Ηράκλειο

Χωρίς κλιματιστικά το ΠΑΓΝΗ σύμφωνα με το Σωματείο

Απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και νοσηλείας

Σε συνθήκες καύσωνα δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε κάποιες κλινικές του ΠΑΓΝΗ καθώς όπως καταγγέλλουν έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 6 συστήματα κλιματισμού. Το σωματείο ζητάει την αποκατάστασή τους και να σταματήσει η καταπόνηση των εργαζομένων.

Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας αλλά και εργασίας που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες σε κλινικές του νοσοκομείου. Εξαιτίας 6 συστημάτων κλιματισμού που βγήκαν εκτός λειτουργίας, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα και οι ασθενείς να υποφέρουν περισσότερο με τη ζέστη που επικρατεί τις τελευταίες μέρες. Όπως καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, «ο ιδρώτας στάζει από το μέτωπο».

Έγκαιρα το σωματείο είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη εκσυγχρονισμού μηχανημάτων λόγω παλαιότητας και παράλληλα της όποιας συντήρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η εκ των υστέρων έγκριση πίστωσης για την προμήθεια 6 κεντρικών συστημάτων κλιματισμού μόλις στις 12/6 δεν αναιρεί τις ευθύνες ούτε εξασφαλίζει την άμεση λύση του προβλήματος.

Αποφεύγουν να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για την αντικατάσταση - ανανέωση - επισκευή των κλιματιστικών συστημάτων, αν και γνωρίζουν τις συνέπειες στην υγεία των ασθενών και αυτό γίνεται μόνο όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι  και στην καταπόνηση των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μάλιστα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως στο ΠαΓΝΗ, δεν διαθέτουν δημόσιους χώρους όπου θα μπορούσαν να βρουν έστω προσωρινά ανακούφιση οι πολίτες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κλιματισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ. την τριετία 2017 – 2019, και προστίθεται στις  περικοπές των προηγούμενων  κυβερνήσεων. Ακόμη και ο πρώτος «μεταμνημονιακός κρατικός προϋπολογισμός (για το 2019) μειώνει τη χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ενώ διατηρεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ετησίως.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτελέσματα έλλειψη φαρμάκων-υλικών και ανεπαρκή συντήρηση μηχανημάτων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού του Νοσοκομείου. Να σταματήσει η καταπόνηση των εργαζομένων και η επιβάρυνση της υγείας των ασθενών.
  • Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια