«Κραυγή» από Ηρακλειώτες έμπορους: «Μειώστε τους φόρους!»

Οικονομία
«Κραυγή» από Ηρακλειώτες έμπορους: «Μειώστε τους φόρους!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικονομική κρίση άφησε ζωντανό το αποτύπωμά της στην αγορά εργασίας όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας

Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για το “επιχειρείν” και μείωση των φορολογικών συντελεστών ζητούν Ηρακλειώτες έμποροι και επαγγελματίες βιοτέχνες από την επόμενη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως χρωματισμού ή πολιτικού μανιφέστου.

Η οικονομική κρίση άφησε ζωντανό το αποτύπωμά της στην αγορά εργασίας όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Η συρρίκνωση των μισθών, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των φορολογικών συντελεστών, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αγοραστική κίνηση.

Ο πολίτης πλέον δεν αναζητά είδη πολυτελείας, παρά μόνο ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των βασικών του αναγκών. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, οι οποίες, πέραν της υψηλής φορολογίας, οφείλουν να καταβάλλουν και υψηλές μη ανταποδοτικές εισφορές.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς κερδισμένος δεν είναι ούτε ο εργοδότης, ούτε ο εργαζόμενος, αλλά ούτε και η ίδια η επιχείρηση, η οποία έχει να ανταγωνιστεί άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες για να επιβιώσουν προσπαθούν να κάνουν το προϊόν τους πιο προσιτό στον καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς έκανε μια έρευνα ώστε να δει ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα.

Η έρευνα διεξήχθη 24-28 Ιουνίου σε 200 καταστήματα-επιχειρήσεις του Πειραιά και τα προβλήματα που καταγράφηκαν είναι:

* Χαμηλός τζίρος, που προκύπτει από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

* Υψηλή φορολογία και υψηλές μη ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν “αφυδατώσει” σε ρευστότητα τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

* Μειωμένη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό-υψηλό κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών.

* Παραεμπόριο-φοροδιαφυγή, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και λειτουργεί αθέμιτα προς το υγιές εμπόριο, χωρίς να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία.

* Συσσωρευμένα χρέη σε Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς, που αποτελούν “θηλιά” για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

* Εικόνα της πόλης - κυκλοφοριακό και αίσθημα ασφάλειας.

Εκτός όμως από τα 6 αυτά σημαντικά προβλήματα που κατέγραψε η έρευνα, εκφράστηκαν ανησυχίες για τον σκληρό και άνισο ανταγωνισμό που δέχονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τις πολυεθνικές-υπερκαταστήματα, καθώς και για τη μεγάλη αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου, ιδιαίτερα από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, βασικό πρόβλημα συνιστά ο χαμηλός τζίρος ή, εάν προτιμάτε, η χαμηλή ρευστότητα, καθώς οι καταναλωτές αυτοπεριορίζονται οικονομικά.

Τα “αγκάθια” της οικονομίας

Χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας

Η “Νέα Κρήτη” έκανε τη δική της έρευνα και ζήτησε από δύο ανθρώπους της αγοράς να πουν τι περιμένουν από την επόμενη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως ιδεολογίας ή χρωματισμού, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Όπως θα διαπιστώσετε, τόσο η φορολογική πολιτική όπως ασκείται στην Ελλάδα, όσο και η μη οικοδόμηση μιας φιλοσοφίας ανάπτυξης είναι “αγκάθια” τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Όλο το “επιχειρείν”, που ένα κομμάτι του είναι το εμπόριο, έχει υποστεί μεγάλες πιέσεις τα τελευταία χρόνια. Όλο το “επιχειρείν” έχει καταρρακωθεί. Έχουν διαλύσει όλους τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Μόνο ο τουρισμός έχει μείνει. Όλα τα οικονομικά μεγέθη έχουν συμπτυχθεί και το αποτέλεσμα είναι η ρευστότητα να είναι χαμηλή. Και αυτό επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία όχι να κάνουν επενδύσεις, αλλά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και του λιανικού εμπορίου της Ελλάδας. Δυστυχώς, εκτός από τα εκατοντάδες νομοθετήματα που έχουν προκύψει με αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και οικονομία μέσα από τα τρία μνημόνια, οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει μεγάλα θέματα στο “επιχειρείν”. Τα θέματα αυτά έχουν σχέση με την εχθρική αντιμετώπιση του “επιχειρείν” από την πολιτική εξουσία και γενικότερα το κράτος. Η Πολιτεία δεν έχει φερθεί σωστά στο “επιχειρείν”.

Αυτό που ζητά το “επιχειρείν” μέσα από τις εκλογές είναι να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να έχει φιλοσοφία ώστε να ξαναστήσει την ελληνική οικονομία και να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ξανακάνουμε επενδύσεις και να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο κράτος σε όλα τα επίπεδα. Να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε μέσα από επενδύσεις και καινούργιες θέσεις εργασίας να υπάρξουν καινούργια εισοδήματα. Αυτό που επιπλέον ζητούμε είναι να ξαναστηθούν τα μικρομεσαία στρώματα και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να φτιάξουμε, δηλαδή, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν τα μεσαία στρώματα. Αυτήν την πολιτική θέλουμε, και να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση, ώστε να μας δώσει μια τέτοια φιλοσοφία, οικονομική και πολιτική», αναφέρει ο κ. Μανόλης Κουμαντάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε και στον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ, Μπάμπη Λεκάκη, ο οποίος έκανε σαφή τη δική του θέση γύρω από τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η επόμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι δικές μας προσδοκίες, των βιοτεχνών και των επαγγελματιών εμπόρων, είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε να περιοριστούν οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, και νομίζω ότι θα είναι το καλύτερο προκειμένου να έρθει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη, ειδάλλως δε νομίζω να υπάρχει μέλλον. Εάν δεν αλλάξει η φορολογική πολιτική από την επόμενη κυβέρνηση, δυστυχώς δε θα είναι καλά τα πράγματα για τους επαγγελματίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News