Ηράκλειο

Ντοκουμέντο: Αυτά είναι τα ληγμένα υλικά και φάρμακα στο ΕΚΑΒ Κρήτης

Στο φως φωτογραφίες από υλικό που βρέθηκε σε αποθήκες και ασθενοφόρα, μετά την εντολή εισαγγελέα

Φωτογραφίες που δείχνουν υγειονομικό υλικό του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει φαίνεται ότι αποτελούν το νέο στοιχείο της υπόθεσης που διερευνά ο εισαγγελέας, ύστερα από καταγγελία εργαζομένου για ληγμένα υλικά σε αποθήκες του ΕΚΑΒ Κρήτης και ασθενοφόρα, όπως αποκάλυψε στο χθεσινό φύλλο η εφημερίδα“Νέα Κρήτη”. Το φωτογραφικό ντοκουμέντο που δημοσιεύεται σήμερα αποτελεί μέρος των συμπληρωματικών στοιχείων που προσκομίζει στον εισαγγελέα Ηρακλείου η δικηγόρος Θεονύμφη Μπέρκη, εκπροσωπώντας τον καταγγέλλοντα εργαζόμενο του ΕΚΑΒ.

Οι φωτογραφίες αυτές που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τον εντολέα της, που είναι και ο κάτοχός τους, αποτελούν, σύμφωνα με την ίδια, μέρος της υπόθεσης, αφού δείχνουν υγειονομικό υλικό πεπερασμένου χρόνου. Όπως εξηγεί μάλιστα, το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε με εντολή εισαγγελέα, που προκλήθηκε ύστερα από την καταγγελία του εντολέα της. Πάντως, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης Ανέστης Κιούλπαλης, που μίλησε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" από την πρώτη κιόλας στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση είπε ότι δεν υπάρχει καμία ζημιά για το ΕΚΑΒ ούτε θέμα για την ασφάλεια του πολίτη. Από την πλευρά της, όμως, η δικηγόρος του καταγγέλλοντος αναφέρει ότι υπάρχει σαφώς πρόβλημα με την ασφάλεια του πολίτη, αφού πρόκειται για υλικά και φάρμακα που επιδρούν απευθείας στο αίμα και αυτά είναι ληγμένα από το 2017 και το 2018.


Το φωτογραφικό ντοκουμέντο που δημοσιεύει η εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” αφορά υγειονομικό υλικό και φάρμακα που έχουν λήξει, και ως φαίνεται η πλευρά του καταγγέλλοντος έχει χρησιμοποιήσει για την αντιπαραβολή των χρονολογιών που αναγράφουν τα μπουκαλάκια και τα σκευάσματα μια απόδειξη λιανικής αγοράς με ημερομηνία 25 Ιουλίου 2019. Το υλικό αυτό βρέθηκε και συγκεντρώθηκε ύστερα από εντολή που δόθηκε από τον εισαγγελέα, εξηγεί η δικηγόρος του καταγγέλλοντος, τονίζοντας ότι καταγράφηκε και φωτογραφήθηκε από πλευράς του εντολέα της και πλέον αυτό θα προσκομιστεί σήμερα για να τεθεί στον φάκελο της υπόθεσης ως συμπληρωματικό στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην καταγγελία που κατατέθηκε στον εισαγγελέα ο εργαζόμενος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Διαπίστωσα ότι υπάρχει ληγμένο και μη αποστειρωμένο υγειονομικό υλικό στην αποθήκη, καθώς και υλικό που θα έληγε άμεσα και εντός μηνός. Ληγμένα υλικά και δη με πεπερασμένη την ημερομηνία λήξης τους ήταν οι τραχειοσωλήνες, γάζες αποστειρωμένες, τζελ, στοματοφαρυγγικοί αεραγωγοί, σύριγγες, διάφορα φάρμακα στα ασθενοφόρα και ειδικότερα αδρεναλίνες και ατροπίνες, οροί, νυστέρια, φίλτρα αεραγωγών και φίλτρα αναρρόφησης. Επίσης οι φλεβοκαθετήρες με νούμερο G14 (σε αρκετά μεγάλη ποσότητα) έληγαν στις 30/3/2019».

Να σημειωθεί ότι η αναφορά του εργαζομένου του ΕΚΑΒ προς τον εισαγγελέα έγινε Απρίλιο, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε επείγουσα από τις εισαγγελικές Αρχές και διατάχθηκε αμέσως προκαταρκτική εξέταση, στην οποία κλήθηκαν και κατέθεσαν ο προϊστάμενος του καταγγέλλοντος και ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φαίνεται ότι ο καταγγέλλων υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο - περνάει από πειθαρχικό συμβούλιο - για τις διαδικασίες που ακολούθησε εντός της υπηρεσίας ως προς την προϊσταμένη Αρχή αλλά και τη διαδικασία της απόσυρσης προτού φτάσει στην Εισαγγελία.

«Υπάρχουν πολλά ληγμένα και είναι επικίνδυνα»

Πάντως η δικηγόρος Θεονύμφη Μπέρκη ανέφερε:

«Ο υπάλληλος προέβη σε έγγραφη και προφορική όχληση προς την υπηρεσία και ακολουθήσασας της αμέλειας ή της ολιγωρίας των υπευθύνων προέβη στη σχετική αναφορά προς τον εισαγγελέα. Αξίζει και υπάρχει λόγος και θα αναφερθώ σε αυτό που είπε ο διευθυντής της Υπηρεσίας κ. Κιούλπαλης στην εφημερίδα σας, ότι είναι μικρής και ευτελούς αξίας τα υλικά.

Μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας τα ληγμένα υλικά που συγκεντρώθηκαν ήταν αρκετά, πάρα πολλά. Αν ήταν ιδιαίτερης αξίας δε γνωρίζω. Αν υπάρχει διασπάθιση ή καταχρηστική άσκηση πραγμάτων ή κατασπατάληση, είναι κάτι το παντελώς ξένο προς την καταγγελία που υπέβαλε ο πελάτης. Αξία για μας έχει η ανθρώπινη ζωή και όχι η αξία των υλικών αυτών. Ένα φάρμακο που επιδρά απευθείας στο αίμα και σε επείγουσες περιπτώσεις όπως αυτές που ασχολείται το ΕΚΑΒ αντιλαμβάνεστε ότι έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία. Φάρμακα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το αίμα είναι άκρως επικίνδυνα, δεδομένου ότι κινδυνεύουν άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους».

Τέλος η κ. Μπέρκη θέλησε να αναφέρει ότι η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και του υλικού που βρέθηκε μετά την εισαγγελική έρευνα είναι πολύ προγενέστερη από την ημερομηνία που ανέλαβε καθήκοντα στο πόστο της αποθήκης ο καταγγέλλων υπάλληλος και τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση, υπεύθυνος για την απόσυρση των ληγμένων υλικών και ληγμένων φαρμάκων δεν είναι ο υπάλληλος, αλλά είναι ο προϊστάμενος της Αρχής και της υπηρεσίας. Ο εντολέας μου όφειλε να ενημερώσει, όπως και έπραξε. Τα υλικά που βρέθηκαν και είναι ληγμένα έχουν λήξει σε πολύ προγενέστερο χρόνο από αυτόν για τον οποίο ήρθε ο υπάλληλος στην υπηρεσία. Δηλαδή μιλάμε για τα έτη 2017 και 2018, πριν αναλάβει δηλαδή εκείνος καθήκοντα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια