Τετραήμερο οδοιπορικό από το Ηράκλειο στις Αλησμόνητες Πατρίδες

Ηράκλειο
Τετραήμερο οδοιπορικό από το Ηράκλειο στις Αλησμόνητες Πατρίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ταξίδι τον Οκτώβριο απευθείας από το Ηράκλειο που θα σας μείνει αξέχαστο

Τέσσερις ημέρες γεμάτες αρώματα και γεύσεις από Σμύρνη θα ζήσουν όσοι συμμετέχουν στο κάλεσμα του Συλλόγου Αλατσατιανών, στις Αλησμόνητες Πατρίδες Χερσόνησσος Ερυθραίας Τσεσμέ – Αλάτσατα.

Πρόκειται για ένα ταξίδι από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου απευθείας από Ηράκλειο.

1η ημέρα 26/10: ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΜΥΡΝΗ

Συγκέντρωση πολύ νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και πτήση για τη Σμύρνη.

Σμύρνη, γεμάτη εικόνες και συναισθήματα. Τόσο πολλές και τόσο αντιθετικές μεταξύ τους, που είναι σαν να συμπυκνώνεται εδώ όλο το «είναι» της Τουρκίας, ακριβώς στο σημείο εκείνο όπου η Δύση συναντά την Ανατολή. Και έχει κι απ’ τα δύο. Και Δύση και Ανατολή. Κι έχει και λίγη... Ελλάδα, παρόλο που αυτό δεν το καταλαβαίνεις για κανένα λόγο αν δεν πας διαβασμένος ή αν δεν «κρατάς» από εδώ.

Εδώ γεννήθηκε ένα από τα σημαντικότερα είδη αστικού τραγουδιού, το Ρεμπέτικο. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του παρελθόντος της είναι εμφανής ακόμη και σήμερα. Άφιξη και επιβίβαση στα πούλμαν και αναχώρηση για Τσεσμέ με ενδιάμεσες στάσεις Βουρλά - Σκάλα Βουρλών για καφέ και φαγητό. Σχετική

παραμονή και αναχωρούμε για επίσκεψη Γκιουλ Μπαξε - Ζιγκουί ή Χριστός – Πυργί (Ροβυθόκαμπος) – Ρεΐζντερε. Άφιξη στο Τσεσμέ ,μεταφορά στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

2η ημέρα 27/10: ΣΜΥΡΝΗ-ΑΛΑΤΣΑΤΑ-ΑΓΡΙΛΙΑ

Πρωινό και αναχώρηση από το Τσεσμέ για τα πανέμορφα Αλάτσατα, χαρακτηριστικό αναπαλαιωμένο οικιστικό παράδειγμα. Θα μας συγκλονίσει η ανεπανάληπτη φυσιολατρική εικόνα, τα περιβόλια, οι εκπληκτικές παραδοσιακές κατοικίες και η ηρεμία του τοπίου. Τα Αλάτσατα είναι πόλη στη Χερσόνησο της Ερυθραίας, της επαρχίας της Σμύρνης, στη Μικρά Ασία, σημερινή Τουρκία. Το όνομα της πόλης προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη άλας, στην ελληνική δημοτική γλώσσα αλάτι. Η πόλη πριν από το 1922 είχε σχεδόν αμιγώς Ελληνικό Ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό. Σχετική παραμονή.

Αφήνοντας πίσω μας τα Αλάτσατα κατευθυνόμαστε για τα Λίτζια, σήμερα Ιλίτζα. «Σαν ζε λιζέ» τον ονομάσανε το δρόμο, γιατί είναι μια τεράστια λεωφόρος με καινούργιες και πανάκριβες εξοχικές. Η Ιlica ήταν το καταφύγιο αρχικά για τους πλούσιους από τη Σμύρνη, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Σήμερα, είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πολλούς με μια τεράστια παραλία με λευκή άμμο και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να την περιβάλλουν. Το όνομά της παραπέμπει στις περίφημες ιαματικές πηγές της, μερικές από τις οποίες αναβλύζουν από το βυθό της θάλασσας ενώ η λάσπη με τα ανόργανα συστατικά της είναι γνωστή για την θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως οι ρευματισμοί, μεταβολισμού και γυναικολογικών παθήσεων.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ημέρα 28/10: ΣΜΥΡΝΗ-ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε Οδοιπορικό στη Χερσόνησο Ερυθραίας. Η χερσόνησος της Ερυθραίας στα Μικρασιατικά παράλια ή αλλιώς του Cesme αποτελεί μια κοντινή απόδραση από την Σμύρνη. Είναι ο τόπος όπου οι κάτοικοι της πόλης αλλά και πολλοί τουρίστες περνούν κυρίως τα καλοκαίρια τους. Όπως έκανε και στο παρελθόν ο Γιώργος Σεφέρης στα Βουρλά, τα σημερινά Urla. Στο δρόμο μας προς το Τσεσμέ σχεδόν μια ώρα δρόμος, συναντάς δαντελωτές ακτές, με εξοχικές κατοικίες κοντά στη θάλασσα, ενώ η πλούσια βλάστηση με καινούργια δάση κωνοφόρων δέντρων ολίγων δεκαετιών συμπληρώνουν το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Πριν 30 χρόνια η γη ήταν στεγνή και γεμάτη πέτρα, αλλά χάρη σε ένα έξυπνο πρόγραμμα με αποστολή sms, αναδασώθηκαν πολλές περιοχές με τη συμβολή όλων των πολιτών. Στα μόνα σημεία που το πράσινο απέχει είναι εκεί που βασιλεύει η αιολική ενέργεια. Θα επισκεφτούμε την εκκλησία της Παναγίας όπου στέκει στην κεντρική πλατεία ανέγγιχτη, όπως την άφησαν οι Έλληνες και με σεβασμό συντηρημένη, πέρα από την προσθήκη του μιναρέ, τόσο εξωτερικά όσο και στον εσωτερικό της χώρο. Ακόμα και τα καινούργια σπίτια που ξεφυτρώνουν στις παρυφές των λόφων κρατάνε αυστηρά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και απαγορεύεται να κτισθούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες παρά την τεράστια ζήτηση ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του χωριού. Θα επισκεφτούμε τα μεγαλύτερα χωριά που έμεναν οι έλληνες πριν το ξεριζωμό του ΄22, Λυθρί – Καράμπουρνα - Μελί - Οβατζίκι - Σομα – Σιβρισάρι – Κάτω Παναγιά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

4η ημέρα 29/10: ΣΜΥΡΝΗ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο με τις αποσκευές μας όπου θα επισκεφτούμε την Σμύρνη με τα προάστια της (Κορδελιό –Σεβδίκϊοι – Νύμφαιο). Παραμονή στη Σμύρνη για ψώνια και καφέ. Αργά το απόγευμα μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής.

Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ΑΤΟΜΟ

  • σε Δίκλινο ή Τρίκλινο Δωμάτιο: 450€.

  • σε Μονόκλινο: 560€.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News