default-image

Άνοιξαν «πόλεμο» τα σχέδια για άμαξες στο κέντρο του Ηρακλείου

Ηράκλειο
Άνοιξαν «πόλεμο» τα σχέδια για άμαξες στο κέντρο του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βροντερό "όχι" στις διαδρομές με άμαξες μέσα στο κέντρο, αλλά και κοντινούς δρόμους

Διαστάσεις παίρνει ο ξεσηκωμός κατά της επικείμενης κυκλοφορίας αμαξών με άλογα σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου! Μετά τη φιλοζωική κοινότητα και το σχετικό κάλεσμα σε ομαδικές διαμαρτυρίες προς τη Λότζια που απηύθυνε η Ζωόφιλη Δράση Ηρακλείου, στον “χορό” των αντιδράσεων - ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Κυκλοφορίας του Δήμου Ηρακλείου - προστίθενται και δημοτικές παρατάξεις.

Ήδη χθες η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” έβγαλε ανακοίνωση-καταπέλτη, εκφράζοντας την κατηγορηματική εναντίωσή της σε μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις, η πρόθεση του Δήμου να εγκρίνει διαδρομές με άμαξες μέσα στο κέντρο, αλλά και σε δρόμους που γειτνιάζουν με την εντός τειχών πόλη έχει σημάνει ξεσηκωμό με διπλό υπόβαθρο. Από τη μια υπάρχει η ηθική, φιλοζωική διάσταση της υπόθεσης, με φόντο και τις αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι σε φαινόμενα τουριστικής-οικονομικής εκμετάλλευσης αλόγων και γαϊδουριών, και από την άλλη υπάρχει η πρακτική, κυκλοφοριακή διάσταση, και η εύλογη ανησυχία για μποτιλιαρίσματα και φρακαρισμένους δρόμους, δεδομένου ότι σε πολλά σημεία των διαδρομών, όπως π.χ. στην Αβέρωφ και την Αγίου Μηνά, τα οχήματα δε θα μπορούν να προσπερνούν και θα υποχρεούνται να ακολουθούν τις άμαξες!

Οι 3 διαδρομές

Οι τρεις διαδρομές (και οι τρεις με ίδια αφετηρία, το πάρκινγκ στην Ξανθουδίδου) που τίθενται σήμερα στο “μικροσκόπιο” της Επιτροπής Κυκλοφορίας και εφόσον εγκριθούν να έρθουν κατόπιν για επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν ως εξής:

* 1η διαδρομή: Ξανθουδίδου, Γεωργ. Ανεμογιάννη, Αβέρωφ, πλ. Κορνάρου, Κυρ. Λουκάρεως, Αγίου Μηνά, Καλοκαιρινού, Ν. Πλαστήρα, Έβανς, Χαρ. Τρικούπη, Δημοκρατίας, Ανεμογιάννη, Ξανθουδίδου.

* 2η διαδρομή: Ξανθουθίδου, Δ. Μποφόρ, λ. Νεάρχου, Εθνικής Αντιστάσεως, Γερωνυμάκη, Λ. Δημοκρατίας, Γεωργ. Ανεμογιάννη, Ξανθουδίδου.

* 3η διαδρομή: Ξανθουδίδου, Γεωργ. Ανεμογιάννη, Αβέρωφ, πλ. Κορνάρου, Κυρ. Λουκάρεως, Αγίου Μηνά, Στυλ. και Νικ. Γιαμαλάκη, λ. Σοφοκλή Βενιζέλου, Αρχ. Μακαρίου, Χανιώπορτα, 62 Μαρτύρων, Χανιώπορτα, Ν. Πλαστήρα, Έβανς, Χαρ. Τρικούπη, λ. Δημοκρατίας, Γεωργ. Ανεμογιάννη, Ξανθουδίδου.

“Ηράκλεια Πρωτοβουλία”

Κατηγορηματικά αντίθετη στην κυκλοφορία ιππήλατων αμαξών δηλώνει η δημοτική παράταξη “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”, που καταθέτει τον προβληματισμό και την αντίθεσή της επιχειρηματολογώντας ως εξής:

«1) Με την πεζοδρόμηση κεντρικών οδών της πόλης, η κυκλοφορία έχει μετατεθεί στους δρόμους περιφερειακά του κέντρου και εντός των τειχών, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δρόμων αυτών. Με λίγα λόγια, μετά τις κυκλοφοριακές αλλαγές η κίνηση οχημάτων έχει περιοριστεί σε μια λωρίδα μόνο ανά κατεύθυνση, κάνοντας απαγορευτικές τις προσπεράσεις. Τυπικό παράδειγμα του προβλήματος ο μικρός δακτύλιος από Αβέρωφ μέχρι και Γιαμαλάκη. Εκτιμούμε ότι με την κυκλοφορία των ιππήλατων αμαξών στους δρόμους αυτούς θα μειωθεί επιπλέον η ταχύτητα των οχημάτων. Το πρόβλημα αυτό αφορά και τους δρόμους εκτός των τειχών, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται στην πραγματικότητα σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, τη στιγμή που η δεύτερη λωρίδα, εάν υπάρχει, είναι συνήθως κατειλημμένη από παρκαρισμένα οχήματα. Άρα στα τμήματα των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Δημοκρατίας, για τα οποία έχει προταθεί η κυκλοφορία των ιππήλατων αμαξών, οι ταχύτητες των αυτοκινήτων θα μειωθούν στο όριο της ταχύτητας των αμαξών.

2) Ακόμα όμως και από φιλοζωική άποψη η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” είναι αντίθετη στη χρήση ιππήλατων αμαξών στο Ηράκλειο, αφού το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης έχει ανωφέρειες και τα ζώα θα ταλαιπωρούνται κατά τη διαδρομή με ανηφόρα και σε πυρωμένη από τον ήλιο άσφαλτο».

Η αιχμηρή στάση της Ζωόφιλης Δράσης

Είχε προηγηθεί, ένα 24ωρο πριν, η πολύ αιχμηρή ανάρτηση της προέδρου της Ζωόφιλης Δράσης Ηρακλείου Καλλιόπης Μαραβελάκη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Και όμως, ο Δήμος Ηρακλείου, σε μια περίοδο που υπάρχει παγκόσμια κατακραυγή και κινητοποίηση για να σταματήσει η τουριστική εκμετάλλευση αλόγων και γαϊδουριών στην Ελλάδα, όχι μόνο εγκρίνει και αδειοδοτεί την εκμετάλλευση ιπποειδών από διάφορους με ζωήλατα οχήματα, αλλά δημιουργεί και τρεις ειδικές διαδρομές για αυτά μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου οι οδοί είναι μονοδρομημένες.

Αντιπαρέρχομαι το ζήτημα όπου μια άμαξα με τουρίστες θα κινείται στην οδό Αβέρωφ και στην οδό Αγίου Μηνά και από πίσω της θα ακολουθούν ουρές από αυτοκίνητα και λεωφορεία και δεκάδες οδηγοί να βρίζουν όλοι μαζί για το απίστευτο μποτιλιάρισμα, και έρχομαι στο καθαρά φιλοζωικό κομμάτι αυτής της αποφάσεως και αναρωτιέμαι:

Σε μια πόλη που θα μπορούσε και να καμαρώνει ότι δεν υπάρχει εκμετάλλευση ιπποειδών για τουριστικούς λόγους στην περιφέρειά της, οι άμαξες που τις τραβούν κακόμοιρα ζώα μέσα στη ζέστη ήταν αυτό που έλειπε τουριστικά στο Ηράκλειο αυτή τη στιγμή;».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News