Ηράκλειο

Smart Cities Festival: Κέρδισε τις εντυπώσεις το 1ο Φεστιβάλ Έξυπνων Πόλεων στο Ηράκλειο

Η αρκετά αξιόλογη δράση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου και τα... lego περίμεναν μικρούς και μεγάλους

Ένα μοναδικό φεστιβάλ ήρθε να ενθουσιάσει σήμερα  το κοινό του Ηρακλείου, καθώς το Smart City Festival ταξιδεύει σε όλες τις έξυπνες πόλεις του κόσμου.

Τελευταίος σταθμός για το πρώτο Φεστιβάλ Έξυπνων Πόλεων ήταν το Ηράκλειο Κρήτης όπου σή,μερα, Σάββατο 15 Ιουνίου φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, στον ισόγειο χώρο.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εκδήλωση με έκθεση γιγάντιων κατασκευών Lego - προτάσεων για το Ηράκλειο Smart City -, ομιλιών και παρουσιάσεων για τις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου και εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά!

Η είσοδος ήταν ελεύθερη και η έμπνευση… ανεξάντλητη!

Καλός αγωγός και Smart Cities Project

Ο Καλός Αγωγός είναι ο πρώτος χώρος Πολλαπλής Νοημοσύνης στην Ελλάδα και ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης, που λειτουργεί από το 2013 εντελώς ξεχωριστά από το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, πάνω σε μια πρωτοποριακή παιδαγωγική μεθοδολογία, που βασίζεται στη συναισθηματική, κοινωνική και πολλαπλή νοημοσύνη του παιδιού, στην ανάπτυξη ταλέντων και δεξιοτήτων, στην έμπνευση, στη δημιουργικότητα, στη φαντασία και στη συνδημιουργία.

Κινητήρια δύναμη μάθησης για εμάς είναι η έμπνευση και αυτό είναι το όραμά μας για την εκπαίδευση του μέλλοντος.

Οραματιζόμενοι, λοιπόν, την εκπαίδευση του μέλλοντος, μας ενδιαφέρει πολύ η ποιότητα ζωής, να ζούμε και να δημιουργούμε σε μια βιώσιμη πόλη. Έτσι, λοιπόν, εδώ και ένα χρόνο «δουλεύουμε» πάνω στις «έξυπνες πόλεις», προσπαθώντας να βρούμε λύσεις για να κάνουμε και το Ηράκλειο Κρήτης μια πόλη που αξίζει να ζεις, να εργάζεσαι και να δημιουργείς.

Φέτος, παιδιά και ενήλικες δημιούργησαν εξαιρετικές κατασκευές και θέλησαν να διαμοιραστούν τις ιδέες τους και εκτός του εκπαιδευτικού μας χώρου, επομένως, θα λέγαμε πως προέκυψε ως ανάγκη έκφρασης και διακίνησης καινοτόμων ιδεών το πρώτο Φεστιβάλ Έξυπνων Πόλεων, με τίτλο «Ταξιδεύοντας στις Έξυπνες Πόλεις του Κόσμου».

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, από τις 10 το πρωί ως τις 6.00 το απόγευμα, θα ολοκληρωθεί το πρώτο Φεστιβάλ Έξυπνων Πόλεων στο Ηράκλειο Κρήτης σε μια μεγάλη διοργάνωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Σκοπός μας είναι αυτή η διοργάνωση να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ενδυνάμωση της αστικής μας ταυτότητας όσον αφορά στην πολιτιστική μας παράδοση, την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας ικανότητα, την επιχειρηματική μας δύναμη, αλλά και το ευλογημένο κλίμα και περιβάλλον μας.

«Θέλουμε αυτό το Φεστιβάλ να ξεχωρίσει και να έχει συνέχεια και στο μέλλον, γι’ αυτό και όσοι εμπλέκονται ως εθελοντές και συνεργάτες στην ομάδα διοργάνωσής του είναι άτομα με όρεξη και πάθος, που αναζητούν λύσεις, μοιράζονται ιδέες, ξέρουν να συνδημιουργούν και έχουν την τρέλα να αποτελούν πηγή έμπνευσης για παλιότερες και νεότερες γενιές. Πιστεύουν στη δύναμη των ιδεών που αλλάζουν τον κόσμο, της έμπνευσης που οδηγεί στη μάθηση και της ομάδας που καταφέρνει το ακατόρθωτο.» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ομιλίες και παρουσιάσεις

Στο Πειραματικό Θέατρο (χωρητικότητας 180 ατόμων) θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια, αλλά και 10λεπτες ομιλίες και παρουσιάσεις ιδεών, υπηρεσιών και προϊόντων Smart Cities, οι οποίες ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο των δεικτών μέτρησης έξυπνων πόλεων.

Πιο συγκεκριμένα:

Κοινωνική συνοχή –Ελένη Γαρυφαλάκη, Education & Creativity expert  παρουσιάζει ένα καινοτόμο μοντέλο εκπαίδευσης σε έξυπνες πόλεις και πώς η συναισθηματική και η κοινωνική νοημοσύνη σχετίζονται με τις δεξιότητες του smart citizen του μέλλοντος.

Οικονομία – Η Αλεξάνδρα Καραπιδάκη και ο Κώστας Βασσάκης, Yin και Yang του μη κερδοσκοπικού φορέα Bizrupt, παρουσιάζουν τον τρόπο που υποστηρίζουν και ενισχύουν start-up επιχειρήσεις της πόλης μας και βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας της.

Διακυβέρνηση – Η δρ. Πηνελόπη Τρουλλινού, κοινωνική επιστήμονας και research analyst από το Ηράκλειο, παρουσιάζει τη σημασία των δεδομένων σε μια έξυπνη πόλη και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο Μάριος Αθανασιάδης, υποψήφιος διδάκτωρ με εξειδίκευση σε BigData και Smart Cities, αναλύει τα ανοιχτά δεδομένα σε συνδυασμό με τις έξυπνες πόλεις.

Περιβάλλον – Ο Μάνώλης Τσικανδυλάκης, δημιουργός του βραβευμένου Sunnyclist, του τρίκυκλου που κινείται με ηλιακή ενέργεια, παρουσιάζει το εναλλακτικό αυτό μεταφορικό μέσο και πως οι μεταφορές μπορούν να γίνουν πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Κινητικότητα/Μεταφορές – Η Μαρία Σίτη, αγρ. τοπογράφος μηχανικός και πολεοδόμος συγκοινωνιολόγος, παρουσιάζει τις «έξυπνες» και «πράσινες» μεταφορές μέσα στην πόλη.

Αστικός σχεδιασμός – Ο Σπύρος Σταρίδας, χαρτογράφος, σχεδιάζει «έξυπνους» χάρτες της έξυπνης πόλης του Ηρακλείου, τους συγκρίνει με εκείνους άλλων έξυπνων πόλεων και παρουσιάζει πώς αλλάζει ο αστικός σχεδιασμός της πόλης με το πέρασμα των χρόνων Διεθνής πρόσβαση και αλληλεπίδραση – Παρουσίαση της διεθνούς προβολής του Ηρακλείου Κρήτης.

Τεχνολογία – Ο Γιώργος Πανσεληνάς, σύμβουλος πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εμπνευστής και οργανωτής του πανελλήνιου Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, παρουσιάζει πώς το Φεστιβάλ αυτό που ξεκίνησε τοπικά, απέκτησε πανελλήνια εμβέλεια και βοηθά στο διαμοιρασμό ιδεών και έμπνευσης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια