Ανύπαρκτοι οι εργάτες για τον φετινό τρύγο

Κρήτη
Ανύπαρκτοι οι εργάτες για τον φετινό τρύγο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιδότηση εργασίας προτείνουν οι αμπελουργοί

Τα χαμηλά μεροκάματα και η αδυναμία των αμπελουργών να δώσουν μεγαλύτερα στους εργάτες γης προκαλούν φέτος μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών στην ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου και είναι απολύτως σίγουρο ότι σε ένα μήνα περίπου, που θα ξεκινήσει ο τρύγος, οι αγρότες δε θα βρίσκουν εύκολα εργάτες. Ανάλογα προβλήματα, βέβαια, θα αντιμετωπίσουν και οι εξαγωγείς των σταφυλιών που χρησιμοποιούν συνεργεία για να κάνουν τη συγκομιδή των επιτραπέζιων σταφυλιών.

«Οι Βούλγαροι φέτος άλλαξαν χώρα για την αναζήτηση ενός καλύτερου μεροκάματου», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

Καμία διαφωνία ως προς τα χαμηλά μεροκάματα δεν εκφράζει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που καλεί ωστόσο την κυβέρνηση να θεσπίσει επιδότηση τουλάχιστον 15 ευρώ για κάθε μεροκάματο, προκειμένου να συμβάλει στην εξεύρεση εργασίας για τους νέους στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των αμπελουργών κάνει την πρόταση - με την οποία συμφωνεί ο πρόεδρος του ΕΚΗ - να θεσπιστεί επιδότηση εργασίας 15 ευρώ, για νέους που είναι στο Ταμείο Ανεργίας, ώστε να λαμβάνουν για τις μέρες που θα δουλεύουν στην ύπαιθρο το μεροκάματο που θα παίρνουν από τον αμπελουργό συν την επιδότηση, με συνέπεια το ταμείο αυτό να μετατραπεί σε ταμείο εργασίας.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε σταφυλεργάτες. Και αυτό είχε επισημανθεί και από το σωματείο τους, πρόσφατα. Και αυτό συμβαίνει γιατί φέτος οι Βούλγαροι, που είναι κατά κύριο λόγο εργάτες στ’ αμπέλια, κινήθηκαν βόρεια της Ευρώπης με καλύτερα μεροκάματα, αφού εδώ τους έδιναν χαμηλά μεροκάματα της τάξεως των 25 ευρώ, σε τόσο δύσκολες γεωργικές εργασίες», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Στέλιος Βοργιάς. «Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη συγκομιδή των σταφυλιών. Και θα συμφωνήσουμε κι εμείς με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, να δίνεται μια επιδότηση της τάξεως των 15 ευρώ σε άνεργους νέους που σήμερα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και θα μπορούσαν με τα χρήματα αυτά να πάνε και να δουλέψουν στα χωράφια απ’ το να κάθονται στο σπίτι τους», σύμφωνα με όσα μας είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βοργιάς ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να κατηγορούμε τους Έλληνες ότι δεν πάνε στα σταφύλια, με τόσο χαμηλό μεροκάματο, και να δουλέψουν σε μια τόσο δύσκολη δουλειά. Και ξέρετε πολύ καλά ότι στον τρύγο οι άνθρωποι δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ...».

Μάλιστα, όπως μας λέει, «στις ελιές τα μεροκάματα είναι πιο αξιοπρεπή. Είναι της τάξης των 30 με 35 ευρώ, που και πάλι δεν είναι τα μεροκάματα που έπρεπε να δίνονται. Αλλά δεν είναι και της τάξεως των 25 ευρώ που δίνουν στον Προφήτη Ηλία...».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΚΗ επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί πραγματικά να αποτελέσει μεγάλη αγορά εργασίας για τη μείωση της ανεργίας, αλλά όχι αν δεν αυξηθούν τα μεροκάματα. «Οι παραγωγοί βλέπουν ότι είναι εξευτελιστικά τα μεροκάματα. Αλλά για τον λόγο αυτό έχει προταθεί από την πλευρά του προέδρου τους να επιδοτηθεί η απασχόληση, και όχι η ανεργία, σε ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στο Ταμείο Ανεργίας αρκεί να μη χάσουν το ταμείο τους...».

«Υπάρχουν λύσεις για να δουλέψει κόσμος»

«Με 25 ευρώ δεν πάει κανείς για μεροκάματο. Είναι λογικό. Αλλά αυτά τα μεροκάματα τα δίνουν στα συνεργεία. Εμείς ως αμπελουργοί δίνουμε από 30 έως 35 ευρώ τη μέρα στους εργάτες γης», τονίζει από την πλευρά του στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Άρα λοιπόν, για να τραβήξουμε τα νέα παιδιά από τους καναπέδες, ας βάλει το κράτος άλλα 15 ευρώ να γίνουν 40 με 45 ευρώ και ας κόψει κάποια προνόμια σε αυτούς που κάθονται στους καναπέδες. Με το να “ταΐζει” αυτούς που κάθονται στους καναπέδες δημιουργεί πρόβλημα στα νέα παιδιά για την πορεία τους, και την ίδια ώρα ένας ο οποίος εργάζεται, εργάζεται σε καταστάσεις σκλαβιάς. Αυτός που δουλεύει, και ειδικά στις αγροτικές εργασίες, ας παίρνει ένα επίδομα. Και υπάρχει ο μηχανισμός για να τα δώσει αυτά τα χρήματα, μέσα απ’ το εργόσημο, για παράδειγμα».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καταλήγει λέγοντας πως είναι σημαντικό τα επιδόματα ανεργίας να δίνονται στη σωστή κατεύθυνση για τη στήριξη ανθρώπων με αναπηρία, σε μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά σε ευπαθείς ομάδες, και όχι σε νέους ανθρώπους που θα μπορούσε το ίδιο το κράτος να τους κατευθύνει στον χώρο της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ψυχολογία της σημερινής γενιάς.

«Είναι απαράδεκτο να ακούγεται αυτό από εργοδότες. Και ακόμα πιο απαράδεκτο να ακούγεται από εκπροσώπους αγροτών και εργαζομένων», ήταν η αντίδραση που καταγράψαμε από τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Δημόκριτο Σαλούστρο, χωρίς ο ίδιος να αμφισβητεί βέβαια το γεγονός ότι οι αμπελουργοί πράγματι αδυνατούν να δώσουν μεγαλύτερα μεροκάματα.

«Οι αμπελουργοί αδυνατούν να δώσουν καλύτερο μεροκάματο γιατί πληρώνονται για ένα κομμάτι ψωμί τα προϊόντα τους. Και την ίδια ώρα κερδίζουν πολύ περισσότερα οι μεσάζοντες. Εμείς λοιπόν ζητάμε κατώτατη εγγυημένη τιμή, ώστε να μπορεί και ο αγρότης να έχει ένα καλύτερο εισόδημα και να δίνει το μεροκάματο που πρέπει στον εργάτη γης, συν το εργόσημο», λέει ο Δημόκριτος Σαλούστρος.

Η διαφωνία του με την πρόταση Ιερωνυμάκη, η οποία βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο του ΕΚΗ, έγκειται στο γεγονός ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανεργίας προέρχονται από κρατήσεις των εισφορών των εργαζομένων και όχι από χρήματα του κράτους. «Δηλαδή, να χρησιμοποιούνται χρήματα των εργαζομένων για να δίνονται οι επιδοτήσεις αυτές προκειμένου να μπορούν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος οι εξαγωγείς των σταφυλιών; Φυσικά και είμαστε αντίθετοι», καταλήγει ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News