Ανάπλαση κέντρου - «Να μην πληρώσει το... “μάρμαρο” ο δημότης»

Ηράκλειο
Ανάπλαση κέντρου - «Να μην πληρώσει το... “μάρμαρο” ο δημότης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βέλη» κατά της δημοτικής Αρχής για τη βαλτωμένη ανάπλαση στο κέντρο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Για αποποίηση ευθυνών και θεατρινισμούς στο στυλ της “απατημένης συζύγου” από τον κακό... εργολάβο εγκαλεί τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου η “Λαϊκή Συσπείρωση”, με φόντο τα τεκταινόμενα γύρω από τη “βαλτωμένη” στην παρούσα φάση ανάπλαση στο κέντρο της πόλης.

Όπως έχουμε γράψει, το γεγονός ότι έχουν “παγώσει” τελείως οι εργασίες εδώ και μήνες και ενώ υποτίθεται το έργο θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Απρίλιο, και το γεγονός ότι ο Δήμος κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο του έργου και οι δύο πλευρές θα λύσουν τις διαφορές τους και σε δικαστικό επίπεδο έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αγωνία στις τάξεις δημοτών και καταστηματαρχών.

Την αγωνία αυτή ακριβώς μετέφεραν τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός, η Μαρία Ξυλούρη από την παράταξη Κουράκη και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τη δημοτική Αρχή να ενημερώσει για το τι πλάνο υπάρχει και ποιες εναλλακτικές ώστε να συνεχιστεί το σημαντικό έργο και να μη μείνει στη μέση!

Από πλευράς δημοτικής Αρχής δόθηκαν κάποιες γενικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις. Ειπώθηκε μάλιστα από τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι γίνονται αθόρυβα αναγκαίες κινήσεις, όπως π.χ. οι διερευνητικές συζητήσεις με τον 2ο μειοδότη του διαγωνισμού. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, κάτι παραπάνω για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εκτονωθεί η διάχυτη ανησυχία αυτοδιοικητικών και κοινωνίας.

Η ανακοίνωση

Σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και του όλου κλίματος γύρω από το έργο της ανάπλασης, η “Λαϊκή Συσπείρωση” Ηρακλείου έβγαλε χθες ανακοίνωση, εξαπολύοντας “βολές” κατά της δημοτικής Αρχής και ζητώντας να μη βρεθεί τελικά να πληρώσει το “μάρμαρο” ο... δημότης!

Σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και του όλου κλίματος γύρω από το έργο της ανάπλασης, η “Λαϊκή Συσπείρωση” Ηρακλείου έβγαλε ανακοίνωση, εξαπολύοντας “βολές” κατά της δημοτικής Αρχής και ζητώντας να μη βρεθεί τελικά να πληρώσει το “μάρμαρο” ο... δημότης!

«Δυστυχώς, οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό το οποίο είχε δηλώσει η “Λαϊκή Συσπείρωση” από την πρώτη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο έργο, ότι με τους όρους που πραγματοποιείται “είναι άγνωστο εάν και πότε θα ολοκληρωθεί”. Αυτό διότι και το συγκεκριμένο έργο, όπως όλα τα μεγάλα έργα στον δήμο Ηρακλείου και στους άλλους δήμους, γίνονται με τους όρους της “αγοράς” και του ανταγωνισμού, πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των Ηρακλειωτών. Αντί ο Δήμος να έχει εκπονήσει έναν σχεδιασμό δημοτικών έργων με χρονοδιάγραμμα και προτεραιότητες, με βάση το οποίο θα καθοδηγεί τα συνεργεία που θα αναλάβουν και μαζί να έχει χαρτογραφήσει και να γνωρίζει τα υπόγεια δίκτυα (ΔΕΗ, αποχέτευσης κ.ά.) που υπάρχουν στην πόλη, εμφανίζεται τώρα ως “απατημένη σύζυγος”, ότι δήθεν την “πάτησε” από τον “κακό εργολάβο”. Συνέπεια αυτού είναι να αδυνατεί να συντονίσει τους δύο διαφορετικούς εργολάβους του έργου (ΑΔΜΗΕ και εργολάβο), καθώς το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ξεφορτωθεί από πάνω του την όποια ευθύνη συντονισμού, χαρτογράφησης των υπόγειων δικτύων κ.ά., και να ρίξει το όποιο οικονομικό βάρος σε κάποιον τρίτο.

Αλήθεια, δε γνώριζε η δημοτική Αρχή ότι οι εργολάβοι τα παρατάνε όταν σταματούν τα κέρδη;», αναφέρει η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

“Όμηροι” οι Ηρακλειώτες

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Από την άλλη, ο εργολάβος εκμεταλλεύεται το νομικό καθεστώς που διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ) και καταβάλλει τεράστια έκπτωση για να κερδίσει το έργο, με αποτέλεσμα να το φτάνει μέχρι εκεί που συμφέρει την τσέπη του. Έπειτα, με διάφορες προφάσεις, ρίχνει την ευθύνη της καθυστέρησης ή και της μη υλοποίησης στον Δήμο. Αυτό συμβαίνει και τώρα για το έργο ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκείνοι που θέλουν τον Δήμο να λειτουργεί στα πλαίσια της “αγοράς” και του ανταγωνισμού, και εντός των δημοσιονομικών-μνημονιακών κανόνων. Κανόνες που επιβάλλουν την υποστελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, και την αδυναμία σχεδιασμού και προγραμματισμού των έργων με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Γίνονται οι δημότες όμηροι των συμφερόντων τού κάθε εργολάβου, αλλά και του ίδιου του Δήμου, που υπερασπίζεται το συγκεκριμένο σύστημα ανάθεσης, εκπόνησης και παράδοσης των δημοτικών έργων».

«Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα από τη δημοτική Αρχή και τον εργολάβο, ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου είναι αδιέξοδος. Η δημοτική Αρχή πρέπει, ωστόσο, να δεσμευτεί ότι δε θα την... πληρώσει ο Ηρακλειώτης! Ήδη αποπληρώνει το δάνειο από το οποίο χρηματοδοτείται το έργο, να μην πληρώσει και το κόστος από το μπάχαλο που έχει προκληθεί», καταλήγει η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News