Ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Ελαιολάδου στην Ελλάδα

Κρήτη
Ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Ελαιολάδου στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαγγελίες Αραχωβίτη από την εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου

Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο, με νομοθετική διάταξη και τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, εξήγγειλε από το βήμα της χθεσινής κορυφαίας εκδήλωσης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, στην Αθήνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση “Ανοιχτός διάλογος για το ελληνικό ελαιόλαδο” εξήρε τη σημασία του ελαιολάδου ως εθνικού προϊόντος και τον καθοριστικό ρόλο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την προώθηση και την προστασία του.

Αναλυτικότερα, ο Σταύρος Αραχωβίτης αναφέρθηκε στη δύσκολη χρονιά του 2018 για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και στην προσπάθεια για έκτακτη στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας με τον επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, από τον οποίο ζήτησε εκ νέου την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρώπης στους ελαιοκαλλιεργητές που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Στη διάρκεια του χθεσινού χαιρετισμού του στην κορυφαία εκδήλωση της ΕΔΟΕ, ο Σταύρος Αραχωβίτης παρουσίασε, επίσης, τους δύο βασικούς άξονες πολιτικής, γύρω από τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

* Τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο, με νομοθετική διάταξη, όπου θα συμμετέχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, παραγωγοί, μεταποιητές, έμποροι και Πολιτεία, καθώς και οι επιστήμονες του κλάδου τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, και

* Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δακοκτονία, που έρχεται να αντικαταστήσει ένα απαρχαιωμένο Βασιλικό Διάταγμα του 1951, και θα προβλέπει:

- Την υποχρεωτικότητα στην κάλυψη, χωρίς να μένουν κενά σε εγκαταλελειμμένους αγρούς, που δημιουργούν εστίες για τον δάκο, και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και την καθιστούν πολλές φορές αναποτελεσματική. Γι' αυτόν τον λόγο, πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να δημιουργηθεί ένα Συντονιστικό Κέντρο Δακοκτονίας, το ΣΥΚΕΔΑ, το οποίο θα επιλύει άμεσα τέτοια ζητήματα όπου προκύπτουν.

- Αυστηρά χρονικά ορόσημα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο έργο όσον αφορά στην εφαρμογή του έργου της δακοκτονίας.

- Ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς δημιουργούνται: ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση του έργου της δακοκτονίας, δίκτυο παρακολούθησης της προσβολής με ηλεκτρονικές παγίδες (online monitoring) και διαδικασία ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος.

- Αναλυτική καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των ελαιώνων και εκσυγχρονισμός (αναδιοργάνωση) του Ελαιοκομικού Μητρώου.

- Σύνδεση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με την έρευνα και την τεχνολογία και συνεχή έλεγχο-αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

«Όχι μια τρύπα στο νερό»

Μέσα από την καταγραφή των προβλημάτων όλου του ελαιοκομικού τομέα, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, που διοργάνωσε την ημερίδα, φιλοδοξεί στη συγκέντρωση προτάσεων, λύσεων και δράσεων για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, με έναν βασικό προβληματισμό: να μην είναι η συνάντηση αυτή μια τρύπα στο νερό και του χρόνου να επαναληφθεί η ίδια συζήτηση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης, που εκπροσώπησε και τους πυρηνελαιουργούς, ζήτησε αναγνώριση της βαρύτητας του τομέα των πυρηνελαιουργείων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως χρειάζεται μια διακλαδική συνεργασία. «Να έρχεται ο τουρίστας και να βλέπει στο τραπέζι του πέντε πράγματα: ελαιόλαδο, κρασί, κηπευτικά... Αυτά τα πράγματα να ψάχνει και στην πατρίδα του, και εμείς να έχουμε φροντίσει να είμαστε στο σούπερ-μάρκετ της αγοράς του, ώστε να μας πάρει και να θυμηθεί τις διακοπές του».

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

«Αν οι τουρίστες έτρωγαν λάδι...»

Ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΕ και εκπρόσωπος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιώργος Γωνιωτάκης, ζήτησε νοικοκύρεμα της αγοράς. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ακούμε συνέχεια για εξαγωγές. Να αποφασίσουμε, όμως, πρώτα και να μάθουμε ποια είναι η παραγωγή της χώρας. Όταν μάθουμε πόση είναι, τι χρειαζόμαστε και τι περισσεύει, τότε να κοιτάξουμε τις εξαγωγές». Μάλιστα ο κ. Γωνιωτάκης υποστήριξε πως, με τόσους τουρίστες να καταφτάνουν στη χώρα ετησίως, αν όλοι αυτοί κατανάλωναν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα ελληνικό ελαιόλαδο, τότε «μόνο για την εσωτερική αγορά θα χρειαζόμασταν 200.000 τόνους ελαιόλαδο»!

«Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ο μοναδικός κλάδος ανάμεσα στις δενδρώδεις καλλιέργειες που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ κατά την ανθοφορία. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», υποστήριξε ο κ. Γωνιωτάκης, λέγοντας πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι αναχρονιστικός και χρήζει άμεσης αλλαγής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έρευνας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει βαλτώσει». Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, υποστήριξε πως κάποτε η έρευνα ξεκινούσε από το εργαστήριο και τελείωνε στο χωράφι του παραγωγού, ενώ πλέον «οι ερευνητές βγαίνουν στη σύνταξη και δεν ανανεώνονται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News