Δραματική μείωση, χωρίς κίνητρα στην ποιοτική σταφίδα!

Κρήτη
Δραματική μείωση, χωρίς κίνητρα στην ποιοτική σταφίδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δώστε κίνητρα στην ποιότητα κι εμείς εδώ είμαστε», λένε οι σταφιδοπαραγωγοί

«Δώστε κίνητρα στην ποιοτική σταφίδα και εμείς, τουλάχιστον στον Προφήτη Ηλία, σταφίδα θα βγάλουμε και φέτος», λέει στη “Νέα Κρήτη”, απευθυνόμενος στους σταφιδεξαγωγείς της Κρήτης, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης τόνισε ότι, εκτός απροόπτου - εννοώντας φυσικά την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών - θα είναι μια ακόμα χρονιά που ο Προφήτης Ηλίας του πρώην δήμου Τεμένους θα “δώσει” παραγωγή σταφίδας.

«Κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, που υπάρχει δραματική μείωση της σταφιδοπαραγωγής στην Κρήτη, ο Προφήτης Ηλίας εξακολουθεί να παράγει σταφίδα από 500 έως και 1.000 τόνους. Φέτος όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι, αλλά χωρίς να είμαστε απολύτως σίγουροι από τώρα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα πάει ο καιρός μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», λέει στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Πολλά αμπέλια έχουν καταστραφεί από τον αέρα. Μιλάμε για τις μεγάλες ζημιές της άνοιξης, τις οποίες και βλέπουν οι γεωπόνοι τώρα. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Παρ’ όλα αυτά, αν πληρωθεί σωστά η ποιοτική σταφίδα, εάν δηλαδή δοθούν κάποια κίνητρα οι σταφιδεξαγωγείς, δίνοντας τις περυσινές τιμές συν κάτι παραπάνω ως κίνητρο στην καλύτερη ποιότητα, θεωρώ ότι θα γίνει σταφίδα»...

Η αντίστροφη μέτρηση για το άλλοτε χρυσοφόρο προϊόν της Κρήτης ξεκίνησε από το 1991 και μετά, που καταργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο προστατευτισμός του προϊόντος.

Ωστόσο, επειδή συμβαίνουν αυτά με την κλιματική αλλαγή και επειδή είναι όψιμη η χρονιά, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μάς λέει πως δεν μπορεί ακόμα να έχει μια πιο ασφαλή εικόνα ως προς την παραγωγή σταφίδας, όχι μόνο στον Προφήτη Ηλία, αλλά και γενικότερα στον νομό Ηρακλείου. «Έχουμε μπροστά μας ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα και δεν ξέρουμε τι θα προκύψει μέχρι τη συγκομιδή», όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής. «Αλλά υπάρχει η τάση και η όρεξη στο να γίνει σταφίδα. Στην περιοχή τη δική μας βγαίνει πάντα ποιοτική σταφίδα. Ποτέ δε σταμάτησε η περιοχή η δική μας να βγάζει σταφίδα. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι σταφιδεξαγωγείς συνεχίζουν κάθε χρόνο και έρχονται εδώ στη δική μας περιοχή προκειμένου να βρουν σταφίδα και να καλύψουν τις ανάγκες τους», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

Για τις παραχθείσες ποσότητες ο συνδικαλιστής μάς λέει ότι κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια παράγονται 1.000 τόνοι περίπου σταφίδας στον Προφήτη Ηλία. «Πέρυσι, λόγω των καταστροφών που είχαμε από τις βροχές, δε βγήκαν οι 1.000 τόνοι. Βγήκαν περίπου οι μισοί. Αλλά εκεί κυμαίνονται οι ποσότητες, από 500 έως 1.000 τόνους, από τον Προφήτη Ηλία». Στο μεταξύ, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι παραχθείσες ποσότητες σταφίδας έχουν μειωθεί δραματικά. Μπορεί δηλαδή κάποτε να έβγαζε η Κρήτη πάνω από 70.000 με 80.000 τόνους, αλλά τα τελευταία χρόνια η σταφίδα είναι λιγοστή και δεν ξεπερνάει τους 2.000 έως 3.000 τόνους!

Να υπενθυμίσουμε ότι η αντίστροφη μέτρηση για το άλλοτε χρυσοφόρο προϊόν της Κρήτης ξεκίνησε από το 1991 και μετά, που καταργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο προστατευτισμός του προϊόντος. Για την κατάργηση αυτή άλλωστε - με την αλλαγή του κοινοτικού κανονισμού - πραγματοποιήθηκε και το μαζικότατο συλλαλητήριο των αμπελουργών στις 30 Σεπτεμβρίου του 1991, που είχε ωστόσο τη θλιβερή κατάληξη να καεί το κτήριο της Νομαρχίας Ηρακλείου.

ΠΡΙΑΜΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ

«Υπάρχει μέλλον στη σταφίδα»

«Εάν οι σταφιδεξαγωγείς βγουν και πουν ότι η παραπάνω ποιότητα θα πληρωθεί και αναλόγως καλύτερα, θα αποτελέσει αυτή η διαφορά ένα κίνητρο για τους αμπελουργούς, προκειμένου, αντί να πάνε σε οινοποίηση ή σε επιτραπέζια χρήση τα σταφύλια τους, να προτιμήσουν να τα σταφιδοποιήσουν», λέει στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι αγοράστηκαν σταφίδες στον νομό Ηρακλείου σε ικανοποιητικές τιμές, που έφταναν μέχρι και το 1,70 με 1,80 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, ο σταφιδεξαγωγέας Γιάννης Περδικογιάννης, σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, έλεγε ότι δε σκοπεύει να πληρώσει τους σταφιδοπαραγωγούς κάτω από τα περυσινά επίπεδα. Εκτός από τον ίδιο, στην αγορά της σουλτανίνας πλέον βρίσκεται και ο Τοσκούδης, ενώ ο Μηνάς Μελισσείδης τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται μόνο στην Κόρινθο. Και βέβαια, είναι και η ΚΣΟΣ. Οι αμπελουργοί βρίσκονται εν αναμονή, λοιπόν, των όποιων ανακοινώσεων. «Οι σταφιδεξαγωγείς είναι σοβαροί. Και πιστεύουμε ότι θα δώσουν κίνητρα», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επισημαίνοντας ότι πλέον η εμπορία της σταφίδας περιορίζεται στην εσωτερική αγορά, αφού στο εξωτερικό οι υπερπαραγωγές της Τουρκίας, του Πακιστάν, του Ιράν και άλλων - τρίτων - χωρών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να “περπατήσει” η κρητική σταφίδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News