Ηράκλειο: Στο... κόκκινο η αγωνία για τη «βαλτωμένη» ανάπλαση

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Στο... κόκκινο η αγωνία για τη «βαλτωμένη» ανάπλαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γενικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις επιχείρησε να απαντήσει η δημοτική Αρχή

Στο «μικροσκόπιο» για μια ακόμα φορά μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της Τετάρτης η πολυσυζητημένη ανάπλαση στο κέντρο της πόλης, που ως γνωστόν έχει σταματήσει εδώ και καιρό, και ενώ ο Δήμος Ηρακλείου έχει κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο.

Με φόντο τη σιγή ιχθύος που επικρατεί τελευταία γύρω από την κρίσιμη για το Ηράκλειο υπόθεση, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέθεσαν εκ νέου την αγωνία τους, ζητώντας να πληροφορηθούν ποιο είναι το πλάνο της δημοτικής Αρχής, ποιες κινήσεις έχει κάνει και ποιες εναλλακτικές λύσεις έχει κατά νου ώστε να συνεχιστεί η ανάπλαση και να μην ξεμείνει η πόλη με ένα ημιτελές έργο που σήμερα έχει εκτελεστεί μετά βίας κατά 40%.

Από πλευράς δημοτικής Αρχής δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις... Απλώς γενικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι αναγκαίες κινήσεις, που όμως δεν είναι επί του παρόντος ανακοινώσιμες...

Ως γνωστόν, αυτή τη στιγμή το μεγαλεπήβολο, «εμβληματικό» όπως το έχει χαρακτηρίσει η δημοτική Αρχή, έργο της ανάπλασης στους κεντρικούς δρόμους έχει πέσει σε απόλυτο τέλμα. Οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και μήνες. Οι εργασίες σε Έβανς, Χατζημιχάλη Γιάνναρη και 1821 δεν ξεκίνησαν ποτέ. Και ο ανάδοχος εργολάβος, που έχει πάρει (μειοδοτώντας με τεράστια έκπτωση 65%) το μεγάλο έργο της ανάπλασης στο κέντρο, έχει κηρυχθεί έκπτωτος. Σε προηγούμενη συνεδρίασή του - θυμίζουμε - το Δημοτικό Συμβούλιο είχε απορρίψει διαδοχικά τόσο το αίτημα του εργολάβου για αναβολή της λήψης απόφασης, όσο και την ένσταση που είχε υποβάλει ο ανάδοχος κατά της απόφασης κήρυξής του ως έκπτωτου.

Στο σκηνικό αυτό, και εισπράττοντας όπως είπε την έντονη αγωνία του κόσμου και πολλών καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται στο κέντρο, ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», Ηλίας Λυγερός, εξέφρασε την ανησυχία του ως προς το τι μέλλει γενέσθαι και ζήτησε να μάθει ποιο είναι το πλάνο της δημοτικής Αρχής. 

Τόσο ο ίδιος όσο και η Μαρία Ξυλούρη από την παράταξη Κουράκη εξέφρασαν, μάλιστα, την απορία τους για το ότι το Σώμα κλήθηκε την Τετάρτη να εγκρίνει παρατάσεις λίγων μηνών τόσο για τις εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ στους κεντρικούς δρόμους, όσο και για την ισχύ των έκτακτων κυκλοφοριακών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί στην «καρδιά» της πόλης λόγω της ανάπλασης.

«Κύριοι της δημοτικής Αρχής, κύριε δήμαρχε, έχουμε ένα πρόβλημα στο κέντρο της πόλης. Η οποιαδήποτε Αρχή πρέπει να έχει πλάνο 1, πλάνο 2...

Ήδη θα πρέπει να είχαμε βρει τον δεύτερο μειοδότη του διαγωνισμού, να δούμε διερευνητικά πώς το βλέπει. Αν είναι πρόθυμος να αναλάβει αυτός να ολοκληρώσει το έργο που έμεινε στα μισά...

Σας ζητώ να μας σκιαγραφήσετε ένα πλάνο, με εναλλακτικές λύσεις. Αλλά, από ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει. Πάμε, πάτε δηλαδή, με τα τετριμμένα των προβλεπόμενων διαδικασιών», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Ηλίας Λυγερός.

Απαντώντας ο δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, στάθηκε στις προβλεπόμενες διαδικασίες που άπτονται της έκπτωσης ενός εργολάβου από ένα δημόσιο έργο, εστιάζοντας στην καταγραφή των μέχρι τώρα εργασιών όπου έχει πέσει το βάρος.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης, διαβεβαίωσε σε καθησυχαστικό τόνο ότι έχουν γίνει ήδη ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και των επαφών-κρούσεων προς τον δεύτερο μειοδότη του διαγωνισμού. Είπε όμως ότι αυτά που γίνονται δεν είναι επί του παρόντος ανακοινώσιμα.

«Για την έκπτωση του αναδόχου, τα έχουμε κάνει αυτά που λέτε, κύριε Λυγερέ. Αλλά δεν είναι ανακοινώσιμα. Έχουμε κάνει πάντως προκαταρκτικές συζητήσεις με τον δεύτερο μειοδότη, αυτό μπορώ να σας το πω», απάντησε ο αντιδήμαρχος και σημείωσε ακόμα: «Συζητάμε για ανανέωση των κυκλοφοριακών μέτρων που ήδη ισχύουν στην πόλη. Μέτρα που έτσι όπως λειτουργούν είναι κοινός τόπος για την κοινωνία. Η διπλή κυκλοφορία στη Γιαμαλάκη κι ο άτυπος κόμβος στη συμβολή Αβέρωφ και Έβανς είναι ρυθμίσεις που δε θα φύγουν από την πόλη. Δίνουν διέξοδο, όπως η κίνηση από Αβέρωφ προς θάλασσα. Η υπογειοποίηση της ΔΕΗ είναι ανεξάρτητο έργο της ανάπλασης και επιθυμητό όπως και να έχει»...

Ηλίας Λυγερός: Παρέμβαση για τις φυλακές της Αλικαρνασσού

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση του Ηλία Λυγερού για τις φυλακές στη Νέα Αλικαρνασσό. Ο ίδιος προχώρησε στην παρέμβαση αυτή με έναυσμα πρωθυπουργική εξαγγελία για τις φυλακές Κορυδαλλού.

«Ο πρωθυπουργός είπε τις προάλλες στις προγραμματικές του δηλώσεις για ένα οραματικό έργο, ότι κλείσουν οι φυλακές Κορυδαλλού και ότι θα γίνει πάρκο εκεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Και θέλω, με την ευκαιρία, να σας πάω λίγο εδώ, στα δικά μας. Όχι έναν ή δύο, αλλά 5 εργολάβους έχει αλλάξει το έργο των νέων φυλακών στη Νεάπολη Λασιθίου και έχει απομείνει στη μέση. Πρέπει να το δούμε. Πρέπει να τελειώσουν οι νέες φυλακές, να λειτουργήσουν. Διότι, αν λειτουργήσουν, μπορούν να φύγουν οι σημερινές φυλακές από την Αλικαρνασσό. Μην ξεχνάτε ότι σε 5 χρόνια, όταν θα είναι έτοιμο το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, θα κλείσει το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” και θα γίνει γενική ανάπλαση εκεί. Άρα είναι αναγκαίο μέχρι τότε να έχουν κλείσει οι φυλακές, στο πλαίσιο της γενικής ανάπλασης που θα γίνει στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Λυγερός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News