Ηράκλειο

Πρεμιέρα για τις εκπτώσεις: Κυριακή ψηφίζουμε, Δευτέρα ψωνίζουμε

Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν και επίσημα μία ημέρα μετά τις εκλογές, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου

Σήμερα, 7 Ιουλίου, ψηφίζουμε. Στις 8... ψωνίζουμε!

Κι αυτό διότι φέτος οι τακτικές θερινές εκπτώσεις στο Ηράκλειο ξεκινούν μία ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, δηλαδή τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Κι έτσι, πλέον, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να μπορέσουν οι Ηρακλειώτες να κατέβουν στην αγορά και να ψωνίσουν σε συμφέρουσες τιμές, εκμεταλλευόμενοι την περίοδο των θερινών εκπτώσεων.

Αναλυτικότερα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου με ανακοίνωσή του ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους-μέλη του ότι οι τακτικές θερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και λήγουν το Σάββατο 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σχετική ανακοίνωση, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε μια σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, κάτι βέβαια που έχει να κάνει και με μια υγιή σχέση μεταξύ του εμπόρου και του καταναλωτή.

Αυτά - όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση - έχουν ως εξής:

- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση, είναι υποχρεωτική.

- Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

- Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

- Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από... % έως... %»).

- Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

- Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μια σημαντική παρατήρηση

Στο μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην αντίστοιχη περίοδο των θερινών εκπτώσεων, κάνει μια πολύ σημαντική επισήμανση, που προφανώς αφορά και στο Ηράκλειο:

«Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν επιχειρηματίες-μέλη, οι οποίοι καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές, αλλά καταφεύγουν στη χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Χρειάζεται να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Επιβάλλεται, λοιπόν, προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και τη νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης», διευκρινίζει ο ΕΣΘ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια