Απογοήτευση στους αμπελοκαλλιεργητές - Κακή χρονιά για τα σταφύλια

Κρήτη
Απογοήτευση στους αμπελοκαλλιεργητές - Κακή χρονιά για τα σταφύλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαρδιωτική η εικόνα λίγο πριν τον τρύγο - Σε καλό κλίμα η συνάντηση των αγροτών της Κρήτης με τον Βορίδη

Την αγωνία τους για τη σοδειά ενόψει του τρύγου εκφράζουν οι αμπελοκαλλιεργητές καθώς, όπως εξηγούν, οι καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες περιόρισαν τις ελπίδες για μια καλή χρονιά.

Με αφορμή το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το 100% των αμπελιών έχει καταστραφεί, πράγμα που εντείνει τους φόβους των καλλιεργητών για το μέλλον τους, συνδικαλιστές τους πραγματοποίησαν χθες την πρώτη τους συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, στην Αθήνα.

Η αντιπροσωπία της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών έθεσε κυρίως θεσμικά αλλά και οικονομικά θέματα στον νέο υπουργό, ο οποίος φάνηκε ενημερωμένος για τα προβλήματα του κλάδου, με τους αγρότες ωστόσο να διεκδικούν άμεσες λύσεις και στήριξη.

Περίμεναν πώς και πώς αυτή τη χρονιά για να περιορίσουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών και οι βροχές του χειμώνα έδειχναν ότι μια τέτοια ελπίδα μπορεί και να επιβεβαιωθεί. Πλην όμως η παρατεταμένη ανομβρία το τελευταίο διάστημα - και πριν μπουν στην τελική ευθεία για τον τρύγο - έχει δημιουργήσει μια ανησυχία, ότι και φέτος οι δυνατότητες για μια καλή χρονιά σε ό,τι αφορά τη σοδειά και την ποιότητα των σταφυλιών δεν ευδοκίμησαν.

«Δυστυχώς η παραγωγή χάνεται», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων-Αμπελουργών Ελλάδος Τάσος Βρέντζος, εκφράζοντας την ανησυχία του κλάδου. «Η παραγωγή ήθελε λίγη βοήθεια», σημειώνει ο παραγωγός Γιώργος Βλαχάκης.

«Είναι μια δύσκολη χρονιά. Η παραγωγή δεν εξελίσσεται όπως θα περιμέναμε και λόγω των καιρικών συνθηκών και των ασθενειών», τονίζει ο Αριστείδης Σχοιναράκης, επίσης παραγωγός. «Δεν είμαστε αισιόδοξοι δυστυχώς», λέει ο παραγωγός Γιάννης Δερμιτζάκης, ενώ την ίδια στιγμή ένας επιπλέον βραχνάς είναι και τα εργατικά χέρια που πλέον σε αγροτικές περιοχές του νησιού είναι δυσεύρετα.

Συνάντηση με Βορίδη

Την πρώτη της επαφή με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, είχε χθες αντιπροσωπία της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης. Η συνάντηση έγινε σε ένα κλίμα εποικοδομητικό.

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου σε μια κυρίως ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση άνοιξαν την ατζέντα των κυριότερων ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν με τον νέο υπουργό τις αλλαγές που επίκεινται στον ΕΛΓΑ, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί οι αμπελώνες από διάφορα φαινόμενα που όμως δεν εντάσσονται στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο της συνάντησης επισημάνθηκε από τον αγροτικό κόσμο ότι στη νέα ΚΑΠ, συγκεκριμένα για την Κρήτη, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλα οικονομικά κίνητρα, με τους αγρότες να θέτουν μεταξύ άλλων το θέμα ότι η Κρήτη παρ’ όλες τις υποσχέσεις παραμένει εκτός μεταφορικού ισοδύναμου, με τεράστιο κόστος μεταφοράς μεταξύ αυτών που εισάγονται και εξάγονται από το νησί. «Η αμπελουργία αυτή τη στιγμή έχει καταστραφεί. Βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέσα από το πρόγραμμα de minimis ή από το ΠΣΕΑ. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και φορολογικό, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια ελάφρυνση, ενώ σχετικά με τη νέα ΚΑΠ πρέπει να δούμε την Κρήτη με ιδιαίτερο μάτι. Επίσης πολύ σοβαρό θέμα για εμάς αποτελεί το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο εξαιρεί τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που όλοι είναι στο κανονικό καθεστώς», τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, σημειώνοντας πως τα επίσημα στοιχεία για τη μείωση της παραγωγής, όπως αυτή σημειώθηκε φέτος, θα δοθούν από τη ΔΑΟΚ περίπου σε ένα μήνα.

Η δέσμευση του υπουργού

«Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το αγροτικό εισόδημα»

Τη σαφή βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ίδιου να υπερασπιστούν και να αυξήσουν το εισόδημα των αγροτών επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αμπελουργών και των ελαιοπαραγωγών της μεγαλονήσου για όλα τα ζητήματα τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα του και αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξειδικεύοντας την κυβερνητική βούληση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ και την εξελισσόμενη ήδη προσπάθειά του να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι γεωργικές ασφαλίσεις να εξυγιανθούν.

Πρόσθεσε δε ότι είναι δεδομένη η σύνδεση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών με τις αποζημιώσεις. Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε την κατεύθυνση την οποία αυτή θα έχει και η οποία θα οδηγεί σε συγκεκριμένες επενδύσεις που στόχο θα έχουν τη βελτίωση των προϊόντων με παράλληλη μείωση του κόστους προς όφελος τόσο των Ευρωπαίων αγροτών όσο και των Ευρωπαίων καταναλωτών. Παράλληλα έκανε σαφές ότι θα υπάρξει διαχωρισμός της θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών (μέσα από τη δημιουργία Επιμελητηρίου αγροτών) από την οικονομική παραγωγή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News