Νέα αναβολή στη δίκη για τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της Μαρίνας Αγ. Νικολάου

Ηράκλειο
Νέα αναβολή στη δίκη για τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της Μαρίνας Αγ. Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 54χρονος σήμερα άνδρας είχε αναλάβει - σύμφωνα με το βούλευμα, ρόλο διαχειριστή, ενώ ήταν και υπεύθυνος για τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες της μαρίνας

Τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται να διεξαχθεί τελικά η δίκη για την υπεξαίρεση ποσού σχεδόν 250.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε χώρα πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, από τα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης της Μαρίνας του Αγίου Νικολάου (ΔΕΠΑΜΑΝ), στο Λασίθι.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, επρόκειτο να καθίσει σήμερα ο πρώην γενικός διευθυντής της ΔΕΠΑΜΑΝ, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε -εκ νέου- για τις 8 Ιανουαρίου του 2020.

Ο 54χρονος σήμερα άνδρας είχε αναλάβει - σύμφωνα με το βούλευμα, με το οποίο είχε παραπεμφθεί σε πρώτο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης - ρόλο διαχειριστή, ενώ ήταν και υπεύθυνος για τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες της μαρίνας.

Μετά από ενδείξεις που φανέρωναν την ύπαρξη μεγάλου ταμειακού ελλείμματος στη ΔΕΠΑΜΑΝ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου ανέθεσε στις αρχές του 2007 σε ορκωτό λογιστή τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την επίμαχη εταιρεία.

Ο διαχειριστικός έλεγχος αφορούσε στα έτη 2004, 2005 και 2006. Η έκθεση του ορκωτού, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2007, αποκάλυψε ότι όντως υπήρχε ταμειακό έλλειμμα 248.495 ευρώ.

Σύμφωνα με το βούλευμα, τα έτη 2005 και 2006, ενώ στον «ειδικό κανονισμό της μαρίνας καθορίζεται τιμολόγιο για υπηρεσίες υδροδότησης ηλεκτροδότησης σκαφών, σε πολλές περιπτώσεις δεν τιμολογούνταν ή συμπεριλαμβάνονταν στις συμβάσεις ελλιμενισμού και κυρίως τις μακροπρόθεσμες - σε τέτοιες δε συμβάσεις είχε χορηγηθεί μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τον τιμοκατάλογο».

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στο παραπεμπτικό βούλευμα, από τον Γενάρη του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2006 ο κατηγορούμενος χορηγούσε εκπτώσεις αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη μαρίνα, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες από τις καθορισμένες, σε ποσοστό που κυμαινόταν από 27,51% έως και 43,02%.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2013: Τότε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, αξίας μεγαλύτερης των 73.000 ευρώ, αλλά και για απιστία σχετική με την υπηρεσία συνολικής αξίας άνω των 73.000 ευρώ.

Το δικαστήριο είχε επιβάλει τότε στον 54χρονο ποινή κάθειρξης 10 ετών για την κάθε πράξη. Τελικά ο 54χρονος καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών. Ο καταδικασθείς οδηγήθηκε τότε στη φυλακή, καθώς δεν είχε χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα αποφυλακίστηκε υπό όρους.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο κατηγορούμενος είχε κοινοποιήσει πριν από περίπου δύο χρόνια ανοικτή επιστολή, στην οποία ισχυριζόταν ότι είναι αθώος, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δε θα πάει όπως «την πρώτη φορά σαν το σκυλί στο αμπέλι». «Από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή λέω ότι δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ και ότι είμαι πέρα για πέρα αθώος. (...) Εγώ πήγα την πρώτη φορά “σαν το σκυλί στο αμπέλι”, αλλά η σοφή παροιμία λέει... “απού καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”. Και αυτή τη φορά να ξέρετε ότι υπάρχουν αποδείξεις και όχι όπως δικάστηκα εγώ με αποχρώσες ενδείξεις», είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, τότε ο 54χρονος.

Εξάλλου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τη δεύτερη αναβολή που δόθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος είχε κοινοποιήσει και δεύτερη ανοικτή επιστολή, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ευθυνόταν ο ίδιος για τις αναβολές της δίκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News