Τσουχτερά πρόστιμα και βαριές «καμπάνες» στην… καθαριότητα!

Ηράκλειο
Τσουχτερά πρόστιμα και βαριές «καμπάνες» στην… καθαριότητα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ισχύ από χθες ο αναθεωρημένος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου

Νέους κανόνες, βαριές “καμπάνες” για γνώριμες παραβάσεις αλλά και τσουχτερά πρόστιμα για νέες κατηγορίες παραβάσεων περιλαμβάνει ο αναθεωρημένος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, που τέθηκε χθες επισήμως σε ισχύ...

Ο νέος, αναθεωρημένος κανονισμός καθαριότητας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση ωραρίου απόθεσης και αποκομιδής των απορριμμάτων, ενώ θέτει σε ισχύ νέα πρόστιμα, π.χ. σε όσους παρκάρουν μπροστά από κάδους σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την αποκομιδή, ή σε όσους τοποθετούν οργανικά υπολείμματα σε κάδους ανακύκλωσης, κάτι το οποίο επισύρει πλέον τσουχτερό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Ενδεικτικό της μεγάλης γκάμας προστίμων είναι ότι προβλέπεται ειδική “καμπάνα” ακόμα και για τα κηδειόχαρτα που τοιχοκολλούν τα γραφεία κηδειών! Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, μετά από ένα σύντομο, μεταβατικό στάδιο ενημέρωσης και προσαρμογής, ο κανονισμός θα τηρηθεί αυστηρά.

Μάλιστα, από μεθαύριο Δευτέρα 15 Ιουλίου, μικτά κλιμάκια της Υπηρεσίας Καθαριότητας και της Δημοτικής Αστυνομίας θα ξεκινήσουν ελέγχους στο κέντρο της πόλης, προκειμένου αρχικά να ενημερώσουν κατοίκους και καταστηματάρχες για τον νέο κανονισμό και εν συνεχεία να μεριμνήσουν για την τήρησή του και τη σχετική επιβολή προστίμων.

Το ίδιο θα συμβεί αργότερα και στις γειτονιές του Ηρακλείου.

Επίσης, από την Υπηρεσία Καθαριότητας συστήνεται στους δημότες να επικοινωνούν με το αρμόδιο τμήμα αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων (τηλέφωνο 2813/409.660), για να αποφευχθεί το φαινόμενο της δημιουργίας αυτοσχέδιων χωματερών, το οποίο έχει παρατηρηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την πολιτική προστασία.

Εύλογες βεβαίως οι επισημάνσεις, αυστηρές συστάσεις εκ μέρους της δημοτικής Αρχής για την τήρηση του αναθεωρημένου κανονισμού καθαριότητας. Όμως, από τη θεωρία μέχρι την πράξη συχνά υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και ο κανονισμός καθαριότητας όχι μόνο στον Δήμο Ηρακλείου είναι γενικότερα ένα εργαλείο που, λόγω αδυναμίας επαρκούς μηχανισμού επίβλεψης, συνήθως μένει στα χαρτιά ως ένα θεωρητικό εγχειρίδιο... Σε κάθε περίπτωση βεβαίως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε στην πράξη πώς θα “περπατήσει” ο νέος κανονισμός που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την καθιέρωση ωραρίου απόθεσης και αποκομιδής των απορριμμάτων, τη δημιουργία χώρου απόθεσης ογκωδών αντικειμένων, παρεμβάσεις βελτίωσης της συνεργασίας των συναρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, συγκεκριμένα πρόστιμα ανά κατηγορία παράβασης, κ.ά.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Από 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους ρυπαίνουν

Σε ό,τι αφορά τη μακρά λίστα προστίμων, ο αναθεωρημένος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, που τέθηκε χθες σε ισχύ, προβλέπει ότι όσοι ρυπαίνουν μνημεία, αγάλματα ή αρχαιολογικούς χώρους θα χρεώνονται από 500 ευρώ έως 3.000 ευρώ, για τη ρύπανση ή καταστροφή αστικού εξοπλισμού θα χρεώνονται από 100 έως 500 ευρώ, όσοι παρεμποδίζουν την τοποθέτηση κάδων με προστατευτικά μέσα θα χρεώνονται 150 ευρώ, ενώ η επικόλληση αυτοκόλλητων ή το γράψιμο συνθημάτων σε κάδους θα χρεώνεται με 100 ευρώ. Ομοίως, με 100 ευρώ τιμωρείται η εναπόθεση απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή εναπόθεση απορριμμάτων χωρίς την κατάλληλη συσκευασία.

Βρόμικοι κάδοι, συμπιεστές, καλάθια ιδιωτών ή επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ακάλυπτους χώρους επισύρουν “καμπάνα” 100 ευρώ.

Απορρίμματα από κουζίνα εστιατορίων, μαγειρείων, καφενείων, ουζερί, fast food κ.ά. που δεν έχουν στραγγιστεί επιμελώς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ. Με τον νέο κανονισμό καθαριότητας, τιμωρείται πλέον εναπόθεση ακατάλληλων απορριμμάτων σε κάδους ανακύκλωσης και μάλιστα με αρκετά “αλμυρό” πρόστιμο, ύψους 300 ευρώ, ενώ η αφαίρεση ανακυκλώσιμων υλικών μέσα από τους κάδους ανακύκλωσης με πολύ βαρύ πρόστιμο, ύψους 1.000 ευρώ!

Από μεθαύριο Δευτέρα 15 Ιουλίου, μικτά κλιμάκια της Υπηρεσίας Καθαριότητας και της Δημοτικής Αστυνομίας θα ξεκινήσουν ελέγχους στο κέντρο της πόλης, προκειμένου αρχικά να ενημερώσουν κατοίκους και καταστηματάρχες για τον νέο κανονισμό και εν συνεχεία να μεριμνήσουν για την τήρησή του και τη σχετική επιβολή προστίμων

Η εναπόθεση τοξικών αποβλήτων σε κοινόχρηστους χώρους επιφυλάσσει βαριά “καμπάνα”, από 500-3.000 ευρώ, αναλόγως την περίπτωση. Ομοίως και η ανάμειξη οικιακών απορριμμάτων με επικίνδυνα - τοξικά ή μολυσματικά - απορρίμματα νοσοκομείων ή άλλων επιχειρήσεων ιδιωτών. Απόρριψη χαρτιών, πακέτων και μικροαντικειμένων σε πεζοδρόμια, κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ.) τιμωρείται με 100 ευρώ.

Με το ίδιο πρόστιμο τιμωρείται και η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, εύφλεκτων ή χημικών υλικών στους κάδους και στα καλαθάκια απορριμμάτων.

Η ρύπανση με εμπορικές αφίσες, φεϊγβολάν, φυλλάδια και εναέριες επιγραφές επιφέρει πρόστιμο από 300-1.500 ευρώ. Απαγορεύεται επίσης η επικόλληση κηδειόχαρτων, εκτός των ειδικών πλαισίων και καθορισμένων θέσεων. Υπεύθυνο για την παράβαση ορίζεται το εκάστοτε γραφείο κηδειών και εις βάρος του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Με 150 ευρώ τιμωρείται η εναπόθεση πάσης φύσεως υλικών συσκευασίας έξω από τον χώρο των περιπτέρων. Φορτηγά Ι.Χ. και Δ.Χ. που αδειάζουν απορρίμματα-μπάζα κ.λπ. σε δρόμους, πλατείες, ποταμούς ρέματα κ.λπ. απειλούνται με “καμπάνα” 200-1.000 ευρώ.

Επίσης, ορίζεται ωράριο για την αποκομιδή σε συγκεκριμένες κατηγορίες απορριμμάτων, με πρόστιμο 150 ευρώ στους παραβάτες. Ακόμα απαγορεύεται η στάθμευση μπροστά από κάδους και η εμπόδιση της μηχανικής αποκομιδής των απορριμμάτων και η παρεμπόδιση δημοτών στην εναπόθεση απορριμμάτων στους κάδους. Ο νέος κανονισμός απαγορεύει αυστηρά τον εσταβλισμό ή την εκτροφή ζώων-πτηνών (π.χ. κότες, κατσίκες, βοοειδή, άλογα κ.λπ.) κοντά σε κατοικημένες περιοχές χωρίς σχετική άδεια. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ και υποχρεούνται στην άμεση κατάργηση των υποδομών που έχουν δημιουργήσει και τη μεταφορά των ζώων σε αδειοδοτημένο, κατάλληλο χώρο εντός 10 ημερών από τη βεβαίωση του σχετικού προστίμου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News