Ηράκλειο

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ξανά στην Κρήτη: Επίσκεψη σε Καστέλι, Αρκαλοχώρι & Θραψανό

Για πέμπτη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο νησί - Ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Μινώα Πεδιάδος

Στην αγαπημένη του Κρήτη, για 5η φορά μάλιστα μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, βρέθηκε σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για το σαμποτάζ κατά των Γερμανών κατακτητών στο αεροδρόμιο Καστελίου τον Ιούνιο του 1942, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Μινώα Πεδιάδος.

Αν και όπως προκύπτει από το επίσημο πρόγραμμά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέμεινε για λίγες μόνο ώρες και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, εντούτοις επισκέφτηκε και τις τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου Μινώα, αφού θα βρεθεί σε Καστέλι, Αρκαλοχώρι και Θραψανό.

«Παίρνω δύναμη από την Κρήτη και τη ζεστή υποδοχή σας»

Μετά την τελετή ανακήρυξης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Παυλοπουλος επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου και είχε σύντομη συνομιλία με τον Μητροπολίτη κ.κ. Ανδρέα. Εν συνέχεια ο κ. Παυλοπουλος επισκέφθηκε το Θραψανο όπου πλήθος κόσμου έσπευσε να τον υποδεχθεί με θέρμη.

Μάλιστα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επίδειξη κατασκευής ενός παραδοσιακού Θραψανιωτικου πιθαριού, όπως αυτά που περίτεχνα κατασκευάζουν κάτοικοι της περιοχής.

Στο Θραψανο, ο κ. Παυλοπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους, και ο ίδιος από την πλευρά του είπε ότι παίρνει δύναμη από τη ζεστασιά με την οποία οι άνθρωποι της περιοχής τον υποδέχθηκαν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι, παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαριας Καλογερακης.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για το σαμποτάζ του αεροδρομίου Καστελίου, που σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου του 1942 και καταγράφηκε στην ιστορία ως η πρώτη ενέργεια δολιοφθοράς στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη.

«Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: Δεν θα περάσουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος από το Καστέλι Πεδιάδος.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα:

«Ο Επικός, κυριολεκτικώς, αγώνας των Ηρωϊκών Κρητών εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας μας εμπνέει και μας διδάσκει, κυρίως προς την κατεύθυνση του τι σημαίνει για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία, η Δημοκρατία και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Το πρώτο δίδαγμα αφορά την Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να έχουμε πάντα κατά νου τις ακόλουθες διαπιστώσεις, εάν επιθυμούμε να ζήσουμε μέσα σε μια ειρηνική και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελπίζουμε να οδηγηθεί στην πλήρη πολιτική και οικονομική ενοποίησή της.

Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: Δεν θα περάσουν. Το δεύτερο δίδαγμα αφορά την γειτονική Τουρκία.

H Ελλάδα είναι Χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτουν, επίσης, τον σεβασμό, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του MontegoBay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή.

Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους. Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα. Πολλώ μάλλον όταν μας συμπαρίστανται ενεργώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ».

Αμέσως μετά, ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Μινώα Πεδιάδος. Η τελετή πραγματοποιείται στο δημοτικό κατάστημα Καστελίου.

Μετά την τελετή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο Αρκαλοχώρι και επισκέπτεται τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα. Κατόπιν μεταβαίνει στην πλατεία Θραψανού, όπου και ακολουθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, γεύμα προς τιμήν του, όπου το «παρών» δίνουν ο απερχόμενος δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα της κυριακάτικης επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στην Κρήτη και στον δήμο Μινώα Πεδιάδος, όπως δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έχει ως εξής:

- 10:30 π.μ.: Άφιξη του προέδρου στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Καστελίου, απόδοση τιμών, υποδοχή από τοπικές Αρχές και Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

- 10:50 π.μ.: Μετάβαση στο μνημείο του αρχηγού Πεδιάδας και των έξι Ανατολικών Επαρχιών Αντωνίου Τρυφίτσου, απόδοση τιμών, κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

- 11:15 π.μ.: Μετάβαση του προέδρου της Δημοκρατίας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Καστελίου και παρουσίαση ιστορικού πανηγυρικού από τον κ. Γιώργο Καλογεράκη.

- 11:30 π.μ.: Μετάβαση του προέδρου της Δημοκρατίας στο Δημαρχείο Μινώα Πεδιάδας στο Καστέλι.

- 12:00: Τελετή ανακήρυξης του πρόεδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη του δήμου Μινώα Πεδιάδας, προσφώνηση δημάρχου κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, ανάγνωση της απόφασης του Δ.Σ. από τον πρόεδρο κ. Γ. Καλογεράκη, επίδοση παπύρου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον δήμαρχο και αντιφώνηση του προέδρου της Δημοκρατίας.

- 12:40 μ.μ.: Άφιξη του προέδρου της Δημοκρατίας στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου και υποδοχή από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ανδρέα.

- 1:20 μ.μ.: Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πλατεία Θραψανού. Άφιξη στην πλατεία Θραψανού.

- 1:30 μ.μ.: Γεύμα παρατιθέμενο προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας από τον δήμαρχο κ. Ζαχαρία Καλογεράκη.

- 3 μ.μ.: Αναχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας για Αθήνα.

Τακτικός επισκέπτης: Πέμπτη επίσκεψη σε 12 μήνες!

Η αυριανή θα είναι η 5η κατά σειρά κάθοδος του προέδρου της Δημοκρατίας στη διάρκεια του τελευταίου έτους, με τον ίδιο να έχει πολλές φορές εκφραστεί δημοσίως για την αγάπη του απέναντι στην Κρήτη και τους Κρητικούς και να μην παραλείπει να το αποδεικνύει στην πράξη, επιστρέφοντας ιδιαιτέρως συχνά και τιμώντας με την παρουσία του εκδηλώσεις από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη.

Όπως έχει γράψει σχετικά το neakriti.gr, τον Μάιο του 2018 ο Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στο Οροπέδιο για τα 151 χρόνια από τη Μάχη του Λασιθίου.

Μόλις λίγες ημέρες μετά, στις αρχές Ιουνίου, επέστρεψε ξανά για τα εγκαίνια των Παιδικών Χωριών SOS στο Ηράκλειο και για την εκδήλωση για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τα Σφακιά, όπου ανακηρύχθηκε ο Καλλικράτης μαρτυρικό χωριό, ενώ μόλις ένα μήνα πριν, στις αρχές Μαΐου, επέστρεψε ξανά στα Χανιά και στην Κρήτη, καθώς παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για τη μεταπολιτευτική Επανάσταση της περιόδου 1895-1896 και την απελευθέρωση του Αποκόρωνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια