Φαρμακοποιοί Ηρακλείου: Τι γίνεται με τα αναλώσιμα των διαβητικών;

Ηράκλειο
Φαρμακοποιοί Ηρακλείου: Τι γίνεται με τα αναλώσιμα των διαβητικών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου: «Δε λειτουργούμε με μεθόδους μαφίας»

Τη δική του απάντηση δίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηράκλειου αναφορικά με τα αναλώσιμα των διαβητικών και με αφορμή εκπομπή του OPEN, στην οποία συμμετείχε η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κ. Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με την ίδια «οι συνταγές με αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη θα εκτελούνται και από άλλους παρόχους και όχι μόνο από τα φαρμακεία», κι αυτό γιατί, «οι φαρμακοποιοί αισχροκερδούν, ζητώντας αποζημίωση για συνταγές που αναγράφουν μηδενική συμμετοχή». Τα παραπάνω περιγράφει στη σχετική του απάντηση ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσικανδηλάκης σχολιάζει την καταγγελία που έγινε αναφορικά με «φαρμακοποιούς στην Κρήτη οι οποίοι εισέπρατταν συμμετοχή για να χορηγήσουν ταινίες σακχάρου», όπως απαντά ο ίδιος:

«Όσο αφορά την επώνυμη καταγγελία που έγινε στην Κρήτη. Πράγματι έγινε. Τρεις ημέρες μετά από την καταγγελία συγκλήθηκε έκτακτο ΔΣ στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου   με μοναδικό θέμα την καταγγελία. Όπου εκτός από την καταγγέλλουσα συμμετείχε και ο σύζυγος της καθώς και οι δύο φαρμακοποιοί, για τους οποίους γινόταν αναφορά, στην καταγγελία. Από ότι ειπώθηκε ή αναγραφόταν στην καταγγελία από πουθενά μα πουθενά δεν προέκυπτε ότι οι συνάδελφοι είχαν εισπράξει έστω και ένα ευρώ, για τη χορήγηση αναλωσίμων ταινιών – βελόνων και σκαρφιστήρων. Αντιθέτως και στον κατ’ οίκον έλεγχο που έγινε από τον ΕΟΠΥΥ στο σύνολο των ασθενών – πελατών των δύο συναδέλφων, όχι μόνο δεν προέκυψε από πουθενά ότι και οι δύο φαρμακοποιοί εισέπραξαν τα παράνομα χρήματα, αντιθέτως οι ασθενείς γνώριζαν ότι οι φαρμακοποιοί τους χορηγούσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα με ζημία. Αυτή είναι η αλήθεια. Είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε αρμόδιου, να δώσουμε στοιχεία και εξηγήσεις όπου χρειάζονται.»

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Τσικανδηλάκη:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε και ακούσαμε χθες 04/06/19, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, του σταθμού Open, τη γενική γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κα. Τριανταφύλλου, αφενός να ανακοινώνει στον αέρα ότι οι συνταγές με αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη, μετά από δική τους παρέμβαση, θα εκτελούνται και από άλλους παρόχους και όχι μόνο από τα φαρμακεία και αφετέρου ότι οι φαρμακοποιοί αισχροκερδούν, ζητώντας αποζημίωση για συνταγές που αναγράφουν μηδενική συμμετοχή. Επίσης είδαμε και ακούσαμε ασθενή που δεν ήθελε να δείξει το πρόσωπο της στην κάμερα (φοβούμενη να μην στοχοποιηθεί από τους φαρμακοποιούς) να επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Επίσης ακούσαμε ότι υπάρχει επώνυμη καταγγελία για φαρμακοποιούς στην Κρήτη οι οποίοι εισέπρατταν συμμετοχή για να χορηγήσουν ταινίες σακχάρου. Επειδή όμως <<τίποτα ποιο επικίνδυνο από τη μισή αλήθεια>> καλό είναι να ακουστεί η αλήθεια.

Α. Ξεκινώντας από τη δήλωση της κας. Τριανταφύλλου, θέλουμε να της θέσουμε μία ρητορική ερώτηση. Πιστεύετε κας. Τριανταφύλλου  ότι εκεί στον ΕΟΠΥΥ ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν. Ξέρετε τα αναλώσιμα σακχάρου, θα δίνονται μόνο από τα φαρμακεία, γιατί οι φαρμακοποιοί μας είναι συμπαθείς. Εάν το πιστεύετε πλανάσθε πλάνην οικτρά. Ρωτήστε το πως και το γιατί τους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ.

Όμως το ποιο επικίνδυνο σε αυτή την ιστορία, είναι ότι οι εταιρείες χρησιμοποιώντας μια ευαίσθητη και υψηλού  κινδύνου ομάδα ασθενών, θέλουν να αλώσουν, όχι μόνο το χώρο του χονδρεμπορίου αλλά και αυτό της λιανικής πώλησης. Γνωστή πρακτική, δοκιμασμένη, για πολλά χρόνια. Μόλις είδαν ότι κάτι πάει να αλλάξει, προς όφελος των ασθενών και του ΕΟΠΥΥ, έβαλαν τα γνωστά μέσα. Αναγκάζοντας το φαρμακοποιό να αγοράζει, με μεγαλύτερο κόστος από ότι του αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, τα αναλώσιμα σακχάρου, και χρησιμοποιώντας τους ασθενείς, που έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, όταν τους ζητάτε συμμετοχή από <<‘τους κλέφτες φαρμακοποιούς’.>>.

Β. Παρόλα αυτά κα. Τριανταφύλλου και επειδή η κοινωνία μας δεν είναι αγγελικά πλασμένη, πιθανών και να υπάρχουν φαρμακοποιοί που εισπράττουν μια διαφορά, σε προϊόντα εταιρειών που μας χρεώνουν περισσότερο από ότι αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν συλλογικά όργανα που δόξα το θεό συνεδριάζουν τακτικά και δεν λειτουργούν συντεχνιακά, όπως πολλές φορές έχουν αποδείξει. Ελάτε μαζί μας, καταγγείλετε γεγονότα, με αποδείξεις και  εάν δεν βρείτε ανταπόκριση, βγείτε στα ΜΜΕ και κατηγορήστε  τους φαρμακοποιούς (μία κατηγορία, λειτουργών υγείας, που σε όλες μα όλες τις μετρήσεις, που έχουν γίνει, από  δημοσκοπικές εταιρείες, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, βρισκόμενοι μεταξύ 1ης  – 3ης  θέση σχεδόν πάντα) ότι κλέβουν και αισχροκερδούν.

Στην συμπαθέστατη κυρία που δεν ήθελε να δείξει το πρόσωπο της στην κάμερα έχουμε να πούμε ότι: Οι ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ δεν στοχοποιούμε, δεν λειτουργούμε με μεθόδους μαφίας αντίθετα είμαστε οι επαγγελματίες υγείας, που στεκόμαστε πάντα δίπλα στον Έλληνα ασθενή και ειδικά σε αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όσο αφορά την επώνυμη καταγγελία που έγινε στην Κρήτη. Πράγματι έγινε. Τρεις ημέρες μετά από την καταγγελία συγκλήθηκε έκτακτο ΔΣ στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου   με μοναδικό θέμα την καταγγελία. Όπου εκτός από την καταγγέλλουσα συμμετείχε και ο σύζυγος της καθώς και οι δύο φαρμακοποιοί, για τους οποίους γινόταν αναφορά, στην καταγγελία. Από ότι ειπώθηκε ή αναγραφόταν στην καταγγελία από πουθενά μα πουθενά δεν προέκυπτε ότι οι συνάδελφοι είχαν εισπράξει έστω και ένα ευρώ, για τη χορήγηση αναλωσίμων ταινιών – βελόνων και σκαρφιστήρων. Αντιθέτως και στον κατ οίκον έλεγχο που έγινε από τον ΕΟΠΥΥ στο σύνολο των ασθενών – πελατών των δύο συναδέλφων, όχι μόνο δεν προέκυψε από πουθενά ότι και οι δύο φαρμακοποιοί εισέπραξαν τα παράνομα χρήματα, αντιθέτως οι ασθενείς γνώριζαν ότι οι φαρμακοποιοί τους χορηγούσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα με ζημία. Αυτή είναι η αλήθεια. Είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε αρμόδιου, να δώσουμε στοιχεία και εξηγήσεις όπου χρειάζονται.

Όμως πάνω από όλα είμαστε στη διάθεση όλων των σωματείων και των ασθενών να συζητήσουμε τα προβλήματα τους, να τους βοηθήσουμε όπου μπορούμε, και να διεκδικήσουμε μαζί τους τα δίκαια αιτήματα τους  <<του βασιλεύει δια του διέρρεε >> μόνο τους βασιλιάδες ευνοεί.

Υ.Γ. (Προς τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN)

Στα πλαίσια της αντικειμενικής ενημέρωσης και επειδή μία μεγάλη επαγγελματική ομάδα εργαζομένων στο χώρο της υγείας κατηγορήθηκε χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αντικρούσει και να καταθέσει τις δικές της θέσεις και απόψεις πάνω στο θέμα. Ζητάμε από τους έγκριτους δημοσιογράφους του σταθμού σας, να καλέσουν μέλος της διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, για να τοποθετηθούν επί του θέματος. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραβρίσκεται και μέλος της διοίκησης της (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News