Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Νέος ειδικός ιατρικός εξοπλισμός για την ογκολογία

Πρόκειται για μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Υπογράφηκε και κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, η Σύμβαση Δωρεάς με το κοινωφελές ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET-CT) και δημιουργία μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων (κυκλοτρόνιο) στο ΠΑΓΝΗ.

Το σύστημα PET/CT είναι ένα υβριδικό σύστημα, μια σύγχρονη μέθοδος μοριακής απεικόνισης, η οποία βρίσκει πολλές εφαρμογές κυρίως στην ογκολογία, αλλά και σε άλλα ιατρικά πεδία όπως καρδιολογία, νευρολογία.

Το PET-CT ειδικότερα για το πεδίο ογκολογίας συμβάλλει στο να εντοπιστούν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, προσδιορίζει την έκταση της νόσου ή πόσο καλά ανταποκρίνεται η κακοήθης νόσος στη θεραπεία, καθώς και αν υπάρχει υποτροπή ή όχι.

Ο θεράπων ιατρός θα έχει τις καλύτερες πληροφορίες, προκειμένου να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για την αναγκαιότητα ή όχι και το είδος της θεραπείας του ασθενή που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Στην Περιφέρεια Κρήτης δεν υπάρχει έως σήμερα κανένα εγκατεστημένο σύστημα PET/CT και αυτό είχε ως συνέπεια την αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ασθενών, κυρίως ογκολογικών, προς δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα της Αθήνας προκειμένου να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση, με οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία των ασθενών και των συνοδών τους.

Η λειτουργία το συστήματος PET-CT και της μονάδας παραγωγής του απαιτούμενου ραδιοφαρμάκου το επόμενο διάστημα, θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας της Κρήτης, συμβάλλει στην υγειονομική της αυτάρκεια και καθιστά το ΠΑΓΝΗ νοσοκομείο αναφοράς για την χώρα μας, βελτιώνοντας ουσιαστικά τη ποιότητα διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών στο νησί μας.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια