγγραφών στο Κτηματολόγιο, από 10/12/2026 που ισχύει σήμερα, σε 31/12/2020.

Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου (ΕΝΙΔΑΝΗ) που, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» για τους ιδιοκτήτες τη μείωση προθεσμίας διόρθωσης λαθών στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, ζητούν τη μη ψήφιση του νέου αυτού μέτρου. Μάλιστα έστειλαν και επιστολή στο ΥΠΕΚΑ εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για αυτή την τροπή.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, μέχρι την 31η/12/2020 πρέπει να διορθωθούν με έκδοση δικαστικής απόφασης τα λάθη που υπάρχουν ή να γίνει η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης στα εξ αδιαιρέτου οικόπεδα.

Η νέα προθεσμία, όπως τονίζουν τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ και της ΕΝΙΔΑΝΗ, «είναι πολύ μικρή και καταστροφική α) για όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους και αυτά θεωρούνται άγνωστου ιδιοκτήτη και θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου την πιο πάνω ημερομηνία και β) για όσους ιδιοκτήτες ολόκληρα τα ακίνητά τους ή τμήματα των ακινήτων τους έχουν καταχωριστεί ότι ανήκουν σε γειτονικά ακίνητα ή σε άλλους ιδιοκτήτες. Στην περίπτωση αυτή τα ακίνητα θα περιέλθουν στα άτομα που έχουν καταχωριστεί».

Τα προβλήματα στο Ηράκλειο

Την ίδια ώρα, τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ και της ΕΝΙΔΑΝΗ υπενθυμίζουν πως η περιοχή που υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου είναι ο Δήμος Ηρακλείου στα παλιά διοικητικά του όρια (πόλη Ηρακλείου, Φορτέτσα, Βασιλειές, Σύλλαμος, Αθάνατοι, Κνωσός, Μαλάδες, Φοινικιά κ.λπ.) και οριοθετείται ανατολικά από τη λεωφόρο Καζαντζίδη και την επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Βιάννου και δυτικά από την επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Μοιρών. Δεν υπάγονται τα χωριά, που εντάχθηκαν στον Δήμο Ηρακλείου με τον “Καποδίστρια”, π.χ. Σταυράκια, Βούτες, Δαφνές, Σκαλάνι κ.λπ., ούτε οι δήμοι που εντάχθηκαν στον Δήμο Ηρακλείου με τον “Καλλικράτη” π.χ. Νέα Αλικαρνασσός. Με την παραπάνω οριοθέτηση, μεταξύ άλλων, θέλουν να επισημάνουν πως στις περιοχές αυτές δεν έχει αρχίσει ακόμα η διαδικασία κτηματογράφησης, πράγμα που κάνει ακόμα πιο απαγορευτική την ψήφιση της ρύθμισης αυτής.

«Αρχικά είχαν πει ότι ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες λήγει το 2024. Αυτό επεκτάθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο δίνοντας προθεσμία μέχρι το 2026, ακριβώς διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται για να διευθετηθούν όλες αυτές οι διαδικασίες είναι μεγάλο και ο κόσμος δεν προλαβαίνει. Τώρα έρχονται με νέα ρύθμιση να θέσουν χρονικό όριο μέχρι το 2020. Εμείς με επιστολή που αποστείλαμε στο ΥΠΕΚΑ διαμαρτυρηθήκαμε εντονότατα για τη μείωση της προθεσμίας διόρθωσης των εγγραφών», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου.

«ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ»

«Πολλά ακίνητα θα περιέλθουν στο Δημόσιο»

«Μέχρι το διάστημα που θέτει η νέα ρύθμιση, ουσιαστικά θα πρέπει να έχουν βγει και οι δικαστικές αποφάσεις για τις περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί λάθη και πρέπει να διορθωθούν. Πράγμα αδύνατον. Πρόκειται δηλαδή για ακίνητα άγνωστα, που ως εκ τούτου θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, και τα οποία είναι πάρα πολλά. Για τα εξ αδιαιρέτου, για όσους ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν ανεξαρτητοποίηση και επίσης για περιπτώσεις που τμήματα ακινήτων είναι καταχωρισμένα στο Κτηματολόγιο στους γείτονες, δεν έχουν ιδέα οι ιδιοκτήτες αν οι εγγραφές είναι σωστές, καθότι για να ελέγξει κανείς αν είναι σωστές ή λάθος θα πρέπει να πάρει αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου και κτηματολογικού διαγράμματος και να ελέγξει τη θέση του ακινήτου με πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο. Αξίζει βέβαια να πούμε πως στην περίπτωση που έχει γίνει λάθος, έχει για παράδειγμα καταγραφεί τμήμα του ακινήτου στον γείτονα, στην περίπτωση που ο γείτονας είναι καλοπροαίρετος και θέλει να επιστρέψει το τμήμα στον ιδιοκτήτη μετά που θα οριστικοποιηθούν οι εγγραφές, αυτό συνεπάγεται μια επιπλέον χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν εκ νέου φόροι. Αλλιώς, σε αντίθετη περίπτωση, και εφόσον ο γείτονας δεν έχει καλές προθέσεις, θα πρέπει η περίπτωση να λυθεί στα δικαστήρια», τόνισε ο κ. Αράπογλου, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να κάθονται τώρα σε αναμμένα κάρβουνα, ελπίζοντας στη μη ψήφιση του νέου αυτού νομοσχεδίου αύριο Πέμπτη στη Βουλή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News