Συναγερμός από «Guardian» για τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κρήτη
Συναγερμός από «Guardian» για τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι στους τουρίστες για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα χτυπά ο Guardian μετά τα περυσινά αυξημένα κρούσματα του ιού

Συναγερμό έχουν σημάνει οι Αρχές στην Ελλάδα για τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου, προειδοποιώντας σχετικά τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, λέει ο Guardian.

Μια εβδομάδα αφότου το Φόρεϊν Όφις συμπεριέλαβε τα κουνούπια στις πιθανές απειλές που θα συναντήσουν οι Βρετανοί που θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα, αξιωματούχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν τους ταξιδιώτες να λάβουν μέτρα προστασίας κατά του ιού του Δυτικού Νείλου μετά την περσινή επέλαση, όταν 316 άτομα νόσησαν από τη λοίμωξη, 50 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους.

Σε επίπεδο Κρήτης, πάντως, αναλύθηκαν 653 κουνούπια για την παρουσία του Ιού του Δυτικού Νείλου και όπως δήλωσε ο Νίκος Καμπάνης, δεν ανιχνεύτηκε η παρουσία του Ιού σε κανένα από τα παραπάνω δείγματα.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σύμφωνα με τον κ. Καμπάνη, ο οποίος παράλληλα δηλώνει ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι ψεκασμοί, με τους πληθυσμούς των κουνουπιών να έχουν μειωθεί αισθητά, όταν μάλιστα φέτος οι εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών ήταν τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σε επίπεδο Κρήτης, σε αυξημένη επιτήρηση βρίσκονται περιοχές στο Νομό Ρεθύμνου, όπου πέρυσι υπήρξαν 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους.

«Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς την περιοχή, όπου θα κυκλοφορήσει ο ιός, αλλά γνωρίζουμε ότι εξαπλώθηκε από χωριά και υγροτόπους αγροτικών περιοχών σε μεγάλα αστικά κέντρα, περιλαμβανομένης της περιοχής της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Όπως το χειμώνα περιμένουμε επιδημία γρίπης, έτσι και το καλοκαίρι πρέπει να περιμένουν κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σήμανε υγειονομικό συναγερμό, ενώ οι Αρχές της χώρας μας, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί φέτος έως και 31 εκατ. τουρίστες, εντείνουν τα μέτρα για την αποφυγή να ξεσπάσει επιδημία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News