Επιτέλους «φως» για τον δρόμο προς τις Βούτες!

Ηράκλειο
Επιτέλους «φως» για τον δρόμο προς τις Βούτες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργολαβία-εξπρές 291.000 ευρώ από την Περιφέρεια για να αποκατασταθούν οι καθιζήσεις

Επιτέλους κινητικότητα και «φως στο τούνελ» για να επιδιορθωθούν οι «πληγές» που υπέστη ο δρόμος Ηρακλείου-Βουτών από τις καθιζήσεις που σημειώθηκαν λίγο πριν τον οικισμό κατά την κακοκαιρία της 6ης Απριλίου!

Ένα δίμηνο μετά, και αφού έχει αρχίσει και εξαντλείται η υπομονή κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, που έχουν υποστεί μια μεγάλη καθημερινή ταλαιπωρία αναγκαζόμενοι αρχικά να κινούνται μέσω Καλεσίων και Σταυρακίων, μέχρι να ανοίξει με πολύ πρόχειρο τρόπο εσχάτως ο κύριος δρόμος, ο κύβος ερρίφθη από τον αρμόδιο φορέα (δηλαδή την Περιφέρεια Κρήτης) για να αποκατασταθεί το πρόβλημα και για να μπει τέλος στον «Γολγοθά» τόσων κατοίκων και οδηγών.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε, λοιπόν, τις προάλλες ένα κονδύλι ύψους 291.616 ευρώ για τις ανάγκες του έργου «Έκτακτη αντιμετώπιση καθίζησης στην επαρχιακή οδό 7 Ηρακλείου-Βουτών στην Τοπική Κοινότητα Βουτών».

Παράλληλα η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να μην πάει σε κανονικό διαγωνισμό, με την κλασική προκήρυξη, τις δημοσιεύσεις κ.τ.λ. που είναι χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά να πάει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τεχνικές εταιρείες και ανάθεση του έργου.

Το βασικό σκεπτικό στην απόφαση της Περιφέρειας είναι ότι, λόγω της κρισιμότητας του θέματος από κοινωνικής σκοπιάς, του έκτακτου χαρακτήρα του προβλήματος που παρουσιάστηκε και της πίεσης του χρόνου, θα πρέπει η αναγκαία εργολαβία αποκατάστασης να δρομολογηθεί με διαδικασίες-εξπρές όπως τις προσφέρει η ειδική αυτή «συνταγή» της απευθείας διαπραγμάτευσης και ανάθεσης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, αφού έλαβε υπόψη της:

- Το γεγονός ότι προέκυψε κατεπείγουσα ανάγκη, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων στις 6/4/2019, ανακατασκευής της επαρχιακής οδού 7 «Ηράκλειο-Βούτες-Κρουσώνας».

- Το δεδομένο ότι δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για την ανοικτή διαδικασία με δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού, διότι αυτό θα επέφερε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Ηρακλείου, με ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες στην ασφάλεια της κυκλοφορίας των οχημάτων.

- Το γεγονός ότι οι περιστάσεις της κατεπείγουσας ανάγκης, σε καμία περίπτωση εκ της φύσεώς τους, δεν απορρέουν από έλλειψη προγραμματισμού ή επιμέλειας ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο από ευθύνη της Π.Ε. Ηρακλείου.

- Ότι λόγω της επερχόμενης τουριστικής περιόδου οι προτεινόμενες εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποφύγουμε δυσμενείς συνέπειες στην ασφάλεια της αυξημένης κυκλοφορίας.

Αποφασίζει ομόφωνα τη διάθεση πίστωσης ποσού 291.616,35 ευρώ με ΦΠΑ 24%, για τη δημοπράτηση του έργου «Επείγουσες εργασίες στο ε.ο.δ. Κρήτης (Περιφέρεια Κρήτης)» - Υποέργο νέο: «Έκτακτη αντιμετώπιση καθίζησης στην επαρχιακή οδό 7 Ηρακλείου-Βουτών στην Τ.Κ. Βουτών», που χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Δράσης έτους 2019 της Περιφέρειας Κρήτης».

Το ιστορικό

Το αντικείμενο της εργολαβίας

Στη σχετική απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης παρατίθεται το ιστορικό της υπόθεσης και η σύντομη περιγραφή του έργου. «Η έντονη κακοκαιρία που σημειώθηκε στις 6/4/2019 έπληξε την περιοχή των Βουτών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, και συγκεκριμένα την επαρχιακή οδό 7 «Ηράκλειο-Βούτες-Κρουσώνας».

Περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο του οικισμού, παρουσιάστηκαν έντονες καθιζήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την τοπική ολίσθηση τοίχων αντιστήριξης και τοπικά την αποκοπή του επιχώματος στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Για αυτό τον λόγο προέκυψε η άμεση ανάγκη αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών καταστροφών της περιοχής. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο οδόστρωμα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας είναι τεράστιες, και συγκεκριμένα σε ένα επικίνδυνο σημείο με μικρή ορατότητα, με αποτέλεσμα να διακοπεί άμεσα η κυκλοφορία της από την Περιφέρεια Κρήτης. Οι εναλλακτικές διαδρομές που προτάθηκαν είναι μέσω Σταυρακίων ή Καλεσών.

Όσο ο δρόμος παραμένει κλειστός, υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τους διερχόμενους οδηγούς, τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής. Με το να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η συγκοινωνία του ΚΤΕΛ, έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι που δε διαθέτουν ιδιωτικό όχημα και οι ηλικιωμένοι, ιδίως αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Επιπλέον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι μαθητές με το ΚΤΕΛ», επισημαίνεται, και αναφέρεται ακόμα: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την τροφοδοσία των καταστημάτων και οι καταστηματάρχες ισχυρίζονται ότι τα κέρδη τους έχουν πέσει κατά 70%. Τέλος, τα προβλήματα αυξάνονται στην καλοκαιρινή περίοδο λόγω του τουρισμού. Δε γίνεται ένας ολόκληρος οικισμός να μην έχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε κύριο δρόμο, για αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό οι ζημιές να αποκατασταθούν. Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο, που, παρ’ όλη τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια που καταβάλλεται σε ετήσια βάση για πρόληψη από τις δυσμενείς επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων, οι καταστροφές μιας τέτοιας θεομηνίας ήταν αδύνατο να προληφθούν, ανεξαρτήτως προετοιμασίας».

Σύμφωνα με την απόφαση προκήρυξης της εργολαβίας με απευθείας διαπραγμάτευση, οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν τα παρακάτω: Στην υπόψη εργολαβία θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την ανακατασκευή του οδοστρώματος στο σημείο αυτό και συγκεκριμένα: α) εκσκαφή και απομάκρυνση του σαθρού επιχώματος, β) άρση των καταπτώσεων από τις παρακείμενες ιδιοκτησίες και απομάκρυνσή τους, γ) καθαίρεση των τοιχίων αντιστήριξης που έχουν ολισθήσει και απομάκρυνση αυτών, δ) αποξήλωση των στηθαίων ασφαλείας, ε) λιθορριπή προστασίας πρανών, στ) εξυγιαντικές στρώσεις με θραυστό υλικό λατομείου, ζ) κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου, η) κατασκευή οδοστρωσίας και ασφαλτικών στρώσεων, θ) τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και ι) διαγράμμιση οριογραμμών και άξονα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News