Ορφέας Ζαϊμάκης: Ο έφηβος Κρητικός που ενθουσίασε με το βιολί του το κοινό

Πολιτισμός
Ορφέας Ζαϊμάκης: Ο έφηβος Κρητικός που ενθουσίασε με το βιολί του το κοινό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιολονίστας ετών 16, ο Ορφέας Ζαϊμάκης για 90 λεπτά εκτέλεσε έργα των Μότσαρτ, Μπαχ, Μέντελσον και Κράισλερ, χαρίζοντας στο εκστασιασμένο κοινό πρωτόγνωρες μουσικές απολαύσεις

Είναι μόνο 16 ετών κι όμως έχει ήδη προλάβει να “μαγέψει” με το βιολί του το φιλόμουσο κοινό του Ηρακλείου: Ο λόγος για τον Κρητικό μουσικό Ορφέα Ζαϊμάκη, ο οποίος ζει μόνιμα με την οικογένειά του στην πόλη του Ηρακλείου.

Ο έφηβος βιολονίστας κατάφερε πριν από μερικές εβδομάδες να πετύχει αυτό που άλλοι καταξιωμένοι μουσικοί πασχίζουν να καταφέρουν χρόνια ολόκληρα: Σε ένα ονειρώδες ρεσιτάλ βιολιού, υπό τη συνοδεία του Μιχάλη Διαλυνά στο πιάνο, ο Ορφέας παρέσυρε δεκάδες Ηρακλειώτες που παρευρέθηκαν στον Ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, σε ανεπανάληπτα μουσικά... ταξίδια.

Ο ταλαντούχος βιολονίστας ξάφνιασε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους: Το ρεσιτάλ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου στον Άγιο Πέτρο των Δομινικανών στέφθηκε αναμφίβολα από απόλυτη επιτυχία, καθώς, μετά το πέρας της εκδήλωσης, το κοινό δήλωνε ενθουσιασμένο, γεγονός που φάνηκε και από το παρατεταμένο χειροκρότημα στο οποίο ξέσπασε!

Εξάλλου, δεν είναι και συνηθισμένο - τουλάχιστον για τα τοπικά δεδομένα - να μπορείς να απολαύσεις δίπλα στη θάλασσα, σε ένα τέτοιο εντυπωσιακό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μια τέτοιου είδους μουσική εκδήλωση: Ο Ορφέας Ζαϊμάκης για 90 ολόκληρα λεπτά εκτέλεσε έργα των Μότσαρτ, Μπαχ, Μέντελσον και Κράισλερ, χαρίζοντας στο εκστασιασμένο κοινό πρωτόγνωρες μουσικές απολαύσεις.

Το ρεσιτάλ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου στον Άγιο Πέτρο των Δομινικανών στέφθηκε αναμφίβολα από απόλυτη επιτυχία, καθώς, μετά το πέρας της εκδήλωσης, το κοινό δήλωνε ενθουσιασμένο, γεγονός που φάνηκε και από το παρατεταμένο χειροκρότημα!

Αναλυτικά το πρόγραμμα που εκτέλεσε ο 16χρονος Ορφέας:

  • Johann Sebastian Bach, “Partita in D minor for solo violin (BWV1004)”:

- Allemande,

- Courante,

- Sarabande,

- Gigue.

  • Felix Mendelssohn, “Violin Concerto in E minor, Op. 64”:

- Allegro molto appassionato,

- Andante,

- Allegretto non troppo - Allegro molto vivace.

  • Wolfgang Amadeus Mozart, “Violin Concert No. 3 in G. major, Allegro, K. 216”:

- Gaetano Pugnani/Fritz Kreisler,

- Praeludium and Allegro in the style of Pugnani.

Σημειώνεται ότι τον 16χρονο βιολονίστα συνόδεψε στο πιάνο ο κ. Μιχάλης Διαλυνάς, ενώ το ρεσιτάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.

Εξάλλου, μετά το πέρας του μαγικού 90λέπτου και το ενθουσιώδες χειροκρότημα που ακολούθησε, ο Ορφέας κάλεσε στη σκηνή το μουσικό σύνολο “The Zaimakis Family”, που απαρτίζεται αποκλειστικά από μέλη της μουσικής οικογένειας Ζαϊμάκη: το ζεύγος Ζαϊμάκη και τα τρία τους παιδιά! Το μουσικό σύνολο ερμήνευσε επί σκηνής σύνθεση του συνθέτη Δημήτρη Ζαϊμάκη, ο οποίος ήταν φανερά συγκινημένος από την ευρεία αποδοχή που έτυχε από το ηρακλειώτικο κοινό το ρεσιτάλ του γιου του Ορφέα.

Ένα ταλέντο με πολύ μέλλον

Ο Ορφέας έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία μόλις 4 ετών. Για εννέα χρόνια έζησε στις ΗΠΑ, μαζί με την οικογένειά του. Πριν από λίγα χρόνια η οικογένεια Ζαϊμάκη επέστρεψε στο Ηράκλειο, όπου ζει μόνιμα μέχρι σήμερα.

Ο 16χρονος σήμερα Ορφέας Ζαϊμάκης είναι μαθητής του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου. Στις ΗΠΑ ξεκίνησε μαθήματα βιολιού με τη διακεκριμένη βιολονίστα Kathy Jarell. Tο ταλέντο του δεν άργησε να αποκαλυφθεί... Τα επόμενα χρόνια υπήρξε υπότροφος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στη Σάρλοτ των ΗΠΑ. Εκεί έπαιξε για τρεις σεζόν (2012, 2013, 2014) υπό τη διεύθυνση του dr. Ernest Pereira και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Christopher Warren-Green. Για την καλλιτεχνική σεζόν 2014, ήταν κορυφαίο βιολί. Στη συνέχεια πήρε μαθήματα από κορυφαίους βιολονίστες όπως η Rosemary Furniss, ο Christopher Warren-Green, ο Δημήτρης Χανδράκης, ο Γιώργος Δεμερτζής και ο Γιάννης Πετράκης. Από τον Δεκέμβριο του 2015 παίζει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, ενώ είναι μέλος του μουσικού συνόλου “The Zaimakis Family”, με το οποίο έχει παίξει στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News