Οδηγίες για τα αμπέλια μετά τις βροχές: «Η... χαρά του δάκου»

Ηράκλειο
Οδηγίες για τα αμπέλια μετά τις βροχές: «Η... χαρά του δάκου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβλήματα στις αμπελοκαλλιέργειες του Ηρακλείου προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή – «Καμπανάκι» και για τον δάκο

Την όξινη σήψη στα σταφύλια και την αύξηση του δακοπληθυσμού στις ελιές φοβούνται τώρα οι αγρότες της Κρήτης, μετά τις χτεσινές βροχές που αλλού κράτησαν για λίγο και αλλού κράτησαν για μερικές ώρες, ενώ κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι σε όλες τις περιπτώσεις είχαν έντονη μορφή.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης, ειδοποίησε τον ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει να επισκέπτεται τα αμπέλια, ενώ ο ελαιουργός από τον Άγιο Σίλα του Ηρακλείου Θεοδόσης Τσιριντάνης ξεκαθάρισε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ότι αυτές οι βροχές - σε αντίθεση με τις ζέστες που είχαν προηγηθεί - «αποτελούν δυστυχώς για τις ελαιοκαλλιέργειές μας τη χαρά... του δάκου!».

Αναλυτικότερα, ο Μύρων Χιλετζάκης δήλωσε στην εφημερίδα: «Αυτός ο καιρός ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Άνοιξαν κυριολεκτικά οι ουρανοί στον νομό Ηρακλείου. Η αμπελουργία έχει ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση προς τον τρύγο. Ήδη οι πρώιμες ποικιλίες τρυγούνται. Και έχουμε επίσης και ώριμα κάποια σουλτανί σταφύλια. Είχαμε λοιπόν έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης. Και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες. Είναι η όξινη σήψη που με τέτοια καιρικά φαινόμενα μπορεί να δημιουργηθεί. Και είναι και η χολέρα που αναπτύσσεται στις υγρασίες. Γενικά με τα καιρικά αυτά φαινόμενα ευδοκιμούν πολλοί μύκητες»...

Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, «τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε την κατάσταση που θα δημιουργήσουν οι βροχές αυτές. Η βροχόπτωση συγκεκριμένα δε σου δείχνει αμέσως τις συνέπειες. Πιστεύουμε ότι το πολύ σε μια εβδομάδα θα γνωρίζουμε»... Εξυπακούεται βέβαια ότι οι αμπελουργοί θα προβούν αναγκαστικά αμέσως σε ψεκασμούς με εγκεκριμένα σκευάσματα και οι επιπλέον ψεκασμοί που θα χρειαστούν θα αυξήσουν αναλόγως και το ήδη δυσβάσταχτο καλλιεργητικό κόστος, χωρίς ασφαλώς κανείς να μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα που θα έχουν αυτοί οι ψεκασμοί.

Εξάλλου, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Νομού Ηρακλείου εξέδωσε σχετική ενημέρωση για το αμπέλι, αναφέροντας τα εξής:

«- Ευδεμίδα: Επαναληπτικός ψεκασμός στην πρώιμη ζώνη των νομών Ηρακλείου-Λασιθίου.

- Ωίδιο: Έναρξη γυαλίσματος. Ο κίνδυνος μολύνσεων στις ράγες των σταφυλιών μειώνεται.

- Σήψεις σταφυλιών: Προσοχή σε σταφύλια όλων των περιοχών που έχουν προχωρήσει στο γυάλισμα ή έχουν πληγές και δέχτηκαν βροχές με διυγράνσεις μεγάλης διάρκειας.

- Περονόσπορος: Οι βροχές ενεργοποιούν τα μολύσματα. Προσβολές κυρίως στα φυλλώματα.

- Τζιτζικάκι: Εμφανίζει δυναμικούς πληθυσμούς κατά θέσεις.

- Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους. Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στη φυτοπροστασία. Η αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων εξαρτάται άμεσα από τις καλλιεργητικές πρακτικές. Η ζώνη των σταφυλιών να διατηρείται ελεύθερη ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός και να φτάνει το φάρμακο στα σταφύλια. Σταφύλια κρυμμένα, όπως και τα συμπαγή (σφιχτά), κατά κανόνα προσβάλλονται από κάποιο έντομο (ευδεμίδα, ψευδόκοκκο) ή κάποιο μύκητα (βοτρύτη, όξινη σήψη) που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Τα καλλιεργητικά μέτρα αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά τη φετινή χρονιά».

Απειλή για τις ελαιοκαλλιέργειες: Ο δάκος... θέλει να επιστρέψει

Μπορεί ο δάκος να ήθελε να επιστρέψει αλλά να μην τον άφηνε μέχρι τώρα ο... καιρός, όμως μετά τις χθεσινές βροχές μάλλον που θα τον δούμε για πρώτη φορά φέτος να απειλεί σοβαρά τις ελαιοκαλλιέργειές μας. Εκτός και αν η πανωλεθρία που έχει πάθει φέτος από το κρύο του χειμώνα και τις ζέστες του καλοκαιριού είναι τόσο μεγάλη που ούτε τώρα θα τον δούμε να κάνει ένα... «δυναμικό come back»...

«Ο δάκος θα εμφανιστεί. Και θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει ράντισμα», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο ελαιουργός από τον Άγιο Σίλα του Ηρακλείου Θεοδόσης Τσιριντάνης. «Έχουν γίνει δύο δολωματικοί ψεκασμοί από την Περιφέρεια Κρήτης. Αλλά δεν είχαμε και πολύ δάκο. Επειδή έκανε πολλές μέρες καύσωνα πάνω από 32 βαθμούς, σε συνδυασμό και με τους δολωματικούς, είχαμε τη θετική συνέπεια να μην υπάρχει δάκος. Αλλά το θέμα τώρα είναι ότι αναγκαστικά πρέπει να υπάρξει ράντισμα: από την Περιφέρεια αναγκαστικά δολωματικός ψεκασμός, ενώ από τον παραγωγό ένας ολικός ψεκασμός θα είναι καλύτερος. Υπάρχουν ή βιολογικά ή άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα που δεν αφήνουν υπολείμματα»...

Βέβαια, ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο δάκος και μετά τις βροχές να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ξεκαθαρίζει όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραμείνει στα επίπεδα που ήταν μέχρι τώρα. «Σίγουρα μέχρι τώρα από όλη την περιφέρεια οι πληροφορίες μου είναι ότι δεν έχουμε πολύ δάκο. Μα το βλέπω κι εγώ από τις παγίδες. Πυρηνοτρήτη είχαμε βέβαια φέτος περισσότερο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την επικινδυνότητα του δάκου. Γιατί ο πυρηνοτρήτης δε θα πάει σε όλες τις περιοχές και θα καταστρέψει. Θα επιλέξει κάποιες περιοχές να πάει. Δεν έχει τον έντονο πληθυσμό που έχει ο δάκος»...

Ο Θεοδόσης Τσιριντάνης λέει επίσης ότι δεν ήταν τόσο το νερό ώστε να κάνει καλό στις ελιές. «Πιο πολύ ήταν η ζημιά παρά το καλό που έκανε», λέει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η εικόνα που έχει και ο ίδιος από την ελαιοπαραγωγή φέτος σε επίπεδο νομού Ηρακλείου είναι πάρα πολύ καλή. «Φαίνεται πως οι ελιές έχουν δέσει σε ποσοστό 70%. Δηλαδή βλέπεις ότι υπάρχει τεράστια βλάστηση λόγω του χειμώνα που περάσαμε και ένα 70% παραγωγής υπάρχει. Μέχρι τώρα... Είναι καλή χρονιά και σε βλάστηση και σε ελιές. Αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον δάκο», λέει τέλος ο ελαιουργός.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων:

«Οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 17/7/2019 δημιούργησαν συνθήκες αυξημένης σχετικής υγρασίας και διυγράνσεων μεγάλης διάρκειας, που ευνοούν την προσβολή των σταφυλιών από ασθένειες. Οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται, συμβουλευόμενοι τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων και τους αρμόδιους γεωπόνους, προκειμένου να προστατέψουν την παραγωγή τους.

Με βάση το ύψος και τη διάρκεια των βροχοπτώσεων και το στάδιο ωρίμανσης των σταφυλιών, δεν θεωρείται πιθανή η πρόκληση άμεσης ζημιάς (σκάσιμο ραγών) στα σταφύλια. Παρ’ όλα αυτά τα στελέχη και οι γεωπόνοι του υπ/τος Ηρακλείου διενεργούν συνεχείς επισημάνσεις από 17/7/2019 και εφόσον διαπιστωθούν ζημιές καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α, θα δοθεί η έγκριση για υποβολή δηλώσεων ζημιάς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News