Εργοστάσιο Ανακύκλωσης: «Δουλεύουν σε 48 βαθμούς σε αναθυμιάσεις σκουπιδιών - Κάτεργο όπου σακατεύονται εργάτες»

Κρήτη
Εργοστάσιο Ανακύκλωσης: «Δουλεύουν σε 48 βαθμούς σε αναθυμιάσεις σκουπιδιών - Κάτεργο όπου σακατεύονται εργάτες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκληρές καταγγελίες για το Εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ.Η. Δέκα ατυχήματα τον τελευταίο 1,5 χρόνο

Σε σοβαρές καταγγελίες όσον αφορά στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου προβαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.

Μάλιστα, πέρα από τα τουλάχιστον 10 ατυχήματα που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται μονίμως μέσα σε θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους 48 βαθμούς Κελσίου, μέσα στις αναθυμιάσεις των σκουπιδιών, επειδή ο κλιματισμός... δε δουλεύει!

«Στον ίδιο χώρο έχουν συμβεί περίπου 10 ατυχήματα τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο. Έχουμε ενοχλήσει πάρα πολλές φορές και την Επιθεώρηση Εργασίας, έχουμε πάει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για αυτόν τον λόγο, με βάση τα προηγούμενα εργατικά ατυχήματα. Είναι κυριολεκτικά ένα κάτεργο όπου σακατεύονται εργάτες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

Και συνεχίζοντας, ο Δημόκριτος Σαλούστρος λέει χαρακτηριστικά: «Έχουμε δει στο παρελθόν τα μπουτόν ασφαλείας απενεργοποιημένα. Αυτά δηλαδή που “κρίνουν” αν θα “μασήσουν” τον εργάτη ή όχι, στην περίπτωση που η μηχανή δουλεύει και “πιάσει” τον εργάτη. Βλέπουμε πίνακες ρεύματος εκτεθειμένους σε υγρασίες, νερά κ.λπ.

Βλέπουμε εργοδηγούς να αφήνουν ή να αναγκάζουν εργαζόμενους να σκαρφαλώνουν στην κορδέλα την ώρα που λειτουργεί η παραγωγή. Και πέρα από τα μηχανήματα... έχουμε περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν κολλήσει ηπατίτιδες, εργαζόμενους που τους τρυπάνε οι σύριγγες και τρέχουν στο νοσοκομείο να κάνουν εξετάσεις για να δουν αν έχουν κολλήσει κάποια σοβαρή ασθένεια, εργαζόμενους που έχουν σκιστεί από αιχμηρά αντικείμενα τα χέρια τους και έχουν αχρηστευτεί, παρά τα γάντια που φορούσαν, και πολλά άλλα»...

Ο Δημόκριτος Σαλούστρος καταλήγει λέγοντας ότι μέσα στον χώρο του εργοστασίου, όπου λόγω των σκουπιδιών αναπτύσσονται αναθυμιάσεις και υψηλές θερμοκρασίες, δε λειτουργεί ο κλιματισμός. «Καταλαβαίνετε ότι σε 45 και 48 βαθμούς θερμοκρασία, σε ένα μεταλλικό κουτί γεμάτο σκουπίδια, που το σκουπίδι βράζει, το να μη λειτουργεί ο κλιματισμός είναι σχεδόν έγκλημα», καταγγέλλει ο συνδικαλιστής.

«Είχε ανέβει στο κλαρκ»

«Όχι μόνο ξύλινη σκάλα δεν υπήρξε, αλλά το κλαρκ που ανέβασε τον άτυχο εργαζόμενο σε ύψος άνω των πέντε μέτρων, τον ανέβασε σε μεταλλικό κλουβί που ήταν γυρισμένο ανάποδα, και για να μην έπεφτε από εκεί ο άνθρωπος αυτός έπρεπε να κάνει... τον ακροβάτη».

Αυτή η σοβαρή διάψευση αναφέρεται στη νέα καταγγελία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου αναφορικά με τον αυτοαπασχολούμενο που το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής έπεσε από μεγάλο ύψος και “έσκασε” με το κεφάλι στο δάπεδο του Εργοστασίου Ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου!

Να υπενθυμίσουμε ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ενώ από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος οι πληροφορίες των συνδικαλιστών ήταν ότι το θύμα έπεσε πάνω από το κλαρκ και σε μια απόσταση από το έδαφος τουλάχιστον πέντε μέτρων, κάποιοι διέρρευσαν στην κοινή γνώμη ότι ο άτυχος αυτοαπασχολούμενος έπεσε γλιστρώντας από ξύλινη σκάλα. Όμως, σύμφωνα με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, όχι μόνο δεν υπήρξε ξύλινη σκάλα, αλλά ο άνθρωπος για να μην πέσει έπρεπε να κάνει... τον ακροβάτη του θανάτου...

«Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι φορές που η σωματειακή επιτροπή στο Εργοστάσιο της Ανακύκλωσης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και οι εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο της Ανακύκλωσης έχουμε καταγγείλει τις επικίνδυνες συνθήκες με τις οποίες εργαζόμαστε, την έλλειψη των οργανωτικών μέτρων μέσα στον χώρο, καθώς και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που επισημαίνει ότι αυτό ήταν ένα ακόμη ατύχημα στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης, αυτή τη φορά με θύμα ένα ηλικιωμένο εργάτη.

 «Ο αυτοαπασχολούμενος, για να πάρει ένα μεροκάματο, κλήθηκε να εργαστεί σε μεγάλο ύψος, κάνοντας στην κυριολεξία των ακροβάτη πάνω σε μεταλλικό κουτί που είχε τοποθετηθεί ανάποδα, με κλαρκ της εταιρείας Waste Solutions. Στην προσπάθειά του να αποκολλήσει κάποια μεταλλικά κομμάτια, έχασε την ισορροπία του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί στο κράσπεδο από μεγάλο ύψος με το κεφάλι», αναφέρει η καταγγελία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι αμέσως κλήθηκαν οι πρώτες βοήθειες, με τον άτυχο εργαζόμενο να είναι ακίνητος στο έδαφος και να έχει χάσει πολύ αίμα, με την κατάσταση της υγείας του να φαίνεται σοβαρή.

 Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, εξάλλου, χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News