«Νεκρή» η Επιθεώρηση Εργασίας - Χωρίς αυτοκίνητο από τις 17 Ιουλίου!

Ηράκλειο
«Νεκρή» η Επιθεώρηση Εργασίας - Χωρίς αυτοκίνητο από τις 17 Ιουλίου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγική χαρακτηρίζουν την κατάσταση τα εργατικά σωματεία στο Ηράκλειο

Την υποβάθμιση του έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας βλέπουν πίσω από την υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου.

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι των σωματείων, η κατάργηση της αυτονομίας του Σώματος θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας και μάλιστα σε μια στιγμή που οι εργαζόμενοι στενάζουν στους χώρους δουλειάς.

«Σίγουρα είναι μια υποβάθμιση, όμως από την άλλη πλευρά ο καθένας κρίνεται από το αποτέλεσμα και περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να ενισχύσει ουσιαστικά το ΣΕΠΕ, ώστε να αλλάξει η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται», τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιαννάκης τονίζει πως το να περάσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου και να αποκτήσει πολιτικό προϊστάμενο σημαίνει ότι «γίνεται άλλη μια “αβάντα” στους μεγαλοεργοδότες, που ουσιαστικά λειτουργούν ασύδοτα».

Το Προεδρικό Διάταγμα

Υπενθυμίζεται πως με Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε η θέση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως επίσης και ο Ενιαίος Διοικητικός Τομέας του ΣΕΠΕ, που συστάθηκε με νόμο το 1998 και υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας. Όπως αναφέρεται στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, μεταφέρεται στη νέα Γενική Γραμματεία Εργασίας, που συνίσταται στο υπουργείο.

Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων: η Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, και η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων (η οποία επίσης καταργείται ως ανεξάρτητος πυλώνας).

«Τραγική η κατάσταση»

«Παρ’ όλη την αυτονομία που είχε το Σώμα, τα τελευταία χρόνια δε λειτουργούσε όπως θα θέλαμε, κι αυτό ήταν εμφανές στην καθημερινότητα των εργαζομένων», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης, τονίζοντας πως είναι ανάγκη η κυβέρνηση να ενισχύσει ουσιαστικά τους μηχανισμούς εποπτείας των χώρων εργασίας.

«Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι τραγική. Οι εργοδότες, αξιοποιώντας τη νομοθεσία που υπάρχει και τη μη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, έχουν ξεσαλώσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος, σημειώνοντας πως η λύση δεν μπορεί να είναι η μεταφορά του Σώματος στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου, αλλά η ουσιαστική ενίσχυσή του με περαιτέρω προσωπικό, με περαιτέρω αρμοδιότητες, που θα πιέζουν προς την τήρηση της νομοθεσίας, την απόλυτη εφαρμογή της, για να μην υπάρχει αυτή η εργοδοτική αυθαιρεσία με τους χώρους δουλειάς.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως στο Ηράκλειο λειτουργεί γραμμή ανώνυμων καταγγελιών, την οποία μπορούν να καλούν εργαζόμενοι - ανώνυμα, προς αποφυγήν της όποιας στοχοποίησης - και να καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στους χώρους εργασίας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να καλούν στο 2810/283.984.

«Νεκρή» η υπηρεσία - Χωρίς αυτοκίνητο από τις 17 Ιουλίου!

Πάντως, αν κανείς κοιτάξει την κατάσταση που επικρατεί στην Επιθεώρηση Εργασίας - τουλάχιστον στο Ηράκλειο - θα διαπιστώσει πως πρόκειται ουσιαστικά για μια «νεκρή» υπηρεσία, αφού το πεδίο δράσης της εδώ και 10 μέρες δεν είναι οι χώροι εργασίας αλλά τα γραφεία! Από τις 17 Ιουλίου έχει λήξει το συμβόλαιο - με leasing - του αυτοκινήτου που διέθετε το Σώμα για τις μετακινήσεις των επιθεωρητών στους χώρους των καταγγελιών, και έκτοτε οι υπάλληλοι παραμένουν καθηλωμένοι.

Μάλιστα, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε προσπάθεια να βρεθεί, σε συνεργασία με τα σωματεία και το ΕΚΗ, μια προσωρινή λύση - να αναλάβουν τα προεδρεία υπό την αιγίδα του ΕΚΗ να μεταφέρουν τους υπαλλήλους - αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν προβλέπονται τέτοιες... ριζοσπαστικές λύσεις στο κρατικό “γίγνεσθαι”. Μιλάμε για έναν ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους που σε ένα νομό με πάνω από 100.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει δικό του αυτοκίνητο και συνεπώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

«Πάγιο αίτημά μας είναι η στελέχωση αυτού του μηχανισμού, καθώς πραγματικά και αυτές τις μέρες, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές, όπου πραγματικά υπάρχει μεγάλη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.

Αξίζει μια μικρή υπενθύμιση: Στο Ηράκλειο, μέχρι σήμερα, από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί περισσότερα από 180 ατυχήματα - υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις έρευνες, μόνο το 50% των περιστατικών στους χώρους εργασίας καταγγέλλεται - και δύο δυστυχήματα...

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News