Παραμένουν… στις θέσεις τους οι επιτυχόντες Κοινωφελούς

Ηράκλειο
Παραμένουν… στις θέσεις τους οι επιτυχόντες Κοινωφελούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράταση συμβάσεων προσωρινών επιτυχόντων και Kοινωφελούς μέχρι να αναλάβουν οι οριστικοί

Στις θέσεις τους στις δημοτικές υπηρεσίες ανά τη χώρα, όπως και εδώ στην Κρήτη, θα παραμείνουν για λίγους μήνες ακόμα τόσο οι προσωρινοί επιτυχόντες της περσινής προκήρυξης 3Κ, που αφορούσε σε 8.166 μόνιμες προσλήψεις πανελλαδικά στους Δήμους, όσο και οι 30.333 εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας.

Η κυβέρνηση προωθεί μέσω τροπολογιών την παράταση εργασίας και για τις δύο περιπτώσεις συμβασιούχων, ώστε να μη μείνουν ξεκρέμαστες το καλοκαίρι καίριες υπηρεσίες των Δήμων, όπως π.χ. οι υπηρεσίες καθαριότητας, μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα οι οριστικοί επιτυχόντες της προκήρυξης 3Κ, τα αποτελέσματα της οποίας, μετά από αναμονή ενός και πλέον έτους (!), αναρτήθηκαν επιτέλους από το ΑΣΕΠ!

Χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τις 2, ανακοινώθηκαν οι οριστικοί πίνακες (διοριστέων, καταταγέντων και απορριπτέων) της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ για τις κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ. Πρόκειται για, συνολικά, 7.949 θέσεις, οι οποίες επελέγησαν από 117.112 αιτήσεις υποψηφίων.

Για να μη μείνουν ξεκρέμαστοι από προσωπικό οι Δήμοι, στην κυβέρνηση αποφάσισαν, κατά πρώτον, να παραταθούν για λίγους μήνες οι συμβάσεις των προσωρινά επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ και, κατά δεύτερον, να δοθεί παράταση εργασίας για τους ανέργους που είχαν πιάσει δουλειά προ 8μήνου μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

- 2.714 θέσεων κατηγορίας ΔΕ, για τις οποίες υποβλήθηκαν 46.073 αιτήσεις.

- 5.235 θέσεις κατηγορίας YE, για τις οποίες υποβλήθηκαν 71.112 αιτήσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΑΣΕΠ αναφέρεται: «Σήμερα (σ.σ. χθες) εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης ΑΣΕΠ 3Κ/2018 (ΦΕΚ 4/2.2.2018, 9/9.2.2018, 10/16.2.2018 και 12/6.3.2018, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας, μεταξύ άλλων, επτά χιλιάδων εννιακοσίων σαράντα εννέα (7.949) θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών, καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ (υπουργείο Εσωτερικών). Οι πίνακες διοριστέων απεστάλησαν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και θα αναρτηθούν στο πρόγραμμα “Διαύγεια” μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ».

Το κρίσιμο μεσοδιάστημα

Μπορεί λοιπόν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο να αναρτήθηκαν επιτέλους οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα της πολυσυζητημένης προκήρυξης 3Κ από το ΑΣΕΠ, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι 8.166 οριστικοί επιτυχόντες μπορούν να πιάσουν δουλειά τόσο άμεσα.

Υπάρχουν αρκετά διαδικαστικά... Υπάρχει η γνωστή γραφειοκρατία που απαιτεί ένα διάστημα ενάμιση με δύο μήνες μέχρι να μπορέσουν να αναλάβουν καθήκοντα οι οριστικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού.

Για να μη μείνουν ξεκρέμαστοι από προσωπικό οι Δήμοι, στην κυβέρνηση αποφάσισαν τα εξής: Κατά πρώτον, να παραταθούν για λίγους μήνες οι συμβάσεις των προσωρινά επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ. Θυμίζουμε ότι οι Δήμοι προσέλαβαν με συμβάσεις επιτυχόντες από τους προσωρινούς πίνακες.

Κατά δεύτερον, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση εργασίας για τους ανέργους που είχαν πιάσει δουλειά προ 8μήνου στους Δήμους της χώρας μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τώρα.

Ανανέωση συμβάσεων

Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου

Και οι δύο παρατάσεις δρομολογούνται μέσω τροπολογιών που κατατέθηκαν στη Βουλή. Αναλυτικότερα, υπουργική τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει την παράταση μέχρι 30 Οκτωβρίου των συμβάσεων των προσωρινά εργαζομένων στους Δήμους. Η τροπολογία αφορά τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού που περιλαμβάνεται στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 3Κ/2018.

Οι συμβάσεις του προσωπικού ανανεώθηκαν προ εξαμήνου, μέχρι τη δημοσίευση από το ΑΣΕΠ των οριστικών πινάκων διοριστέων, κάτι που έγινε χθες. Η νέα ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να μην υπάρξουν κενά στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς μεταξύ της δημοσιοποίησης των πινάκων και της ανάληψης των καθηκόντων του μόνιμου προσωπικού μεσολαβεί η διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών (υποβολή δικαιολογητικών, δημοσίευση της πράξης διορισμού, κοινοποίηση του διορισμού και προθεσμία έως 30 ημερών για την ορκωμοσία). Με την τροπολογία αυτή διασφαλίζεται η παραμονή μέχρι τον Οκτώβριο ενός αριθμού περί των 3.700 εργαζομένων στις υπηρεσίες των Δήμων.

Θεωρήθηκε, όμως, ότι δε φτάνει αυτό για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες και έτσι με άλλη τροπολογία δίνεται παράταση στους εργαζόμενους που έπιασαν δουλειά στους Δήμους μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Την παράταση του α’ κύκλου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για 30.333 εργαζόμενους σε πανελλαδικό επίπεδο προβλέπει συγκεκριμένα σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο “Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα έργα V και VI της από 6/9/2018 Σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News