Σε κρίσιμη καμπή η ανάπλαση του κέντρου

Ηράκλειο
Σε κρίσιμη καμπή η ανάπλαση του κέντρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως είχαμε προβλέψει, το Δημοτικό Συμβούλιο ως προϊσταμένη Αρχή του έργου της ανάπλασης του κέντρου, απέρριψε την ένσταση του εργολάβου και οριστικοποίησε, σύμφωνα με τον νόμο, την έκπτωσή του από τη σύμβαση

Το έργο λοιπόν βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, όπως επίσης είχαμε προβλέψει, και αν δεν το καταλάβατε κύριοι της δημοτικής Αρχής, σας τονίζουμε πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Κερδήθηκε δηλαδή μια μάχη, αλλά όχι και ο πόλεμος. Προσοχή λοιπόν στις επιβαλλόμενες από τον νόμο ενέργειες, προσοχή στις ημερομηνίες και στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος, προσοχή στις διαδικασίες και κυρίως προσοχή στις... πεπονόφλουδες που θα σας βάλει ο εργολάβος... Όλα θα κριθούν στα δικαστήρια και θα είναι σημαντικό το να υπάρχει τεκμηριωμένη και πειστική υπερασπιστική γραμμή.

Ωστόσο, και από τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία κράτησε κοντά δύο ώρες (μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=oEkdLmIRBEU και από το χρονικό σημείο 1:50 μέχρι το 3:40), βγήκαν κάποια συμπεράσματα.

Οι ελεγκτές Δημοσίων Έργων

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι επιθεωρητές Δημοσίων Έργων ήταν αυτοί που υπέδειξαν στον Δήμο να ακολουθήσει τη διαδικασία αυτή της προσωρινής έκπτωσης, με δεδομένο πως ο εργολάβος και δεν προχωρούσε τις εργασίες και παράλληλα δεν κατέθετε αίτηση παράτασης προθεσμίας. Εξωθούσε δηλαδή ο εργολάβος τον Δήμο να... ανεχθεί την εξάντληση της συμβατικής προθεσμίας, με αποτέλεσμα τη... διάλυση της σύμβασης με κοινή υπαιτιότητα και με αποζημιώσεις.

Σωστή λοιπόν η επιλογή της προσφυγής στη διαδικασία της έκπτωσης, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση. Μπροστά μας είναι, πέρα από την επίλυση των διαφορών με τον εργολάβο, η ολοκλήρωση της επέμβασης.

Η αποδοχή των κακοτεχνιών

Αποκάλυψε όμως και άλλα ο κ. διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ανέφερε πως για τις πλάκες πωρόλιθου, που διαστρώθηκαν και αποσαθρώνονται στη Δικαιοσύνης, υπήρξε ειδική διαταγή προς τον εργολάβο για την αντικατάστασή τους, στην οποία αυτός δε συμμορφώθηκε. Επιβεβαιώθηκαν, λοιπόν, τα δημοσιεύματά μας για την ακαταλληλότητα των πλακών, αλλά αυτό που προέκυψε ως απαράδεκτο είναι το γεγονός ότι ο κ. διευθυντής χαρακτήρισε στη συνέχεια αυτό το ελάττωμα ως... μη σοβαρό, με αποτέλεσμα να αποδεχτεί η υπηρεσία τη μη αντικατάστασή τους και να το... παραπέμψει στην Επιτροπή Παραλαβής για την επιβολή μιας οικονομικής περικοπής.

Προβλέπουμε λοιπόν, κύριοι, πως όταν η Επιτροπή Παραλαβής εξετάσει το θέμα, όταν δηλαδή θα φτάσει η ώρα για την παραλαβή του έργου, οι πλάκες πωρόλιθου... θα έχουν εξαφανιστεί...

Οι χειρισμοί του εργολάβου

Οι χειρισμοί του εργολάβου με τα... “εξώδικα” στους δημοτικούς συμβούλους, τις ενστάσεις και την παρουσία του στη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αποδέχτηκε να μιλήσει υπερασπιζόμενος τη θέση του, δείχνουν πως τα πράγματα γι’ αυτόν είναι μεν σκούρα, αλλά ας μην εφησυχάζουν στον Δήμο. Το επόμενο βήμα είναι η έναρξη της διαδικασίας κατά την οποία θα κληθεί ο δεύτερος μειοδότης της δημοπρασίας και στη συνέχεια ο κατά σειρά τρίτος, προκειμένου να εξερευνηθεί η δυνατότητα να συνεχιστεί το έργο από αυτούς. Στη διαδικασία αυτή, να μην έχετε καμία αμφιβολία πως ο ήδη έκπτωτος εργολάβος θα είναι “ωσεί παρών” και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι εν δυνάμει κάτι που θα έχει πιθανώς είτε την ανοχή του, είτε ακόμη και την “έγκρισή” του.

Το “colpo grosso”

Αυτό θα είναι πιθανώς και το “colpo grosso”, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερθήκαμε σε δημοσίευμά μας, το οποίο δε φαίνεται να... κατάλαβε ο κ. δήμαρχος. Ας παρακολουθήσει, λοιπόν, από κοντά τις διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους, για να διασκεδάσει τους φόβους μας. Εμείς θα το κάνουμε...

Η ποιότητα του έργου

Κάτι όμως δεν καταλάβαμε. Ο κ. δήμαρχος, αναφερόμενος στις αλλαγές των υλικών, μίλησε για την έγκριση αυτής της αλλαγής των υλικών από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας. Θα θυμίσουμε πως το ίδιο Τεχνικό Συμβούλιο ήταν αυτό που “προσπάθησε” με άλλη απόφασή του να “ροκανίσει” τον χρόνο, προκειμένου να μην υπάρξει η γνωμοδότησή του (μη υποχρεωτική, επαναλαμβάνουμε) για την εξέταση της ένστασης και να την παραπέμψει στο Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου, κι έτσι η όλη προσπάθεια του Δήμου να πέσει στο κενό...

Δεν μπορεί λοιπόν το ίδιο Συμβούλιο να έχει τη μια φορά έγκυρο ρόλο και την άλλη “ύποπτο”... Άλλωστε, κανείς, όσο καλόπιστος και αν είναι, δε θα μπορέσει να δεχτεί πως η αλλαγή π.χ. στο πάχος του κυβόλιθου πορφυρίτη από τα 10 εκατοστά στα 5 συμβάλλει στην... ποιότητα του έργου. Θα τις... “χρεωθείτε” αυτές τις αλλαγές, κύριε δήμαρχε.

ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ... ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ

Διοικητική παραλαβή και παράδοση για χρήση

Και ένα... διαδικαστικό αλλά καίριο ερώτημα: Η δημοτική Αρχή προσπαθεί να μας πείσει ότι το έργο με το 40% που έχει κατασκευαστεί είναι... λειτουργικό! Το λέτε μεν κύριοι, αλλά δεν τολμάτε και να το... υπογράψετε. Ο νόμος ορίζει πως, αν ένα τμήμα (αυτοτελές) ενός έργου θεωρείται λειτουργικό, θα πρέπει να αποφασίζεται η... διοικητική του παραλαβή και η παράδοσή του για χρήση.

Η διαδικασία αυτή δεν έχει κινηθεί από τη δημοτική Αρχή για τα τμήματα της Δικαιοσύνης-Ίδης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πάνω τους κυκλοφορούν πολίτες (αλλά όχι και τα οχήματα που προβλέπει η σύμβαση).

Και όχι μόνον κυκλοφορούνται από πολίτες, αλλά ακόμη και πολιτικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν εκεί πριν λίγες μέρες.

Ξεκαθαρίστε το, λοιπόν, αν τολμάτε. Είναι ο δρόμος λειτουργικός και επομένως ώριμος για διοικητική παραλαβή για χρήση, ή είναι εργοτάξιο; Και ποιος θα έχει την ευθύνη για τα τυχόν ατυχήματα που ενδεχομένως θα υπάρξουν από τη χρησιμοποίηση του δρόμου;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News