Τα πραγματικά προβλήματα του Πολιτιστικού κέντρου

Ηράκλειο
Τα πραγματικά προβλήματα του Πολιτιστικού κέντρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίεργα παιχνίδια αλλά με προφανείς στόχους στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Βγήκαν πάλι από το χρονοντούλαπο τα... πορίσματα των ελεγκτών Δημοσίων Έργων για το Πολιτιστικό μας Κέντρο. Πρόκειται μάλλον για στοιχεία από τα πορίσματα του Ιανουαρίου 2016, αφού τα “παραδείγματα” που αναφέρονται περιλαμβάνονται μεν σε αυτά τα πορίσματα, αλλά με τη βασική διαφορά ότι αποτελούν διαπιστώσεις της μειοψηφίας και δεν περιλαμβάνονται ως συμπεράσματα στα πορίσματα (!). Τα πορίσματα όμως αυτά του 2016 ήδη ελέγχθηκαν από τον τακτικό ανακριτή, ο οποίος και εξέδωσε πριν από ένα χρόνο απαλλακτικό πόρισμα. Επειδή όμως, με τις εκ νέου αναφορές του παρελθόντος, η μόνη δημόσια Αρχή που είχε παραμείνει απ’ έξω ήταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την έμπλεξαν αυτή τη φορά με υπονοούμενα, υπερβολές και δήθεν δεδομένα. Θα δούμε λοιπόν και αυτή τη φορά αν θα υπάρξει συνέχεια...

Το παιχνίδι

Αυτή τη φορά το “περιεχόμενο” αναφέρεται σε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες αιρετών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΠΤΑΗ προ πέντε έως και δέκα ετών, τα οποία θα πρέπει να καλέσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για εξηγήσεις επί θεμάτων που ήδη λύθηκαν το 2009 και κρίθηκαν νόμιμα ακόμη και από τις δικαστικές Αρχές. Τόσο... σοβαρά είναι τα πράγματα.

Οι στόχοι

Ένας προφανής και ίσως ο μοναδικός στόχος είναι οι... διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο για τη σύνθεση της νέας δημοτικής Αρχής. Είναι γνωστό το ποιοι από τους νυν δεν επιθυμούν ποιους από τους παλιούς, και επομένως το “σταυρόλεξο” της σύνθεσης της νέας δημοτικής Αρχής είναι και παραμένει για... δυνατούς λύτες.

Η απένταξη

Και η... καραμέλα της απένταξης επανήλθε και αυτή στο προσκήνιο, με σχόλια, υπονοούμενα και κινδυνολογίες, αν και τώρα μετά τις εκλογές δε φαίνεται να υπάρχει προφανής λόγος, εκτός από αυτόν που προαναφέραμε. Είναι πάντως βέβαιο πως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι θετική για τον Δήμο Ηρακλείου και πως η όλη υπόθεση, αφού βεβαίως θα έχει “παίξει” επικοινωνιακά όλη την προηγούμενη δημοτική περίοδο, θα κλείσει μέσα στην περίοδο που έρχεται.

Τα πραγματικά προβλήματα

Τα πραγματικά όμως προβλήματα του Πολιτιστικού σήμερα είναι άλλα και είναι σημαντικά. Έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση του έργου, με το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του χειμώνα, με τις άδειες λειτουργίας των αιθουσών, με τα ελαττωματικά καθίσματα της κεντρικής αίθουσας, με τα οικονομικά προβλήματα από τις απαιτήσεις της οικονομικής εφορίας, με την επιστροφή του ΦΠΑ στην Επιχείρηση, με την απορρόφησή της από τη ΔΕΠΑΝΑΛ, με την οριστική παραλαβή της Α’ φάσης του έργου και με τη συνολική λειτουργία του συγκροτήματος του ΠΣΚΗ στο μέλλον, υπό τη ΔΕΠΑΝΑΛ. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Η ολοκλήρωση του έργου

Το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αν και βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του. Η προθεσμία του έργου με την τέταρτη κατά σειρά παράταση έληξε στις 24/06/2019. Ο εργολάβος ζητά σήμερα παράταση ενός ακόμη μήνα, την οποία απ’ ό,τι φαίνεται θα την πάρει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Υπάρχουν όμως δύο βασικά προβλήματα:

Το πρώτο είναι πως οι νέες εργασίες ολοκλήρωσης του έργου, οι οποίες αφορούσαν και τις τροποποιήσεις για την πυρασφάλεια και είχαν εγκριθεί από προηγούμενο Δ.Σ., όπως έχουμε ήδη αναφέρει, δεν έχουν ακόμη περιληφθεί σε ΑΠΕ και συνεπώς δεν μπορεί ακόμη να κατασκευαστούν.

Η οικονομική εφορία έχει “δεσμεύσει” τους λογαριασμούς της ΔΕΠΤΑΗ εξαιτίας της απαίτησης για την επιστροφή του ΦΠΑ του 2009, την οποία έχει προσβάλει η ΔΕΠΤΑΗ στην ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Το πρόβλημα είναι πως στο υπουργείο τα πράγματα κινούνται πολύ αργά, αφού ακόμη δεν έχει οριστεί ούτε καν ο εισηγητής για την υπόθεση.

Από την άλλη, η προσφυγή της ΔΕΠΤΑΗ για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για την επιστροφή του ΦΠΑ δικάστηκε μεν, αλλά η απόφαση θα εκδοθεί σε ένα μήνα. Συνεπώς, για ένα μήνα δε θα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του αναδόχου και επομένως... αναμένεται και στάση εργασιών. Πάντως, το Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ με την Απόφαση 8 του Διοικητικού Συμβουλίου Πρακτικό 251/11.06.2019 (ΑΔΑ: ΩΘΓΠΟΕ9Α-4ΛΒ), την οποία δημοσιεύουμε, συμφώνησε ότι... τώρα προέχει η ολοκλήρωση του έργου.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Όπως μας έχει ενημερώσει ο Μύρων Μιχαηλίδης, θα ανακοινώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το ΠΣΚΗ. Υπάρχουν όμως οι ακόλουθες προϋποθέσεις: Η πρώτη προϋπόθεση είναι το να έχει ο κ. Μιχαηλίδης σύμβαση με τη ΔΕΠΤΑΗ ή τη ΔΕΠΑΝΑΛ. Η υπάρχουσα σύμβαση (με απευθείας ανάθεση) λήγει τον Αύγουστο. Προκήρυξη για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή δεν υπάρχει. Θα πάμε, λοιπόν, και σε νέα απευθείας ανάθεση; Και είναι σωστό αυτό;

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το να έχουν ληφθεί όλες οι άδειες λειτουργίας των χώρων, κάτι που προϋποθέτει το ότι θα πρέπει έχουν τελειώσει οι εργασίες. Εδώ, η... επιστήμη σηκώνει τα χέρια της ψηλά.

Οι άδειες λειτουργίας

Οι άδειες λειτουργίας και ιδιαίτερα αυτή του Συνεδριακού Κέντρου προϋποθέτουν την ολοκλήρωση των εργασιών που έχει ζητήσει η ΔΑΟΚΑ για την πυροπροστασία των χώρων. Οι εργασίες αυτές δεν έχουν ακόμη περιληφθεί σε ΑΠΕ για να κατασκευαστούν και με δεδομένη την αδυναμία πληρωμής των, δεν μπορεί να τεθούν σε χρονοδιάγραμμα. Συνεπώς για ποιες παραστάσεις ο κ. Μιχαηλίδης αναλαμβάνει ευθύνη;

Τα ελαττωματικά καθίσματα

Το πρόβλημα με τα κινέζικα καθίσματα στον εξώστη και στη μισή πλατεία της μεγάλης αίθουσας του ΠΣΚΗ είναι γνωστό. Δεν μπορεί κανείς να καθίσει. Ο κ. δήμαρχος το έχει... χρεωθεί το πρόβλημα και θα πρέπει να το λύσει. Να σημειώσουμε πως με τα καθίσματα αυτά και πέρα από τις όποιες παραστάσεις, κανένα σοβαρό συνέδριο δε θα μπορέσει να γίνει στη μεγάλη αίθουσα και επομένως, αν συνεχίζουν στη ΔΕΠΤΑΗ να... κάνουν τον ανήξερο, να γνωρίζουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες...

Η οριστική παραλαβή της Α’ φάσης

Οι εκλογές πέρασαν και η διαπαραταξιακή Επιτροπή που είχε ορίσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο από το 2017 για να παραλάβει προσωρινά και οριστικά το έργο της Α’ φάσης, αφού παραιτήθηκαν κάποια μέλη της, ακόμη το... συζητάει.

Έχουμε γράψει επανειλημμένα για την ολιγωρία αυτή. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για υπογραφή του πρωτοκόλλου λίαν συντόμως. Αναμένομεν...

Η τροποποίηση του Κανονισμού της ΔΕΠΤΑΗ

Μετά και την τελευταία δικαίωση του Δήμου από την Επιτροπή του άρθρου 152, η απορρόφηση της ΔΕΠΤΑΗ από τη ΔΕΠΑΝΑΛ είναι θέμα ολίγων εβδομάδων. Η ΔΕΠΤΑΗ, πάντως, με την Απόφαση 5 του Διοικητικού Συμβουλίου, Πρακτικό 251/11.06.2019 (ΑΔΑ: 63Ν2ΟΕ9Α-ΓΨΗ), τροποποίησε τον Κανονισμό της και πρόσθεσε 16 άτομα αναγκαία για την πολιτιστική και καλλιτεχνική προσφορά του συγκροτήματος.

Οι θέσεις που προστέθηκαν σύμφωνα με την απόφαση είναι:

- Καλλιτεχνικός διευθυντής: Θητεία Π.Ε.

- Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής: Θητεία Π.Ε.

- Διοικητικός διευθυντής: Θητεία Π.Ε.

- Τεχνικός-καλλιτεχνικός συντονιστής: ΙΔΟΧ Τ.Ε.

- Υπεύθυνος Παραγωγών: ΙΔΟΧ Δ.Ε.

- Υπεύθυνος Προβολής Επικοινωνίας - Γραφείο Τύπου: ΙΔΟΧ Π.Ε.

- Υπεύθυνος Εθιμοτυπίας: ΙΔΟΧ Δ.Ε.

- Υπεύθυνος Κτηριακών Εγκαταστάσεων-Συντήρησης Κτηρίων: ΙΔΟΧ Π.Ε.

- Υπεύθυνος Αρχείου: Π.Ε.

- Υπεύθυνος Συνεδρίων: Π.Ε.

- Υπεύθυνος Μηχανισμών Σκηνής: Τ.Ε.

- Υπεύθυνος Οπτικοακουστικών Εγκαταστάσεων: Τ.Ε.

- Βοηθός καλλιτεχνικού-τεχνικού συντονιστή: Τ.Ε.

- Βοηθός Προβολής Επικοινωνιών: Δ.Ε.

- Γραμματέας καλλιτεχνικού διευθυντή: Δ.Ε.

- Υπεύθυνος Χορηγιών: Δ.Ε.

Η συνολική λειτουργία του συγκροτήματος του ΠΣΚΗ

Η απορρόφηση λοιπόν της ΔΕΠΤΑΗ από τη ΔΕΠΑΝΑΛ αναμένεται να γίνει σε λίγες εβδομάδες και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ, εφόσον η απορρόφηση δεν έχει νομικές ή άλλες εμπλοκές, θα πρέπει να... δει τι θα κάνει με τις παραπάνω εκκρεμότητες, που δεν είναι και οι μόνες. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, επίσης, τα θέματα συντήρησης του έργου, τα οποία είναι και μεγάλα, τα θέματα ασφάλειας του ΠΣΚΗ, για να φύγουν επιτέλους τα... κάγκελα από τον χώρο, η αξιοποίηση των υπόλοιπων χώρων, όπως π.χ. η έκθεση γλυπτικής και η πρόσβαση προς το Μαρτινέγκο, να ενοικιαστούν τα καταστήματα που είναι τόσα χρόνια κλειστά και τέλος να αξιοποιηθούν σε μόνιμη βάση κάποια από τα αναψυκτήρια και ένα σωρό άλλες εγκαταστάσεις, που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό μας προϊόν και θα γεμίσουν το ΠΣΚΗ με πολίτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News