Ηράκλειο

Εργατικό ατύχημα με πρέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Ποια η κατάσταση της υγείας του εργαζόμενου

Σοβαρό εργατικό ατύχημα καταγγέλλει ότι σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή τους, εργαζόμενος στο εργοστάσιο ανακύκλωσης τραυματίστηκε στην πρέσα με αποτέλεσμα πλέον να φέρει κάκωση στο χέρι και να φοράει νάρθηκα.

Για καλή του τύχη, γλίτωσε τα χειρότερα.

Όμως, η Ένωση καταγγέλλει ξεκάθαρα την «αναλγησία και την ασυδοσία της εταιρίας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης, αλλά και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού που της επιτρέπει να λειτουργεί ανενόχλητη κατ’ αυτό τον τρόπο.».

Αναλυτικά τα όσα γράφει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

«Ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων κατά τη θητεία της εν λόγω εταιρίας είναι εδώ και καιρό διψήφιος μετατρέποντας το σε ένα απέραντο κάτεργο.

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας για την ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων είναι το ότι εδώ και τρεις ημέρες έχουν απενεργοποιηθεί όλα τα μπουτόν ασφαλείας του εργοστασίου και η εταιρία συνεχίζει ανενόχλητη τη λειτουργεία αγνοώντας τις υποδείξεις των εργαζομένων και της σωματειακής επιτροπής.

Ξεκαθαρίζουμε στην εταιρία αλλά και στην κυβέρνηση και τα αρμόδιες υπηρεσίες της ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας να γίνουν κιμάς για να αυγατίζουν τα κέρδη του κάθε εργολάβου. Η εν λόγω εταιρία έχει την ευθύνη για την πιθανή μη λειτουργεία του εργοστασίου.

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή έχουν εξίσου ευθύνες που σφυρίζουν αδιάφορα και ουσιαστικά κάνουν πλάτες στην εταιρία διατηρώντας μια τέτοια κατάσταση! Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να πάρουν θέση; Να έχουμε κάποιο θανατηφόρο και να πούμε εκ των υστέρων ότι ήταν η κακιά στιγμή; Πως μπορεί μια επιχείρηση να έχει διψήφιο αριθμό εργατικών ατυχημάτων και να συνεχίζει να λειτουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο;

Η εταιρία σακατεύει εργάτες, δεν τηρεί ούτε κατ’ ελάχιστο τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, τους αφήνει απλήρωτους η μισοπληρωμένους. Αυτή είναι η δημοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς! Αυτή που σταματάει έξω από την πύλη του εργοστασίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ που τάχα μου κόπτεται για τη δημοκρατία, αφήνει στο απυρόβλητο τέτοιου είδους πρακτικές αλλά ταυτόχρονα καίγεται να εκδημοκρατίσει τη λειτουργεία των συνδικάτων..

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ

Αιτήματα των εργαζομένων:

  • Να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο.

  • Καμία καθυστέρηση της μισθοδοσίας. Άμεση εξόφληση της οφειλόμενης μισθοδοσίας. Καταβολή της σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 10 του μηνός.

  • Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή για όλους. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€.

  • Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.

  • Άμεση επαναφορά του Βαρέου και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους.

  • Άμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με την εταιρία σε όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωσή του στον μισθό.

  • Διεκδικούμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας με υπογραφή ΣΣΕ.».

Σχόλια