Αναζητούν «σωσίβιο» για τον Κόλπο Δερματά

Ηράκλειο
Αναζητούν «σωσίβιο» για τον Κόλπο Δερματά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο υπουργείο Τουρισμού σήμερα αντιπροσωπία του Δήμου Ηρακλείου με φόντο την μπλοκαρισμένη ανάπλαση

Να σώσει την... «παρτίδα» για το έργο της διαμόρφωσης πλαζ στον όρμο του Δερματά θα επιχειρήσει τώρα η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, που ετοιμάζει «απόβαση» σήμερα στον φορέα που έχει την αρμοδιότητα και διαχείριση της περιοχής, δηλαδή το υπουργείο Τουρισμού.

Μια συνάντηση κρίσιμη, που γίνεται στον απόηχο του προχθεσινού μπλόκου των εργασιών και των προσαγωγών στις οποίες προχώρησε το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, μετά από αυτοψία-έλεγχο στο εργοτάξιο...

Την ίδια ώρα, με την τύχη του πολυσυζητημένου έργου λόγω των πολιτικών ακροβασιών και των χειρισμών που έχουν γίνει από τη Λότζια να είναι τη στιγμή αυτή τελείως «στον αέρα», ο Δήμος έχει χορηγήσει παράταση στον ανάδοχο του έργου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου...

Ως γνωστόν, μετά την άρνηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να δώσει παράταση στην κατ' εξαίρεση αδειοδότηση που χορηγήθηκε προς τον Δήμο Ηρακλείου, χωρίς μελέτη και περιβαλλοντικούς όρους, και το «πάγωμα» εργασιών που διατάχτηκε από την Αποκεντρωμένη την άνοιξη, πριν λίγο καιρό άναψε «κόκκινο» και το υπουργείο Τουρισμού στις εργασίες διαμόρφωσης πλαζ στον Δερματά.

Όπως είχαμε αποκαλύψει, έγγραφο του υπουργείου Τουρισμού με ημερομηνία 5 Ιουλίου 2019 βάζει «φρένο» σε κάθε νέο έργο και ουσιαστικά καθιστά μη χρήσιμη την άδεια της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο της Πρότυπης Περιβαλλοντικής Δέσμευσης (ΠΠΔ) για πλαζ στον Δερματά, καθώς αναφέρεται πλέον ρητά ότι η όποια άδεια είχε δοθεί από το υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και όχι για άλλες εργασίες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προχθές είχαμε και νέο «επεισόδιο». Είχαμε το μπλόκο εργασιών, αλλά και τις προσαγωγές στις οποίες προέβη το Λιμεναρχείο Ηρακλείου μετά από έλεγχο-αυτοψία, στη διάρκεια του οποίου ζητήθηκαν αλλά δεν παρουσιάστηκαν τα προβλεπόμενα έγγραφα, όπως άδεια εργασίας από τα αρμόδια υπουργεία και άλλα στοιχεία. Το κλιμάκιο του Λιμενικού συνέλαβε συγκεκριμένα τον εργολάβο του έργου και τρεις εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως στο Λιμεναρχείο, προκειμένου να δώσει απαντήσεις για το επίμαχο έργο, το οποίο, όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», εκτελείται χωρίς αδειοδότηση, ενώ για την υπόθεση έχει λάβει γνώση και ο εισαγγελέας υπηρεσίας.

Μέσα στον καμβά του ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, εμπλοκών και «περιπετειών» για την ανάπλαση στον Δερματά, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου επιχειρεί τώρα να αναστρέψει το σκηνικό και τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει οι διαδοχικές δυσάρεστες εξελίξεις για ένα έργο που στη Λότζια έχουν διαφημίσει ως εμβληματικό.

Η πρώτη κίνηση γίνεται σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού, όπου θα βρεθεί αντιπροσωπία του Δήμου Ηρακλείου για να συναντηθεί με τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη.

Στη συνάντηση θα βρεθούν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ηρακλείου, ενώ το «παρών» είναι πιθανό να δώσουν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό.

Η παράταση

Εν αναμονή της σημερινής συνάντησης στο υπουργείο Τουρισμού, αλλά και νέων επαφών και διεργασιών, το έργο έχει ήδη πάει πίσω χρονικά. Πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου έδωσε παράταση στον ανάδοχο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Επειδή οι λόγοι που αναφέρει στη συνημμένη αίτηση ο ανάδοχος ευσταθούν, προτείνουμε την παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου για 3 μήνες μέχρι και 27/9/2019. Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως εγκρίνετε την παράταση προθεσμίας του συνολικού χρόνου περαίωσης του έργου μέχρι και 27/9/2019», ανέφερε η σχετική εισήγηση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Το ιστορικό των εξελίξεων

Στη σχετική απόφαση παράτασης των εργασιών κατά τρεις μήνες, παρατίθεται και το ιστορικό των εξελίξεων, που αποτυπώνει αν μη τι άλλο τον προβληματικό χαρακτήρα των χειρισμών που έγιναν από πλευράς δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο έργο.

Όπως παρατίθεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Με τη με αριθμό 574/22.5.2018 (ΑΔΑ: Ψ4ΘΚΩ0Ο-527) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ηρακλείου εγκρίθηκε το από 9/5/2018 20 πρακτικό της Επιτροπής διαγωνισμού και κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στην εργοληπτική επιχείρηση “ΓΑΜΑ ΣΙΓΜΑ Κατασκευαστική ΑΤΕ”. Με τη με αριθμό πρωτ. 7722/26.6.2018 (ΑΔΑ: Ω9Υ9ΟΡ1Θ-ΤΡΕ) απόφαση της συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εγκρίθηκε η νομιμότητα της με αρ. 574/22.5.2018 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ηρακλείου. Με το με αριθμό πρωτ. 44528/31.7.2018(αρ. πρωτ. Δ.Η. 64106/1.8.2018) έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εγκρίνεται το σχέδιο της σύμβασης. Με τη με αριθμό πρωτ. 68252/14.8.2018 ειδική πρόσκληση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Μελετών, εκλήθη ο ανάδοχος να προσέλθει στο δημοτικό κατάστημα για την υπογραφή της παρούσας εργολαβικής σύμβασης. Η σύμβαση μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και της εργοληπτικής επιχείρησης “ΓΑΜΑ ΣΙΓΜΑ Κατασκευαστική ΑΤE” υπογράφηκε στις 27/8/2018 με αρ. πρωτ. 70998, ποσού 881.522,05 ευρώ με ΦΠΑ 24%. Το έργο έχει προθεσμία εκτέλεσης δέκα (10) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης στις 27/8/2018, δηλαδή μέχρι στις 27/6/2019. Με τη με αριθμό πρωτ. οικ. 598/11.12.2018 απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης (ΑΔΑ: Ω0Χ07ΛΚ-ΡΨΧ) παρατάθηκε η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έως 11/6/2019 της παράκτιας περιοχής της πρώτης δημοτικής κοινότητας Δήμου Ηρακλείου, όπου εμπεριέχεται η περιοχή του κόλπου Δερματά. Με το με αρ. 555/2.4.2019 έγγραφό της, η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης δε χορηγεί την αιτούμενη παράταση του τεχνικού φακέλου του έργου και την εξαίρεσή του από την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση. Με το με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΠΚ/ΕΕΑ/Γ.Κ./ 597664/ 428316/ 8857/ 327/2018 έγγραφό της η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών μόνο στην ακτή του όρμου και επί των πρανών του δρόμου. Με το με αριθμό πρωτ. 25922/18.3.2019 έγγραφό της η ανάδοχος εργοληπτική επιχείρηση υπέβαλε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών του έργου. Με τη με αρ. πρωτ. 25922/3.4.2019 απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων & Μελετών, εγκρίθηκε η διακοπή εργασιών και η αποδοχή της ειδικής δήλωσης διακοπής εργασιών του έργου. Με τη με αρ. 489/22.4.2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, εγκρίθηκε ο 1ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών του έργου, συνολικής δαπάνης 881.522,05 ευρώ με ΦΠΑ 24%. Με το με αρ. πρωτ. 58893/19.6.2019 έγγραφο προς τον ανάδοχο γίνεται επανέναρξη εργασιών του έργου “Διαμόρφωση της περιοχής του κόλπου Δερματά (περιοχή 2)”. Η ανάδοχος εταιρεία με τη με αριθμό πρωτ. 58699/19.6.2019 αίτησή της, ζήτησε παράταση 3 μηνών μέχρι και 27/9/2019, κυρίως λόγω των συνεχόμενων εγγράφων διακοπής εργασιών του έργου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News