Ξεμπλοκάρει η μελέτη των Καμινίων - Τι προβλέπει;

Ηράκλειο
Ξεμπλοκάρει η μελέτη των Καμινίων - Τι προβλέπει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσιάστηκε στη Λότζια η πολεοδομική μελέτη για τα Καμίνια

Επιτέλους κάτι “κινείται” σε ένα από τα πολλά εκκρεμή πολεοδομικά μέτωπα του Ηρακλείου, που είτε παραμένουν στάσιμα είτε προχωρούν με ρυθμούς... χελώνας!

Ο λόγος για την πολεοδομική μελέτη των Καμινίων, μια “πονεμένη” μελέτη, η οποία ξεκίνησε τη διαδρομή της το μακρινό 1987, χρειάστηκε να αναθεωρηθεί και να ανατεθεί εκ νέου προ 13 περίπου ετών και βρίσκεται ακόμα στη β' φάση της.

Μετά από μακρά αναμονή, η μελέτη των Καμινίων (για την ακρίβεια το Β1 στάδιο της μελέτης) ειδικότερα παρουσιάστηκε χθες στη Λότζια και θα αναρτηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στα γραφεία της Πολεοδομίας, προκειμένου να ακολουθήσουν τα τρία επόμενα διαδικαστικά βήματα: η υποβολή ενστάσεων επί της ανάρτησης, η αξιολόγηση των ενστάσεων και η έγκριση της Β1 φάσης.

Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια, η πολεοδομική μελέτη των Καμινίων. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η παρουσίαση της μελέτης των Καμινίων ανοίγει τον δρόμο για την τελική έγκριση και εν συνεχεία την υλοποίησή της. Καταφέραμε να ξεκολλήσουμε μια “βαλτωμένη” μελέτη και το ίδιο κάνουμε και με αρκετές ακόμη, που βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο και αφορούν σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, με αποτέλεσμα συχνά να περνούν δεκαετίες μέχρι να εγκριθεί μια μελέτη. Ευελπιστώ ότι εν προκειμένω η ολοκλήρωσή της θα είναι πιο σύντομη από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Θέλω να ευχαριστήσω την αντιδήμαρχο κ. Αρχοντάκη, καθώς και το προσωπικό της Πολεοδομίας, όπως και όλους τους αντιδημάρχους που συνεισέφεραν διαχρονικά για να φτάσουμε στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) παρουσίαση. Ευχαριστώ, επίσης, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ουσιαστική βοήθειά τους».

Ακολούθως, τη μελέτη παρουσίασαν η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, οι ανάδοχοι μελετητές κ.κ. Σπύρος Τσαγκαράτος, Άννα Μπιτσακάκη, Γεώργιος Σμυρλόγλου και Χαράλαμπος Γκούβας, καθώς και ο διευθυντής Πολεοδομίας Γιώργος Φουρναράκης.

Η ολοκλήρωση του Β1 Σταδίου της Πολεοδομικής Μελέτης τμήματος των Καμινίων εκκρεμούσε επί σειρά ετών και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την αλλαγή φυσιογνωμίας της περιοχής και την επίλυση πολλών και σημαντικών προβλημάτων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «η πολεοδομική μελέτη των Καμινίων θα αναρτηθεί στα γραφεία της Πολεοδομίας, καθώς και στο site του Δήμου Ηρακλείου (www.heraklion.gr), από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να τη δουν και να υποβάλλουν προτάσεις ή και ενστάσεις.

Εν συνεχεία και αφού τα αρμόδια όργανα αποφανθούν επί τυχόν ενστάσεων, θα προχωρήσει η έγκρισή της».

Η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”

Με αφορμή το γεγονός ότι η φάση Β1 της πολεοδομικής μελέτης των Καμινίων, που παρουσιάστηκε χθες στο Δημαρχείο, εγκρίθηκε 13 χρόνια μετά την ανάθεσή της το 2006, ο κ. Μανόλης Βασιλάκης, πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της “Ηράκλειας Πρωτοβουλίας” για την αλλαγή του καθεστώτος έγκρισης των πολεοδομικών μελετών:

  1. Απλούστευση της νομοθεσίας.
  2. Αποκέντρωση και ενίσχυση των υπηρεσιών που ελέγχουν τις πολεοδομικές μελέτες.
  3. Κάθε μελέτη να τελειώνει με τις προδιαγραφές που ανατέθηκε.

Τι προβλέπει η μελέτη; Εστίαση σε σημαντικά προβλήματα της περιοχής

Σύμφωνα με την παρουσίαση της μελέτης που έγινε χθες στη Λότζια, η μελετώμενη περιοχή των Καμινίων βρίσκεται χωρικά στο κεντρικό βόρειο-δυτικό τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Ηρακλείου και περιβάλλεται νότια και ανατολικά από περιοχές του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης. Οριοθετείται ανατολικά του ποταμού Γιόφυρου, βόρεια της οδού 62 Μαρτύρων, νότια της παραλιακής λεωφόρου Σοφ. Βενιζέλου και δυτικά της οδού Κυβέλης.

Η μελέτη εστίασε σε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή των Καμινίων, όπως:

* Πυκνή δόμηση σε μεγάλο τμήμα του οικισμού.

* Υποβαθμισμένο οικιστικό περιβάλλον.

* Κακή κατάσταση κατοικίας, αυθαίρετη δόμηση.

* Κακές περιβαλλοντικές συνθήκες, στενά δρομάκια, έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, έλλειψη πεζοδρομίων και διαχωρισμού κίνησης πεζών-οχημάτων, και ρύπανση.

* Συγκρούσεις χρήσεων γης.

* Οριοθέτηση ζώνης Γέφυρου (40 μ.).

* Τα δύο ενεργά ρήγματα που οφείλουν να ληφθούν υπόψη.

Βασικές αρχές και παραδοχές του σχεδιασμού, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι:

- Προστασία και ανάδειξη ποταμού Γιόφυρου (δημιουργία πλευρικής ζώνης κοινόχρηστων χώρων).

- Ανάδειξη του παραλιακού μετώπου και σύνδεση με τον αστικό ιστό.

- Περιοχές σημειακών αναπλάσεων.

- Μεγάλα Ο.Τ., πεζόδρομοι-περιφερειακή κυκλοφορία οχημάτων.

- “Εξυγίανση”, ιεράρχηση και οργάνωση του μετώπου της λ. 62 Μαρτύρων.

Την ίδια ώρα, ως περιοχή ειδικής πολεοδομικής μεταχείρισης αντιμετωπίζεται από την πρόταση το πυκνοδομημένο τμήμα κατοικίας που συνορεύει βόρεια με την οδό Ελευθερνής, δυτικά με την οδό Δομαλάκη, ανατολικά με την οδό Αξού και την οδό Καντανού, και νότια με την οδό Μαρκάτου. Το τμήμα αυτό είναι πυκνοκατοικημένο, με υψηλή δόμηση, και εκτείνεται σε υψομετρική διαφορά από το δυτικό τμήμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News