Ηράκλειο

Τα ξερόχορτα απειλούν το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Σκουπίδια και ξερά χόρτα «πνίγουν» την περιοχή - Υψηλός κίνδυνος ανάφλεξης

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις οδούς Γιάννη Κορνάρου και Αγίου Αντωνίου και Νικολάου. Είναι οι δρόμοι που περνούν έξω από το πρώην ΤΕΙ και νυν Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, οι οποίοι είναι γεμάτοι με ξερά χόρτα και άλλη καύσιμη ύλη.

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία ενός κατοίκου της περιοχής, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και αναφέρθηκε στην εν δυνάμει καύσιμη ύλη, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναφλεγεί σε περίπτωση που κάποιος ασυνείδητος οδηγός προβεί σε μια επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως το να πετάξει το τσιγάρο έξω από το αμάξι του... Είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει αναρίθμητες ζημιές.

«Όλος ο τόπος να πάει πάνω, έχει ξερά χόρτα στον δρόμο μέσα. Εδώ υπάρχει κυκλοφορία. Ένας οδηγός να πετάξει το τσιγάρο απ’ έξω, είναι εύκολο να πιάσει φωτιά όλη η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας σαφές πως τα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια πνίγουν τους δρόμους της Κρήτης, εγκυμονώντας κινδύνους για πυρκαγιά.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το εξοχικό, το σπίτι μας και την αυλή μας, θα πρέπει να κάνουμε τις ενέργειες εκείνες ώστε σε περίπτωση που εκδηλωθεί μια φωτιά να είμαστε προστατευμένοι», είπε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” o κ. Γιάννης Λεονταράκης, ο οποίος είναι αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Παρά το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει διαρκώς εκκλήσεις, η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη που υπάρχει στην ύπαιθρο αποτελεί πραγματική απειλή για το φυσικό περιβάλλον αλλά και τις περιουσίες των ανθρώπων.

Ο κάτοικος της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ανέφερε πως μίλησε από με έναν υπάλληλο του Δήμου και του είπε το πρόβλημα, ωστόσο ακόμη δεν έχει παρέμβει κάποιος αρμόδιος, με αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος δήλωσε, ο κίνδυνος πυρκαγιάς να είναι ορατός σε περίπτωση που δε δράσει άμεσα η δημοτική Αρχή.

 

Τι προβλέπει ο νόμος

Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες και τα οικόπεδα, ο νόμος προβλέπει πως υπεύθυνοι για τον καθαρισμό τους είναι οι ιδιοκτήτες τους και, σε περίπτωση που δεν αναλάβουν την ευθύνη τους, ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στον καθαρισμό, επιδίδοντας στο τέλος στους ιδιοκτήτες τον λογαριασμό. Τι γίνεται όμως στους δρόμους και τα δημόσια κτήρια όπου δεν υπάρχει ιδιώτης;

Ο κ. Λεονταράκης απαντάει χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά τα χόρτα που καλύπτουν το νησί και δε βρίσκονται μόνο στο Ηράκλειο, σ’ ένα βαθμό υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια όσον αφορά τον επαρχιακό δρόμο, είτε τον ΒΟΑΚ, όπου γίνονται καθαρισμοί κλαδιών και κλαδοκοπές, είτε σε συνεργασία με τους Δήμους».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια