9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών - Η «καρδιά» των απόδημων «χτυπά» στην Κρήτη

Ηράκλειο
9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών - Η «καρδιά» των απόδημων «χτυπά» στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωνή και το μήνυμα της Κρήτης και το έργο του “Ερωτόκριτου” θα σταλεί σε όλη την Ελλάδα

Στο λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του “Ερωτόκριτου” θα είναι επικεντρωμένο το φετινό 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από την 1 Αυγούστου έως και την ερχόμενη Κυριακή 4 του μήνα, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Η παγκόσμια προβολή της Κρήτης μέσω του συνεδρίου με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων Κρητών ομογενών όπου Γης έχει φέτος κεντρικό θέμα τον επικό “Ερωτόκριτο” του Βιτσέντζου Κορνάρου, στο πλαίσιο ανακήρυξης από το υπουργείο Πολιτισμού του έτους 2019 ως Έτος “Ερωτόκριτου”, ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Η “καρδιά” των απόδημων Κρητικών θα “χτυπά” στην Κρήτη στο τετραήμερο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, απ’ όπου η φωνή και το μήνυμα της Κρήτης και το λογοτεχνικό-ποιητικό έργο του “Ερωτόκριτου” θα σταλεί ηχηρό σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε σημείο του πλανήτη. Η σημερινή έναρξη του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί μεταμεσημβρινή ώρα στον Τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, στον λόφο Μαρτινέγκο, ενώ οι εργασίες που θα ακολουθήσουν θα πραγματοποιηθούν στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου  μέχρι και το Σάββατο 3 Αυγούστου.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 2 Αυγούστου περιελάμβανε το «Βιωματικό σεμινάριο αυτογνωσίας μέσα από τον “Ερωτόκριτο”» από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Ακριβή Βρέντζου. Ακόμη τις ομιλίες «Ο “Ερωτόκριτος” και οι κρητολογικές σπουδές στο ΑΠΘ: Παρελθόν, παρόν, μέλλον» από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τάσο Α. Καπλάνη, και «Ο “Ερωτόκριτος” και η σημερινή κρητική διάλεκτος» από τον ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Το βράδυ της Παρασκευής, στην παραλία του Καράβολα θα λάβει χώρα η πολιτιστική βραδιά “Μαλβαζίας” σε συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης και τον Λαογραφικό Όμιλο “Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης” και με τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.

Το Σάββατο 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία εκ μέρους του ομότιμου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ David Holton, με τίτλο «Τι διάβασε ο Βιτσέντζος Κορνάρος πριν γράψει τον “Ερωτόκριτο”;». Τον ίδιο θα προλογίσει η Αναστασία Μαρκομιχελάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην ομιλία της “David W. Holton: Ο φιλέλληνας, ο φιλόλογος, ο δάσκαλος”. Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής, πρ. αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Πυργιωτάκης, θα κάνει λόγο για την “Παρουσίαση προγραμμάτων, πορείας και έργου του Πανεπιστημίου Κρήτης”.

Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθούν απονομές στα τιμώμενα πρόσωπα του συνεδρίου. Συγκεκριμένα, από την Περιφέρεια Κρήτης θα βραβευτούν ως διακεκριμένες προσωπικότητες οι David Holton και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Το δε Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών θα βραβεύσει κατά Ομοσπονδία τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (Παγκρητική Ένωση Αμερικής), τον Νίκο Χατζάκη (Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης) κα τους Δημήτρη Παπαδοδημητράκη και Σωκράτη Τσουρδαλάκη (Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας). Τη βραδιά θα ολοκληρώσει η θεατρική παράσταση “Ερωτόκριτος” από το “ΟΜΜΑ” Στούντιο. Το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση “Τα ενετικά τείχη και μνημεία του Ηρακλείου” από την ξεναγό και συγγραφέα Αθηνά Ν. Κυριακάκη-Σφακάκη.

Τέλος, την ερχόμενη Κυριακή 4 Αυγούστου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στον Κρουσώνα, όπου και θα πραγματοποιηθούν ξενάγηση και καντάδα στα χνάρια του “Ερωτόκριτου” στο Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων “Θύραθεν” και θα ακολουθήσει φιλοξενία και γεύμα. Παράλληλα με τις συνεδρίες, στην αίθουσα σεμιναρίων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου θα λειτουργεί έκθεση με υφαντά από τη συλλογή της Θ. Μεταξά και χειροτεχνημένους πίνακες της Ε. Ταχατάκη, καθώς και τράπεζα εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα από το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας - παρουσίαση γραφικών και γευσιγνωσία με “αναγεννησιακά ντακάκια” από τον προπτυχιακό φοιτητή του Drexel-υπότροφο Βιδαλάκη Jason Wong.

Συντονιστής των συνεδριών είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Βασιλάκης. Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ανοιχτή στο κοινό και δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στο ιστολόγιο του συνεδρίου: http://wcc19.blogspot.com. Επίσης τον χώρο της Πειραματικής Σκηνής θα κοσμήσουν ζωγραφιές εμπνευσμένες από τον “Ερωτόκριτο”, από μαθητές του 13ου Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News