Η ώρα της αλήθειας για την ανάπλαση του κέντρου

Ηράκλειο
Η ώρα της αλήθειας για την ανάπλαση του κέντρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αποκαλύπτουν έγγραφα- “ντοκουμέντα” της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο αύριο Τετάρτη 3 Ιουλίου εισάγεται, με τη διαδικασία του εξαιρετικώς επείγοντος, η από 13 Ιουνίου 2019 εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σχετικά με την οριστικοποίηση της έκπτωσης του αναδόχου από το έργο “Διαμόρφωση οδών άξονα Δικαιοσύνης- Ίδης- λ. Καλοκαιρινού”.

Ταυτόχρονα εισάγεται και η από 14 Μαΐου 2019 ένσταση του αναδόχου του έργου, κατά της από 30 Απριλίου 2019 απόφασης του Δήμου, να κηρυχθεί προσωρινά έκπτωτος.

Πρόκειται για την κορύφωση μιας σειράς ζημιογόνων ως επί το πλείστον εξελίξεων στο έργο της ανάπλασης του κέντρου, για τις οποίες εξελίξεις η “Νέα Κρήτη” επανειλημμένα έχει αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να “κατηγορηθεί” από τη δημοτική Αρχή ακόμη και για... αυριανισμό! Όμως τα όσα αποκαλύπτει με πλήρη περιγραφή σε όλο το μέχρι σήμερα ιστορικό του έργου, που με το ζόρι προχώρησε μέχρι το 40%, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου στην εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι κόλαφος για όσους προσποιούνταν και δήλωναν ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Έγγραφα-ντοκουμέντο

Σήμερα, όμως, που τα γεγονότα και οι έγγραφες ομολογίες των αρμοδίων επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τα δημοσιεύματά μας και την εποικοδομητική κριτική και στάση μας απέναντι στο έργο και στη διαχείρισή του από τον Δήμο, οι “κατήγοροι”, οι “αυλοκόλακες” αλλά και οι... “κατεργάρηδες” μπαίνουν στη θέση τους! Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται λοιπόν να... “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”!

Το έργο της ανάπλασης του κέντρου έχει πλέον “κολλήσει” και οδηγείται είτε σε διάλυση μετά την πάροδο της οριακής προθεσμίας τον Οκτώβριο 2019, είτε σε άμεση διακοπή και εκκαθάριση, με υπαιτιότητα του αναδόχου λόγω της οριστικοποίησης της έκπτωσης

Από τα έγγραφα που κατατέθηκαν και δημοσιεύτηκαν προκύπτουν σημαντικές αποκαλύψεις και συμπεράσματα, τα οποία και περιγράφουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακή διαχείριση του έργου, αλλά αποδεικνύουν παράλληλα τις προσπάθειες της προεκλογικής απόκρυψης των εξελίξεων. Όλα αυτά προφανώς δικαιώνουν τις θέσεις της εφημερίδας μας.

Το έργο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο με υψηλούς συμβολισμούς, ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής στην πόλη, τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών. Το έργο θυμίζουμε πως ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, με προθεσμία 18 μήνες, η οποία τελείωσε τον Απρίλιο 2019. Σήμερα, το έργο πρακτικά έχει σταματήσει και, σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπηρεσίας και της δημοτικής Αρχής, έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό μόλις 40%!

Απόψεις υπηρεσίας για την ένσταση ΕΔΩ

Απόφαση Έκπτωσης της Αναδόχου Εταιρείας ΕΔΩ

Προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Μελετών ΕΔΩ

Προσφυγή Αναδόχου ΕΔΩ

Το ακούτε κύριε αντιδήμαρχε;

Είναι λοιπόν προφανές ότι για την εξέλιξη αυτή υπάρχουν ευθύνες, όχι μόνον του εργολάβου, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά και του Δήμου.

Σε “ομηρία”

Εντωμεταξύ, ολόκληρο το κέντρο της πόλης μας έχει καταστεί “όμηρος”, με την κυκλοφορία να βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η δημοτική Αρχή για λόγους καταρχήν “κατανοητούς” μεν λόγω των εκλογών του Μάιου, αλλά μη εξαιρετέους από έλεγχο και κριτική, “κράτησε” χαμηλά την ενημέρωση των δημοτών για το έργο, βοηθούμενη και από κάποιες “φίλια προσκείμενες δυνάμεις” των μέσων ενημέρωσης. Μέχρι και τον χαρακτηρισμό “Ευρώπη” χρησιμοποίησαν σε φωτογραφίες του εργοταξίου, για να καλύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Η προσωρινή έκπτωση και οι συνέπειες

Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί π.χ. το γεγονός ότι η απόφαση για την προσωρινή έκπτωση του αναδόχου της 30ής Απριλίου 2019 δε δόθηκε στη δημοσιότητα (χρειάστηκε η αποκάλυψη της “Ν.Κ.”) ή το γεγονός ότι ο εργολάβος δε ζήτησε παράταση προθεσμίας και ο Δήμος “αναγκαστικά” και χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες “σύρθηκε” στην υποχρεωτική και αναγκαστική χορήγηση της οριακής λεγόμενης προθεσμίας, η οποία λήγει τον προσεχή Οκτώβριο, πέρα από τη λήξη της οποίας και με δεδομένο ότι δε θα τελειώσει το έργο, δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον ορίζοντα εκτός από τη... διάλυση της σύμβασης, όπως ομολογεί και η Τεχνική Υπηρεσία στην εισήγησή της;

Σήμερα όμως και με τις εντωμεταξύ εξελίξεις, υπάρχουν κάποια, δυστυχώς βέβαια, συμπεράσματα που βγαίνουν, και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, ότι το έργο της ανάπλασης του κέντρου έχει πλέον “κολλήσει” και οδηγείται είτε σε διάλυση μετά την πάροδο της οριακής προθεσμίας τον Οκτώβριο 2019, είτε σε άμεση διακοπή και εκκαθάριση, με υπαιτιότητα του αναδόχου λόγω της οριστικοποίησης της έκπτωσης.

Αυτό σημαίνει καταρχήν τη διατήρηση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης στο κέντρο της πόλης και στο κυκλοφοριακό, για ένα πολύ μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα.

Είτε λοιπόν ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην οριστική έκπτωση του αναδόχου και η υπόθεση θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη μετά από τρία ή τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, είτε τον Οκτώβριο και με την παρέλευση της οριακής προθεσμίας η σύμβαση θα οδηγηθεί σε διάλυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από οικονομική άποψη (αποζημιώσεις, υπαίτιοι, κ.λπ.), που νομοτελειακά θα κριθούν και αυτά πάλι από τη Δικαιοσύνη.

Το βέβαιον είναι ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση ο Δήμος, σε περίπτωση που αρνηθούν (όπως είναι αναμενόμενο και το δηλώνει άλλωστε και ο ίδιος ο εργολάβος σε επιστολή του, αναφερόμενος στις μεγάλες εκπτώσεις που έχουν δώσει) οι επόμενοι, δεύτερος και τρίτος, μειοδότες στη δημοπρασία για να το αναλάβουν, θα πρέπει να “μαζέψει τα σπασμένα” του έργου, να τα συμπεριλάβει σε μία νέα τεχνική μελέτη, να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις και να τη δημοπρατήσει σαν ένα νέο έργο ολοκλήρωσης της ανάπλασης. Ο χρονικός ορίζοντας για όλα αυτά δεν μπορεί να είναι μικρότερος της... τριετίας! Να ετοιμαστούμε, λοιπόν, κατάλληλα.

Και άλλα ανοικτά θέματα

Υπάρχουν όμως και άλλα ανοικτά θέματα:

- Υπάρχει στον “αέρα” η οικονομική απαίτηση του εργολάβου να αποζημιωθεί με επιπλέον 150.000 ευρώ, επειδή έλαβε κάποια πρόσθετα μέτρα μη παρακώλυσης της κυκλοφορίας των δημοτών στο εργοτάξιο, κάτι που η υπηρεσία το αρνείται, και σωστά, επειδή το θεωρεί συμβατική του υποχρέωση. Και αυτό, όπως φαίνεται, θα κριθεί από τα δικαστήρια.

- Υπάρχει η σαφής, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου να εκδώσει άμεσα την απόφασή του επί της οριστικοποίησης της έκπτωσης του αναδόχου, την οποία μάλιστα απόφαση οφείλει να εκδώσει μετά από απλή γνώμη (μη υποχρεωτική δηλαδή) του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας, το οποίο κατά έναν περίεργο (αν μη ύποπτο) λόγο, θεώρησε εαυτό αναρμόδιο και παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, κάτι σαφώς παράνομο, όπως ήδη γράψαμε πριν λίγες μέρες. Ήδη, με την ενέργεια αυτή, οι υποχρεωτικές από τον νόμο προθεσμίες για την έκφραση γνώμης έχουν περάσει.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ...

Το “colpo grosso” για να αποφευχθεί η κήρυξη του αναδόχου ως έκπτωτου

- Υπάρχει ακόμη και ο “τουλάχιστον” περίεργος (αν μη ύποπτος, επαναλαμβάνουμε) ρόλος του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας, όπως αναλυτικά γράψαμε, αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Το έργο “Διαμόρφωση οδών άξονα Δικαιοσύνης- Ίδης- λ. Καλοκαιρινού” διακηρύχτηκε από τον Δήμο Ηρακλείου στις 5/04/2017 (Κωδικός 17ΠΡΟΨ006027108). Ο Νόμος 4491/2017 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 152/Α/ στις 13 Οκτωβρίου 2017.

Σύμφωνα λοιπόν με τα θεσμικά δεδομένα, ο Νόμος 4491/2017 δεν μπορεί να ισχύσει... αναδρομικά, δηλαδή για έργα των οποίων η Διακήρυξη δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου 2017, νωρίτερα από τη δημοσίευση του Νόμου 4491/2017 στο ΦΕΚ, που έγινε στις 13 Οκτωβρίου 2017. Το επισημαίνουμε, γιατί το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας επικαλέστηκε το συγκεκριμένο άρθρο 20 του Νόμου 4491/2017, για να στείλει την υπόθεση της έκπτωσης του αναδόχου στο υπουργείο».

Θα δώσει κανένας απάντηση από την Περιφέρεια;

- Υπάρχουν ακόμη και οι απαράδεκτες αλλαγές και επιλογές στα υλικά, που μειώνουν την αντοχή του έργου, όπως επίσης και τα ακατάλληλα υλικά (π.χ. ο πωρόλιθος) που ήδη άρχισαν να ξηλώνονται. Ποια επιτροπή του Δήμου θα καταγράψει τις εργασίες αυτές ως ποιοτικά και συμβατικά καλές και αποδεκτές, προκειμένου να τις αποζημιωθεί τελικά ο εργολάβος;

Γενικά μιλώντας και με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι προφανές ότι η δημοτική Αρχή, διά των πολιτικών της προϊσταμένων αλλά και με την Τεχνική της Υπηρεσία, δεν παρακολούθησε σωστά την εξέλιξη του έργου, δηλαδή την πιστή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος, η οποία θα τους επέτρεπε να έχουν λάβει άμεσα μέτρα, με αποτέλεσμα να αργήσουν πολύ να εκδηλώσουν δράσεις σε βάρος του εργολάβου. Δηλαδή και με απλά λόγια, κύριοι, δεν ήταν σωστό να αφήνετε να περνά ο χρόνος με... αυτάρεσκες φωτογραφίες στο εργοτάξιο και “θολές” εξηγήσεις για τα δημοσιεύματά μας και όταν σας τελείωσε ο χρόνος του έργου να... σπεύδετε σπασμωδικά να “τακτοποιήσετε” τα ανοικτά προβλήματα με διαδικασίες (όπως π.χ. η οριακή προθεσμία) που δεν είναι σίγουρο ότι θα τελεσφορήσουν.

Μέτρα εναντίον της τακτικής του εργολάβου θα έπρεπε να έχετε λάβει πολύ νωρίτερα, για να έχετε και μια καλύτερη υπεράσπιση στα δικαστήρια που θα ακολουθήσουν.

- Υπάρχει, τέλος, και μια διαδικαστική αλλά και ουσιαστική λεπτομέρεια. Η απόφαση του απερχόμενου μετά τις πρόσφατες εκλογές Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Ιουλίου είναι καθοριστική. Πρόκειται ουσιαστικά για τη θέση της πόλης έναντι του εργολάβου... Θα πρέπει λοιπόν να είναι επαρκώς αιτιολογημένη και ο κάθε σύμβουλος θα πρέπει να αναλάβει υπεύθυνα τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά είτε τα τυχόν δικαιώματα του εργολάβου, τα οποία ενδεχομένως θα θιγούν, είτε τη ζημία που θα επέλθει στον Δήμο από την τυχόν μη επικύρωση της έκπτωσης και με βάση αυτή την εξέλιξη στην αναζήτηση ευθυνών...

Ένα όμως είναι βέβαιο: Είναι υποχρέωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου να αποδείξουν ότι το Ηράκλειο δεν μπορεί ούτε να περιμένει στον δρόμο για την πρόοδο και ούτε... εκβιάζεται. Ας αρθούν λοιπόν όλοι στο ύψος των περιστάσεων...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News