Πριν τις εκλογές το 30% των αποζημιώσεων - «Ζεστό» χρήμα για τις ζημιές στα αμπέλια

Κρήτη
Πριν τις εκλογές το 30% των αποζημιώσεων - «Ζεστό» χρήμα για τις ζημιές στα αμπέλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιητική πράξη και θα δοθούν από τον κρατικό κορβανά τα χρήματα για τις περυσινές καταστροφές...

Το ενδεχόμενο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να μπουν τελικά τα χρήματα που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 30% των περυσινών αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, που εκκρεμεί μέχρι και σήμερα, αποκάλυψε στη Γωγώ Αποστολάκη και στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, χθες, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του από την Αθήνα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια τροποποιητική πράξη, βάσει της οποίας θα δοθούν από τον κρατικό κορβανά τα χρήματα που υπολείπονται μέχρι σήμερα, ώστε να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να καλύψει το εν λόγω υπόλοιπο από τις περυσινές καταστροφές, με τους Κρητικούς αγρότες να κάνει να λαμβάνουν σημαντικά ποσά, τα οποία και έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, ιδιαίτερα στη σημερινή χρονική συγκυρία!

«Όπως μαθαίνουμε από τα κεντρικά στην Αθήνα, τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός του 2019 που ανέρχεται στα 210 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, έχει προστεθεί και το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το αποθεματικό του ΕΛΓΑ, και το οποίο υπολειπόταν από πέρυσι για να πληρωθεί το 30%, που είναι το υπόλοιπο για το φυτικό κεφάλαιο του 2018», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης. «Είναι μια ανάσα για τους παραγωγούς. Ευελπιστούμε αυτή η πληρωμή να γίνει την τελευταία Παρασκευή πριν από τις εκλογές», τόνισε ο συνδικαλιστής.

Και διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα υπόλοιπο που αφορά σε ζημιές που προκλήθηκαν κυρίως στον κρητικό αμπελώνα από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2018. «Αυτές οι βροχοπτώσεις είχαν στην κυριολεξία καταστρέψει τα σταφύλια στην Κρήτη, είτε στο σταφιδοποιήσιμο, είτε στο οινοποιήσιμο, είτε στο επιτραπέζιο σταφύλι», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, πέρα από τις περυσινές καταστροφές που υπέστησαν οι αμπελουργοί της Κρήτης, έχουν και φέτος να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη σεζόν και ως εκ τούτου τα χρήματα αυτά, τα οποία αναμένεται να λάβουν μέσα από το υπόλοιπο του 30%, θα είναι χρήματα που θα βοηθήσουν σημαντικά τους παραγωγούς να αντεπεξέλθουν. «Μην ξεχνάμε ότι και η χρονιά στην οποία βρισκόμαστε ξεκίνησε με άσχημα “ποδαρικά”. Είχαμε τις μεγάλες ανεμοθύελλες. Είχαμε το ψύχος όταν άνοιξαν τα αμπέλια. Και είχαμε και τον καταστροφικό περονόσπορο, που αυτός έχει καταστρέψει ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του αμπελώνα της Κρήτης και ειδικά του νομού Ηρακλείου, νότια και προς δυτικά», όπως τόνισε ο Μύρων Χιλετζάκης.

Σταφύλια: Ο περονόσπορος κατέστρεψε μέρος της παραγωγής

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη φετινή χρονιά για τους αμπελουργούς της Κρήτης, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα σταφύλια που έχουν σωθεί είναι καλά. Δηλαδή όσα σταφύλια δε χτυπήθηκαν από τον περονόσπορο. Είχαμε έναν έντονο χειμώνα, κατά τον οποίο είχαμε πολλές βροχοπτώσεις. Επομένως τα προβλήματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια σε ό,τι αφορά την ξηρασία δεν τα αντιμετωπίζουμε για το 2019. Είναι καλή χρονιά σε ό,τι αφορά το νερό. Και προς το παρόν τα σταφύλια που έχουν μείνει φαίνονται καλά». Και διευκρινίζει ότι, πέρα από τον περονόσπορο, «είχαμε φέτος ζημιά και από τον αέρα που μας κατέστρεψε μέρος της παραγωγής των σταφυλιών. Ευελπιστούμε λοιπόν να έχουμε μια καλή βεντέμα, μια καλή χρονιά για τον αμπελουργό, γιατί, τα τελευταία χρόνια, το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο τον ακολουθάει και δεν έχει δει μια άσπρη μέρα», κατέληξε ο αντιπρόεδρος τη ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εξαγωγέα Λάμπρου Περβολαράκη, τα περισσότερα σταφύλια που θα παραχθούν φέτος θα καταλήξουν στην εσωτερική αγορά και μόνο 7.000 τόνοι τόμσον σταφυλιού θα διατεθούν στις εξαγωγές, όπως έγινε και πέρυσι, που, ενώ αρχικά υπήρχε παραγωγή, συνέβησαν οι καταστροφικές βροχές της καλοκαιρινής περιόδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News