Μπαταρίες του μέλλοντος με τη συνδρομή του ΕΛΜΕΠΑ

Ηράκλειο
Μπαταρίες του μέλλοντος με τη συνδρομή του ΕΛΜΕΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με τη συμμετοχή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν κατά τη σπουδαία συνάντηση που έγινε στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), σχετικά με μπαταρίες και ηλεκτροκίνηση, με συμμετοχή της εταιρείας Delta Nano-Engineering Solutions (Cyprus) Ltd., εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας “Battery 2030+”, μελών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και στελεχών της υπηρεσίας που υποστηρίζει τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ζητούμενο της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάπτυξη μπαταριών που θα συνδυάζουν υψηλή απόδοση, ασφάλεια, βιωσιμότητα, οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος και θα μπορούν να υποστηρίξουν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Συνακόλουθα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας είναι η χωρίς ρύπανση κίνηση, η αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και μια σειρά αναδυόμενων εφαρμογών, όπως η ρομποτική, οι ιατρικές συσκευές, η αεροδιαστημική και πολλά άλλα.

Ως απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας έχει τεθεί η ανάδειξη της Ευρώπης σε πρωτοπόρα δύναμη για την ανάπτυξη των μπαταριών του μέλλοντος, όπως τόνισε χθες, στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τον Λευτέρη Κουμαντάκη, ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης.

«Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν καθηγητές και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι συνέργειες για τις οποίες είχαμε μιλήσει στο προηγούμενο διάστημα συνεχίζουν να υλοποιούνται. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία. Ήταν λοιπόν εδώ οι εκπρόσωποι αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις μπαταρίες, καθώς επίσης και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που έχουν έδρα είτε το Λονδίνο είτε την Κύπρο. Μας αντιμετώπισαν πάρα πολύ θετικά τόσο οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, όσο και του ιδιωτικού τομέα, γιατί πραγματικά έχουμε πολύ σημαντική τεχνογνωσία πάνω σε θέματα τα οποία αφορούν υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη των μπαταριών του μέλλοντος. Δε θέλω να εξειδικεύσω πολύ περισσότερο τη συζήτηση. Θα αναφέρω όμως ότι χρειάζονται ηλεκτρόδια. Χρειάζονται ηλεκτρολύτες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτών των μπαταριών. Οι ερευνητές στα εργαστήρια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου της Σχολής Μηχανικών έχουν σημαντική τεχνογνωσία στο αντικείμενο αυτό. Αυτό φαίνεται ότι γίνεται αντιληπτό και από άλλους μέσα στην Ευρώπη. Και ζητήθηκε η συμμετοχή μας σε αυτή τη μεγάλη συνεργασία.

Πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνάντηση αυτή προέκυψαν μόνο θετικά αποτελέσματα. Και σε συνεργασία με συναδέλφους καθηγητές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αλλά και με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα καταφέρουμε τελικά να συμμετέχουμε σε αυτήν την πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, κάτι που θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη για το ακαδημαϊκό σύστημα της Κρήτης αλλά και για την Περιφέρεια Κρήτης».

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

«Θα διεκδικήσουμε κονδύλια»

«Θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε πάρα πολύ καλά στην Κρήτη», είπε ο Νίκος Κατσαράκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Λευτέρη Κουμαντάκη.

«Να διεκδικήσουμε πόρους απ’ όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Τόσο από εθνικούς πόρους, από πόρους της Περιφέρειας, από πόρους κυρίως της Ευρώπης. Πόρους από τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έναν πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και έρευνας στη συγκεκριμένη κατεύθυνση των μπαταριών. Αυτό θεωρούμε ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για το μέλλον. Τόσο για το Πανεπιστήμιό μας, όσο και για την Κρήτη», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης.

Σε ό,τι αφορά τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ο ίδιος σημείωσε τα εξής: «Είναι μόλις δύο μήνες από την εξέλιξη του Ιδρύματος και από την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι θα υπάρχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία και από τους υποψήφιους φοιτητές. Θεωρούμε ότι τα πρώτα βήματα είναι πάρα πολύ θετικά. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τα τμήματά μας και υπάρχει και πάρα πολύ μεγάλη ορμή. Είναι αυτό το οποίο έχουμε αναφέρει, ότι θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας, όλες τις ευκαιρίες οι οποίες θα δοθούν, έτσι ώστε οι φοιτητές μας, οι φοιτητές οι οποίοι θα επιλέξουν εντέλει το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αλλά και οι φοιτητές που φοιτούν ήδη να μπορέσουν να έχουν πολύ καλύτερη εκπαίδευση. Να συμμετέχουν σε όλες τις ερευνητικές δραστηριότητες του Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Και αυτοί οι οποίοι θα καταφέρουν εντέλει και θα προχωρήσουν, να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να έχουν και τη δυνατότητα υλοποίησης διδακτορικών σπουδών.

Το κυριότερο όμως βέβαια μέλημα είναι τα Προγράμματα Σπουδών να είναι ποιοτικά. Ο πήχης είναι πάρα πολύ ψηλά. Έτσι ώστε οι απόφοιτοι να έχουν όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να απορροφηθούν στη συνέχεια στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News