Ηράκλειο

Ζημιές, έργα και... το νερό νεράκι λένε οι Ηρακλειώτες στην καρδιά του καλοκαιριού

Το νερό νεράκι λένε πολλοί δημότες μέσα στο κατακαλόκαιρο στο Ηράκλειο

Πλημμυρίζει η οργή δεκάδων δημοτών, καθώς αναγκάζονται μέσα στο καλοκαίρι και στις υψηλές θερμοκρασίες να μένουν χωρίς νερό.

Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν εδώ και ένα μήνα κάτοικοι σε γειτονιά στην Καλλιθέα Ηρακλείου, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις. Και αυτά ενώ η ΔΕΥΑΗ ανακοινώνει νέες διακοπές στην υδροδότηση λόγω βλάβης στον Γιούχτα, τη στιγμή που σύννεφα σκόνης έχουν πνίξει γειτονιές στο Ηράκλειο, όπου υλοποιούνται αναγκαία έργα αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΦιλόΔημος” του υπουργείου Εσωτερικών.

Παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των κατοίκων της Καλλιθέας στη ΔΕΥΑΗ, δεν έχει δοθεί λύση για το κοινωνικό αυτό αγαθό, με τους πολίτες να δοκιμάζουν τις αντοχές τους λόγω της έλλειψης νερού εδώ και ένα μήνα. Πρόκειται για το δεύτερο ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ TV” στην επίμαχη περιοχή, με πολίτες να περιγράφουν τις δύσκολες καταστάσεις που ζουν αλλά και την αδιαφορία της ΔΕΥΑΗ να δώσει λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Η νέα πρωτοφανής μάλιστα αντίληψη του προέδρου της ΔΕΥΑΗ Γιώργου Βουρεξάκη, ο οποίος όπως φαίνεται δε δρομολογεί λύση επειδή οι δημότες απευθύνονται στην “ΚΡΗΤΗ TV” αναζητώντας λύση στο πρόβλημά τους, προκαλεί εντύπωση.

«Αναγκαζόμαστε να γεμίζουμε μπιτόνια με νερό από άλλα σπίτια για να κάνουμε τη δουλειά μας. Δε νομίζω να ζούμε στον μεσαίωνα... Εγώ η ίδια ενημέρωσα τον κ. Βουρεξάκη, ο οποίος ενοχλήθηκε και μου είπε πως, όταν βλέπει να δημοσιοποιείται το θέμα στην “ΚΡΗΤΗ TV”, κάνει το αντίθετο», τόνισε η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλιθέας Σοφία Χατζηθωμά, μεταφέροντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της. Στάση που γεννά δεκάδες ερωτηματικά και που σχολιάζεται αναλόγως από την τοπική κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως και χθες ο κ. Βουρεξάκης δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα της “ΚΡΗΤΗ TV”. Ο καθένας πάντως μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη στάση του προέδρου της ΔΕΥΑΗ, όπως σχολιάζουν οι ίδιοι οι δημότες, που μη μπορώντας να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και με τους ηλικιωμένους να κουβαλούν νερό με κουβά και μπουκάλια από γειτονικά σπίτια που έχουν νερό, διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή νερό στις βρύσες των σπιτιών τους.

 

Βλάβη στη γεώτρηση

Εντωμεταξύ, σαν να μην έφτανε η κατάσταση στην Καλλιθέα, με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΗ ενημερώνει τους πολίτες ότι θα παρουσιαστούν προβλήματα υδροδότησης στις περιοχές Βασιλειές, Σύλλαμος, Άγιος Βλάσης και στα υψομετρικά ψηλά σημεία της οδού Ούλοφ Πάλμε. Ο λόγος είναι η βλάβη του αντλητικού συγκροτήματος της υδρευτικής γεώτρησης Β6Α στους πρόποδες του Γιούχτα. Όπως μάλιστα ανακοινώνεται από τη ΔΕΥΑΗ, η ομαλή υδροδότηση της περιοχής αναμένεται να αποκατασταθεί μεθαύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Πάντως, στη σχετική της ανακοίνωση η ΔΕΥΑΗ συνιστά την ορθολογική χρήση του νερού και ζητά απ’ όσους χρησιμοποιούν το νερό ύδρευσης για άρδευση αμπελώνων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Συλλάμου, να αναλογιστούν το πρόβλημα και να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση νερού για αυτόν τον λόγο.

 

ΟΔΟΣ ΘΕΝΩΝ

Ταλαιπωρία λόγω έργων ΔΕΥΑΗ στη Θέρισο

Ταυτόχρονα όμως με όλα αυτά, σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο της κατασκευής νέων δικτύων ύδρευσης στο Ηράκλειο, με τις εικόνες να είναι χαρακτηριστικές από την οδό Θενών στην περιοχή της Θερίσου, όπου μερίδα κατοίκων διαμαρτύρονται για τη δύσκολη καθημερινότητά τους ακόμη και για την πρόσβαση στα σπίτια τους, ζητώντας άμεση ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών.

Ο φακός της “ΚΡΗΤΗ TV” βρέθηκε στην περιοχή, καταγράφοντας παράλληλα ρωγμές στο οδόστρωμα που θα πρέπει να αποκατασταθούν, όπως και “παγίδες” ατυχήματος για διερχόμενους πεζούς. Το έργο που γίνεται στην περιοχή είναι ένα σημαντικό έργο υποδομών, καθώς πρόκειται να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι απώλειες νερού. Ωστόσο, δε λείπουν τα προβλήματα, καθώς κάποιοι δημότες διαμαρτύρονται για τα σύννεφα σκόνης που πνίγουν τα σπίτια τους. Παράλληλα, περιγράφουν την ταλαιπωρία που βιώνουν τις τελευταίες βδομάδες, αλλά και τους κινδύνους ατυχήματος που ελλοχεύουν στην περιοχή από τις ακάλυπτες τομές, και όχι μόνο.

Τα έργα που εκτελούνται στον στενό αυτό δρόμο είναι αναγκαία. Όμως αυτή τη στιγμή έχουν ως συνέπεια να έχει περιοριστεί ο ελεύθερος χώρος στα πεζοδρόμια, τα οποία έχουν καλυφθεί από χώμα σε αρκετά σημεία και έτσι η διέλευση των πεζών γίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ δεν έχουν λείψει και οι μικροτραυματισμοί. Εκείνο όμως που τρομάζει περισσότερο τους κατοίκους είναι πως, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, άγνωστοι δράστες επιχείρησαν να εισβάλουν σε οικίες, όπως ανέφερε δημότισσα, η οποία δεν έκρυψε την ανησυχία της.

Για τον λόγο αυτό και για όλα τα παραπάνω, οι κάτοικοι της οδού Θενών ζητούν επίσπευση των εργασιών και άμεση ολοκλήρωση των έργων, ώστε να επιστρέψει επιτέλους, όπως λένε, η διαβίωσή τους στους παλιούς ομαλούς της ρυθμούς.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια