Ηράκλειο

Λάγια Βοργιά: Η συγκινητική επιστολή των γιατρών στην Παιδονευρολόγο που παραιτήθηκε

Η γιατρός του ΠΑΓΝΗ πήρε τη δύσκολη απόφαση και οι συνάδελφοί της συγκινούν με το κείμενό τους

Μία ιδιαίτερη επιστολή υπογράφουν γιατροί του ΠΑΓΝΗ, ένα κείμενο συναισθηματικά φορτισμένο για μία γιατρό που πήρε την απόφαση να παραιτηθεί, όμως θα λείψει σε όλους: από τους συναδέλφους της έως και τα μικρά παιδιά, τους ασθενείς της.

Πρόκειται για ένα συγκινητικό κείμενο που φέρνει δάκρυα στα μάτια, πόσω μάλλον σε εκείνους που γνώριζαν την Παιδονευρολόγο Λάγια Βοργιά.

Γιατροί ΕΣΥ του Παιδιατρικού Τομέα του ΠΑΓΝΗ τονίζουν πόσο σημαντική ήταν η συμβολή της Λάγιας Βοργιά όλα αυτά τα χρόνια στο νοσοκομείο, πόσο σπουδαία πράγματα είχε προσφέρει στους ασθενείς της και πόσα δίδαξε στους φοιτητές της ούσα Λέκτοτας Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οι λόγοι που την οδήγησαν στην παραίτηση, ήταν τέτοιοι ώστε να υποδείξουν πως υπάρχει ανάγκη για αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια.  

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

«Λάγια Βοργιά, συνάδελφοί σου όλα αυτά τα χρόνια, Γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Παιδιατρικού Τομέα ΠαΓΝΗ, είχαμε την χαρά και την τιμή να συνεργαστούμε μαζί σου.

Διδαχθήκαμε από εσένα, από το αδιάλειπτο επιστημονικό σου ενδιαφέρον, από την ακεραιότητα και την εντιμότητά σου. Η κινητήριος δύναμή σου ήταν και θα είναι πάντα η αγάπη για την Παιδιατρική και την Παιδονευρολογία, καθώς και η αγόγγυστη προσφορά στην υγεία του πάσχοντος παιδιού. Επέλεξες την ακαδημαϊκή διαδρομή από τη θέση του Λέκτορα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με πολύ αγάπη δίδαξες στους νέους γιατρούς μας, μεταλαμπάδευσες τις γνώσεις σου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την ακαδημαϊκή σου στόφα.

Από ειδικευόμενη Παιδίατρος άλλωστε σε διακατείχε η επιθυμία της έρευνας, η αμφισβήτηση του παλιού και η αναζήτηση του νέου, βαδίζοντας πάντα μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση. Η διαρκής ανάγκη σου για εξέλιξη εκφράστηκε μέσα από την διετή μετεκπαίδευσή σου, σε ένα από τα πλέον εξειδικευμένα κέντρα Παιδονευρολογίας στην Ευρώπη, στο Νοσοκομείο Robert-Debre, στο Παρίσι. Εκεί στο πλάι διεθνώς καταξιωμένων Δασκάλων αποκόμισες γνώση για ευαίσθητα και δύσκολα ιατρικά προβλήματα, όπως η αντιμετώπιση της Παιδικής Επιληψίας. Η επιβράβευσή σου εκφράστηκε με την απόκτηση του Γαλλικού Διαπανεπιστημιακού Διπλώματος Επιληπτολογίας.

Αυτήν την εμπειρία ήρθες να καταθέσεις χωρίς κομπασμούς, υπηρετώντας μέσα από τις γραμμές της Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σαν στέλεχος της Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η ανιδιοτελής παροχή των ιατρικών σου υπηρεσιών, οι διαγνωστικές και θεραπευτικές σου παρεμβάσεις είχαν σαν φυσική συνέχεια την αναγνώρισή σου, πρώτα από όλα από τις οικογένειες των ασθενών σου, αλλά και από εμάς, τους συναδέλφους σου. Επιστέγασμα της καταξίωσής σου στον χώρο της Παιδονευρολογίας αποτέλεσε η εκλογή σου ως μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρείας. Σημαντική η συμβολή σου σε πρωτοπόρα ερευνητικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς και στην οργάνωση της πανελλαδικά καινοτόμας Μονάδας Video-ΗΕΓ Μακράς Καταγραφής στην Κρήτη, σημαντικής για την αντιμετώπιση παιδιών με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψίας. Υπηρέτησες και υπηρετείς την Ιατρική με ευαισθησία απέναντι στις αδυναμίες και τις ανισότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν στη χώρα μας τα παιδιά με νευρολογικά ελλείμματα. Από την θέση του Αντιπροέδρου στο ΔΣ του «Δικαιώματος στη Ζωή» επισφραγίζεις έμπρακτα την ανάγκη της ισότιμης ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία.

Η απόφαση της παραίτησής σου κυοφορήθηκε μέσα από μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία για όλους μας, κυρίως όμως για εσένα.

Με την παραίτησή σου θέλησες να στείλεις το δικό σου μήνυμα και να εκφράσεις την προσωπική σου ανάγκη για αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια. Το γνωρίζουμε αυτό, γι’ αυτό και είναι απολύτως σεβαστή και κατανοητή από όλους μας. Το κενό που αφήνεις πίσω σου είναι δυσαναπλήρωτο. Μας λείπει η καθημερινή συνεργασία μας, η συμβολή και η θετική σου αντιμετώπιση σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε στην Κλινική, αλλά και σε όλον τον Παιδιατρικό Τομέα του ΠαΓΝΗ Κυρίως, όμως Λάγια Βοργιά λείπεις από τα παιδιά σου, από τους μικρούς σου ασθενείς…

Πόσα ερωτηματικά και πόσα «γιατί» δεν γεννιούνται στον καθένα μας… Θέλουμε να υπηρετούμε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του και όχι να τις συρρικνώνει, να έχει σαν κέντρο του τις ανάγκες του ανθρώπου… Θα θέλαμε στο πλάι μας να στέκονται περήφανα γιατροί σαν εσένα Λάγια Βοργιά… Σου ευχόμαστε από καρδιάς -και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό- να συνεχίσεις την πορεία σου, να συνεχίσεις να προσφέρεις έργο για την υγεία των παιδιών, με συνέπεια και ήθος.

Οι συνάδελφοί σου

Αναγνωστάτου Νικολίνα, Επιμελήτρια Α’, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ

Βασιλάκη Φρόσω, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ

Βρουβάκη Φωτεινή, Επιμελήτρια Β’, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ

Γερωμαρκάκη Ελισάβετ, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ

Θώμου Χριστίνα, Επιμελήτρια Β’, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ

Κατζηλάκης Νίκος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Κλινική Αιματολογίας Ογκολογίας Παίδων ΠαΓΝΗ

Κλεισαρχάκη Αγγελική, Επιμελήτρια Β’, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ

Κορακάκη Ευτυχία, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ

Μαμουλάκης Δημήτρης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ

Μανιαδάκη Ηλιάνα, Επιμελήτρια Α’, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ

Μανουρά Αντωνία, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ

Μαρκάκη Ερασμία, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Κλινική Αιματολογίας Ογκολογίας Παίδων ΠαΓΝΗ

Μιχαηλίδου Ελένη, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ

Μιχοπούλου Όλγα, Επιμελήτρια Α’, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ

Μηλιαράκη Μαριάννα, Επιμελήτρια Β’, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ

Μπριασούλης Παναγιώτης, Επιμελητής Β’, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ

Παπαδοπούλη Ευαγγελία, Επιμελήτρια Α’, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ

Παπαδοπούλου Ελευθερία, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ

Πασπαλάκη Πηνελόπη, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ

Πελαγιάδης Ιορδάνης, Επιμελητής Β’, Κλινική Αιματολογίας Ογκολογίας Παίδων ΠαΓΝΗ

Σαїτάκης Μανώλης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ

Σπανάκη Άννα-Μαρία, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ

Ταβλαδάκη Έφη, Επιμελήτρια Α’, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια