ΠΕΔ Κρήτης: Προβληματισμός για την διακυβέρνηση των Δήμων

Κρήτη
ΠΕΔ Κρήτης: Προβληματισμός για την διακυβέρνηση των Δήμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχούν για την κυβερνησιμότητα των Δήμων, με αφορμή το νέο τοπίο που έχει διαμορφώσει ο επίμαχος νόμος για την Τ.Α.

Συνεδρίασε χθες η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε ο νόμος “Κλεισθένης” και συγκεκριμένα το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Με δεδομένο πως ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος δημιουργεί αστάθεια στη γεωγραφία του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου στη λήψη αποφάσεων, νεοεκλεγέντες και παλιοί δήμαρχοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τον “Κλεισθένη” αλλά και τις πολυαναμενόμενες αλλαγές στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως το Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι” ή ακριβέστερα «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι”] - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» ονομάζεται ο ελληνικός Νόμος 4555/2018.

Αποτελείται από 283 άρθρα με τα οποία μεταρρυθμίζονται ο τρόπος εκλογής των οργάνων και οι αρμοδιότητές τους, οι Δήμοι, η εποπτεία των ΟΤΑ και άλλα ζητήματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Το σχέδιο τίθεται σε πλήρη ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις δημάρχων και περιφερειακών συμβούλων στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ-ΤV” για τον εκλογικό νόμο όπως ετέθη στη συνεδρίαση.

«Επικεντρωθήκαμε στο θέμα του νόμου με το καινούργιο νομοσχέδιο του “Κλεισθένη”. Πιστεύω ότι δε θα είναι λειτουργικός και δε θα μπορέσει να προχωρήσει», ανέφερε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης.

«Ένα μεγάλο θέμα που έχει τεθεί είναι η κυβερνησιμότητα των Δήμων, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει πλειοψηφία από τον δήμαρχο, ο οποίος καλείται με λίγους συμβούλους να κυβερνήσει ένα Δήμο», είπε ο νέος δήμαρχος Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, με τη σειρά του τόνισε χαρακτηριστικά: «Όπως είναι τα πράγματα, η παράταξη που ο κόσμος επέλεξε έστω και τη δεύτερη Κυριακή δεν μπορεί πραγματικά να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο είχε δώσει στον κόσμο και με βάση το οποίο ζητούσε από τον κόσμο την ψήφο του».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ανέφερε πως «δεν έχουμε πάρει ακόμα τις προτάσεις. Δε γνωρίζω το περιεχόμενο της κυοφορούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση και επομένως δεν μπορούμε να πούμε ποιες είναι οι θέσεις μας πάνω στις τροποποιήσεις αυτές».

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως βασικές αρχές του Συντάγματος, όπως η δημοκρατική αρχή και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, δεν μπορούν να γίνουν πράξη και δεν μπορούν να διοικήσουν πολλές δημοτικές Αρχές», ανέφερε ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος, με την παράταξη του Σταύρου Αρναουτάκη, Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

«Είναι σημαντικό στην ευρύτερη συζήτηση που γίνεται για τον “Κλεισθένη” και στις προτάσεις που ακούγεται από την κυβέρνηση πως θα κατατεθούν και θα προχωρήσουν να υπάρχει ισχυρή φωνή της ΠΕΔΚ», δήλωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημαντηράκης.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «όταν έγινε απογραφή, υπήρχαν τρία είδη πληθυσμών: ο μόνιμος, ο νόμιμος και ο πραγματικός. Οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων γίνεται στη βάση του πραγματικού. Αυτές οι εκλογές έγιναν στη βάση του μόνιμου. Συνήθως στους περιφερειακούς δήμους ο μόνιμος πληθυσμός είναι μικρότερος σε αριθμό από τον πραγματικό. Εφόσον η κατανομή των πόρων θα γίνει με βάση τον λεγόμενο “μόνιμο” και εξαιτίας της αστυφιλίας, οι δημότες των περιαστικών δήμων είναι κάτοικοι των κέντρων και άρα θα έχουμε μεταφορά πόρων από την περιφέρεια στο κέντρο, ενώ έπρεπε να γίνει το ανάποδο».

Τέλος, τον λόγο πήρε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλοι ξέραμε το σύστημα το εκλογικό με βάση το οποίο κατεβήκαμε και δε θεωρώ σωστό, από την πίσω πόρτα, πως αυτό που δεν εξασφαλίσαμε με τις ψηφοφορίες, ιδίως την πρώτη Κυριακή, να το εξασφαλίσουμε νομοθετικά και να μεταφέρουμε βασικές λειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, στην Οικονομική Επιτροπή, όπου δημιουργούμε πλασματική πλειοψηφία υπέρ του δημάρχου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News