Λαράνι: «Μόνο αθώα που δεν ήταν η φωτιά» - 3 εστίες ταυτόχρονα γύρω από το χωριό

Κρήτη
Λαράνι: «Μόνο αθώα που δεν ήταν η φωτιά» - 3 εστίες ταυτόχρονα γύρω από το χωριό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά ο Διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης περιγράφει την μεγάλη μάχη που δόθηκε για να μην φθάσει η φωτιά στο χωριό

Τεράστια ήταν η κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας το απόγευμα της Κυριακής στο Λαράνι του Δήμου Γόρτυνας εξαιτίας μεγάλης φωτιάς.

11 οχήματα με 23 υπαλλήλους και δύο ομάδες πεζοπόρων 9 ατόμων, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα  ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες.

 «Μόνο αθώα που δεν ήταν η φωτιά στο Λαράνι» τόνισε με νόημα ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Νίκος Λαγουδάκης στο neakriti.gr , νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μην κρύβοντας την ανησυχία του για την ταυτόχρονη έναρξη 3 μετώπων στο χωριό Λαράνι.

«Αρκεί να σας αναφέρω ότι 3 μέτωπα ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα γύρω από το χωριό και ο φόβος να φθάσουν στην κατοικημένη περιοχή ήταν μεγάλο. Το πρώτο μέτωπο εκδηλώθηκε στο λόφο που βρίσκεται πάνω από το χωριό σε απόσταση 400 μέτρων. Το δεύτερο 500 μέτρα μακριά από το χωριό και σε απόσταση 1 χιλιόμετρο. Ενώ το τρίτο 300 μέτρα από το δεύτερο. Καταλαβαίνετε ότι το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές ήταν ορατό».

Το έργο των πυροσβεστών από την πρώτη στιγμή ήταν δύσκολο ενώ από το απόγευμα της Κυριακής η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. «Ήταν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Ήταν 3 διαφορετικές εστίες , οι άνεμοι που έπνεαν ήταν θυελλώδεις και σίγουρα θα υπήρχε πρόβλημα, αν δεν κινητοποιούνταν πολύ γρήγορα και συντονισμένα η πυροσβεστική».

Με το πρώτο φως της ημέρας ο πύρινος «εφιάλτης» είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο ενώ στο σημείο παραμένουν οχήματα για τυχόν αανζωπυρώσεις.

Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Λαγουδάκης: «Οι άνεμοι έχουν κοπάσει, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Δυνάμεις θα παραμείνουν και θα αρχίσουν να υποχωρούν από το απόγευμα της Δευτέρας και μετά. Να σας αναφέρω ότι σε Ηράκλειο και Λασίθι ο βαθμός επικινδυνότητας σήμερα είναι στο 2 και σε Ρέθυμνο και Χανιά στο 3».

Στο σημείο άμεσα έσπευσαν και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τη φωτιά να φτάνει πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά στο σημείο έσπευσαν έξι οχήματα, και είκοσι πυροσβέστες, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Η πυρκαγιά έκαψε 5 στρέμματα χορτολιβαδικής έκταση και 3 στρέμματα γεωργικής, ενώ προανάκριση διενεργεί το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Για σήμερα Δευτέρα υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για την  Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News