Τρία χρόνια περιμένουν το… νερό στην Αυγενική

Ηράκλειο
Τρία χρόνια περιμένουν το… νερό στην Αυγενική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για έναν πίνακα δεν ποτίζονται οι καλλιέργειες

Την ώρα που πολλές περιοχές του δήμου Ηρακλείου δοκιμάζονται το φετινό καλοκαίρι από απανωτές διακοπές υδροδότησης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να λένε το νερό... νεράκι, σε αγροτικές περιοχές του δήμου κάτοικοι βιώνουν ένα πρωτοφανές σκηνικό... Στην Αυγενική η τοπική κοινωνία περιμένει καρτερικά εδώ και μια τριετία να διευθετηθεί μια μικρή τεχνική εκκρεμότητα, ένας ηλεκτρικός πίνακας εν προκειμένω, για να μπορέσουν να πάρουν νερό άρδευσης για τις καλλιέργειές τους από μια έτοιμη... γεώτρηση!

Την απογοήτευσή τους και την απορία τους γιατί επί τρία χρόνια μένουν χωρίς νερό άρδευσης από μια γεώτρηση της οποίας τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και υπολείπεται απλώς η τοποθέτηση ενός πίνακα, για να μπορέσει να ανέβει το νερό, εκφράζουν οι κάτοικοι, που μετά από δύο καλοκαίρια αναμονής δηλώνουν ξεκάθαρα πλέον ότι “στέρεψε” η υπομονή τους.

Όπως ξέσπασαν με οργή στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, αυτό που συμβαίνει, δηλαδή για έναν πίνακα να μη λειτουργεί μια έτοιμη κατά τα άλλα γεώτρηση, είναι αδιανόητο!

«Είναι κρίμα και άδικο μεγάλες εκτάσεις να παραμένουν απότιστες και να χάνεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής», υπογράμμισαν οι οργισμένοι κάτοικοι, διαμηνύοντας προς τους αρμόδιους του Δήμου Ηρακλείου ότι, αν δε λυθεί προσεχώς το πρόβλημα, θα κινηθούν πλέον διά της δικαστικής οδού...

Αναλυτικότερα, με βάση το κλίμα που καταγράφεται στην Αυγενική, είναι φανερό πως στην τοπική κοινωνία της αγροτικής αυτής περιοχής του δήμου Ηρακλείου “ο κόμπος έφτασε στο χτένι”! Το “ποτήρι της οργής ξεχείλισε” με φόντο τη γεώτρηση που εδώ και τρία περίπου χρόνια έχει ολοκληρωθεί ως έργο, μετά από πολλά χρόνια αναμονής, αλλά δεν τους παρέχει το νερό άρδευσης. Δεν παρέχει νερό η γεώτρηση, όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, για έναν αστείο έως τραγελαφικό λόγο. Η όλη υπόθεση έχει “κολλήσει” στην τοποθέτηση ενός πίνακα, με αποτέλεσμα το νερό να μην μπορεί να ανέβει από τη γεώτρηση και οι ίδιοι να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους...

«Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν. Υπάρχει έτοιμη γεώτρηση. Υπάρχουν έτοιμες δεξαμενές. Είναι έτοιμα ακόμα και τα κολεκτέρ. Όλα είναι έτοιμα. Και θέλουν απλώς ένα διακόπτη, έναν πίνακα όπως λένε, για να βγαίνει το νερό πάνω», ξέσπασε με οργή κάτοικος της Αυγενικής.

Ένας άλλος δημότης, αγανακτισμένος και συνάμα απογοητευμένος, αναρωτιόταν πώς γίνεται για μια τεχνική εγκατάσταση με κόστος 2.500 ευρώ να μην ποτίζονται τόσα στρέμματα με καλλιέργειες...

«Από ό,τι ξέρω, από ό,τι έχω μάθει, το κόστος για τον πίνακα είναι 2.500 ευρώ. Και μάλιστα ο εργολάβος έχει πάρει προκαταβολή. Αυτά είναι αστεία πράγματα... Για 2.500 ευρώ κόστος να μένουν χωρίς νερό άρδευσης πάνω από 2.000 στρέμματα...», ανέφερε ο ίδιος.

Δείτε τι λένε οι κάτοικοι:

Καμία απάντηση από τους αρμόδιους

Το θέμα προβληματίζει τους κατοίκους της Αυγενικής για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, καθώς ένα μεγάλο μέρος των περιουσιών τους μένει απότιστο, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής που θα μπορούσαν να έχουν αν πότιζαν κανονικά τα αμπέλια τους και τα ελαιόδεντρά τους. Αν και όπως εξηγούν έχουν απευθυνθεί αρκετές φορές στον Δήμο, ουσιαστικά απάντηση δεν έχουν λάβει, εξέλιξη στο θέμα δεν έχει υπάρξει και οι ίδιοι μένουν “όμηροι” ενός έργου που τελείωσε, αλλά που δε λειτουργεί, σημειώνοντας ότι στην προσπάθειά τους εδώ και αρκετό καιρό να συναντήσουν τον ίδιο τον δήμαρχο, αφού κανείς δεν έχει δώσει λύση, βρίσκουν πόρτες κλειστές. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής, «έχουμε ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση με τους αρμόδιους. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο. Δε μας έχει απαντήσει κανείς».

Δείχνοντας με οργή τις καλλιέργειές τους και το πόσο φτωχή είναι η παραγωγή στα σημεία που δε φτάνει το νερό, οι απηυδισμένοι κάτοικοι της Αυγενικής έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς τον Δήμο Ηρακλείου. Διευκρίνισαν ότι, αν και τώρα δε δοθεί λύση, πλέον δε θα διστάσουν να αλλάξουν ρότα και να κινηθούν και δικαστικά προκειμένου να επιρριφθούν οι ευθύνες σε όσους τους αναλογούν, για τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτή η καθυστέρηση στην παραγωγή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News